Henter milliarder uten storeiers hjelp: – Det koker ganske bra nå

Lerøy har sikret finansiering til kjøp av Kjell Inge Røkkes fiskevirksomhet.

KJØPER: Lerøy vil utvide virksomheten gjennom oppkjøp.
 • Anders Park Framstad
 • Johan Hammerstrøm
Publisert:

Torsdag kveld ble det kjent at Lerøy Seafood Group vil kjøpe Akers eierandeler i Havfisk og Norway Seafoods, samt legge inn bud på de resterende aksjene i selskapene.

I den forbindelse ble det også varslet en rettet emisjon. Bokbyggingsprosessen her er nå gjennomført, og det meldes om høy interesse.

– Dette gikk vel egentlig som ventet. Det er tydelig at interessen for lakseaksjer er svært høy. Det koker ganske bra nå, og jeg regner med at det tok få timer, sier redaktør Aslak Berge i iLaks til E24.

Antallet aksjer og prisingen i den rettede emisjonen peker mot et brutto proveny på 2,2 milliarder kroner, gjennom utstedelse av 5,0 millioner nye aksjer og salg av 300.000 egne aksjer til 415 kroner per aksje.

Dette innebærer en rabatt på snaut fire prosent under sluttkurs på 432 kroner per aksje i går.

– Rabatten er ganske liten, og i tillegg selger de det maksimale antallet aksjer, påpeker Berge.

Les også

Fra fisker til industrimagnat: Slik skapte Røkke sine første milliarder

«Sukrer pillen»

Flere har bitt seg merke i at Lerøys eksisterende storaksjonærer ikke deltar i emisjonen. Austevoll Seafood, som igjen er kontrollert av Møgster-familien, eier 57,52 prosent av aksjene i Lerøy.

– Det er to ting: Den ene er at dette styrker likviditeten til det nest største oppdrettsselskapet. Det andre er at Møgster-familien nok trenger pengene sine for å være med på refinansiering av DOF, sier Berge.

DOF er et offshorerederi som også er på Møgster-familiens hender, og er som resten av bransjen rammet av tøffe markedsforhold. Dette, kombinert med høy gjeld, gjør at det kan bli nødvendig med finansielle grep.

I en kommentar til kjøpsplanene skriver analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets at de anser det som gunstig at Austevoll ikke deltar.

«Å trykke aksjer er av natur negativt, men hensikten med dette sukrer pillen», mener Giskeødegård.

Tror på mulig budøkning

Lerøys bud på Havfisk og Norway Seafoods lyder på henholdsvis 36,5 og 1,0 kroner per aksje, hvilket kan gi et samlet vederlag på 3,2 milliarder kroner.

Etter