Til himmels etter «Apple-effekt»: Slik ble biometriaksjene børsraketter

Overgangen fra pinkode til fingeravtrykk har gitt børsrally både i Norge og Sverige. Dette er de brennhete biometriaktørene.

I VINDEN: Apples lansering av iPhone 5S med fingeravtrykksleser sparket i gang et vanvittig race i biometrisektoren. Flere nordiske selskapet konkurrerer nå om de store, internasjonale kontraktene.

Jason Lee
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Få – om noen – kan det siste året vise til tilsvarende avkastning som biometrisektoren. Satset du på riktig selskap for 12 måneder siden, vil du ha mangedoblet din investering.

Det kan imidlertid være vanskelig å vite hvor man skal begynne: Hvilke muligheter finnes i sektoren? Hvilke faktorer driver markedet? Hva skiller de forskjellige aktørene? Og har aksjene gått for mye, for fort?

E24 gir deg her alt du trenger å vite om biometriselskapene.

Apple-drevet opptur

Først: Biometri er måling av biologiske mønstre, i dette tilfellet fingeravtrykk. Dersom du er innehaver av en smarttelefon, for eksempel fra Apple, benytter du deg kanskje allerede av slik teknologi daglig.

Nettopp det amerikanske selskapet har vært en pådriver innenfor dette teknologisegmentet.

– Det finnes ikke noen sterkere motor innenfor teknologiutvikling enn Apple, sa administrerende direktør Tore Etholm-Idsøe i Next Biometrics til E24 for kort tid siden.

Les også

Next: – Det første beviset for hele verden på at sensoren holder mål

LA FREM STORKUNDE: Next Biometrics-sjef Tore Eitholm-Idsøe.

Anders Park Framstad

Den første Apple-telefonen som kom med fingeravtrykksleser, var iPhone 5S høsten 2013. Motorola var riktignok tidligst ute med å benytte seg at teknologien, men det var da Samsung svarte på Apples «nyvinning» med sin modell Galaxy S5 at snøballen begynte å rulle.

– At Apple inkluderte fingeravtrykksteknologi i sine telefoner, satte i gang bevegelser i industrien. Også andre produsenter gikk for fingeravtrykksløsninger, både i premium- og mellomsegmentet, og denne typen teknologi er det ikke så mange aktører globalt som tilbyr, sier analytiker Per Gunnar Nordahl i Arctic Securities.

Les også

Her tester konsernsjefene mobilbetaling

Apple hadde da bladd opp 356 millioner dollar for mobilsikkerhetsselskapet Authentec året før, og selskapet kan dermed produsere for eget behov. Samsung kjøper lesere av selskapet Synaptics, som igjen slukte konkurrenten Validity i 2013.

– Dermed står man igjen med et knippe andre aktører som leverer denne typen løsninger, sier Nordahl.

Skandinaviske selskaper i front

Blant disse aktørene er to norske og ikke minst et svensk selskap: Idex, Next Biometrics og Fingerprint Cards.

– Idex har utviklet en løsning som snart er kommersielt tilgjengelig, og selskapet har forhåpninger om å sikre en eller flere designseiere innenfor smarttelefonsegmentet før årsslutt. Løsningen er basert på polymer istedenfor silisium, og skal derfor være billigere. Next har igjen en litt annen teknologi, som baserer seg på et aktivt termisk prinsipp, forteller Nordahl.

Du kan lese mer om de ulike teknologiene i faktaboksen til høyre.

– Markedsleder hittil, utenom Apple og Synaptics, er svenske Fingerprint Cards, som tidlig hadde produkter som kunne leveres til mobilmarkedet. De har tatt det meste som har vært av designseiere, og det har drevet deres kursoppgang.

Kurseksplosjon

Kursutviklingen i Fingerprint Cards er egentlig en sak i seg selv. Til tross for et fall på over 40 prosent i forrige uke, er aksjen opp over 1.200 prosent siden nyttår.

Og det er ikke bare i Sverige at kursoppgangen har vært betydelig.

Den solide gevinsten for mange av investorene i Fingerprint Cards kan ha bidratt til en oppgang på 189 prosent så langt i år for Next Biometrics.

– Den tilgjengelige kapitalen som kan kjøpe fingeravtrykksaksjer, er mye større enn for bare et år siden, og en del av dette har tilflytt Next, sier Nordahl.

Les også

Norsk tekselskap skal levere fingeravtrykk-sensorer til Windows

Det norske selskapet fikk i første halvdel av oktober inn det svenske investeringsselskapet Greenbridge Partners inn på eiersiden. Disse kom inn med 120 millioner kroner og har i tillegg fått følge av en rekke mindre svenske investorer.

Selskapet har også fått avsluttet en royalty-avtale med grunnlegger Ngoc Minh Dinh, og tidligere denne uken ble Dell avslørt som selskapets «mystiske storkunde».

Idex har, til tross for at de fremdeles er i en tidligere fase enn spesielt Fingerprint Cards, også hatt «vinden i ryggen». Aksjen har lagt på seg 251 prosent siden nyttårsrakettene smalt.

Milliardmarked

– Grunnen til at det har gått så raskt i dette segmentet, er at det selges enormt mange smarttelefoner globalt, sier Per Gunnar Nordahl i Arctic Securities.

Og det er ventet at dette vil være tilfellet også i fremtiden.

Tall fra International Data Corporation anslår at det i 2015 vil bli solgt drøyt 1,4 milliarder smarttelefoner i år, og at dette vil øke til mer enn 1,9 milliarder i 2019. Nordahl forteller at markedet for telefoner med fingeravtrykksskannere, Apple og Samsung holdt utenfor, estimeres til litt over 500 millioner i 2019.

– Spesielt Fingerprint Cards og Idex er godt rustet til å ta deler av dette markedet, sier han.

Next Biometrics ser foreløpig ut til å satse primært i andre segmenter. Avtalen med Dell innebærer levering til bærbare pc-er og enkelte nettbrett, selskapet har signalisert at de blant annet ser på mulighetene innen andre bruksområder, eksempelvis minnepinner.

Økonom advarer

Den eksplosive kursutviklingen i biometriaksjene har hatt, har imidlertid fått flere til å stille spørsmål ved hvor robust oppgangen egentlig har vært.

Er det grunn til bekymring? Ja, mener Avanza-økonom Claes Hemberg.

Nettmegleren er en småsparerfavoritt i Sverige, og Hemberg har sett kundene laste opp med biometriaksjer. Han forteller at spesielt Fingerprint Cards har blitt en «snakkis» i Sverige, og at aksjen har lokket til seg en rekke uerfarne investorer.

– Mange har nesten bare denne ene aksjen. Den utgjør 75 til 80 prosent av manges portefølje. Negative nyheter når ikke frem, mens positive nyheter får enorm oppmerksomhet, sier Hemberg.

OPPTUR: Grafen viser den rakettartede oppgangen til Fingerprint Cards-aksjen det siste året.

Han mener årsaken til dette er en kombinasjon av den hurtige kursoppgangen, at selskapets forretningsmodell er relativt enkel å forstå og at det samtidig er begrenset balanserende analysedekning av aksjen.

– Aksjonærene ser på dette som et lotteri som skal gjøre dem rike raskt. Det har vært en enorm overtro på selskapet, sier han.

Han legger til at han håper at han virkelig håper at selskapet lykkes.

– Men det kan uansett ikke utgjøre 80 prosent av en portefølje. Det er for usikkert. Det burde forrige ukes kursfall ha bevist, sier han.

Les også

Slik kan Apple gjøre hjemtasten enda mer nyttig

Les også

Han fikk tommelen opp fra Mastercard

Les også

Denne logger deg på nettbanken ved å måle blodårene dine

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Next Biometrics

Flere artikler

  1. – Det første beviset for hele verden på at sensoren holder mål

  2. – En reise fra håp til fortvilelse

  3. Snart kan ørene dine brukes for sikkerhetssjekk

  4. Dette er biometriselskapets «mystiske storkunde»

  5. Next-sjefen: – Det er ikke vår sak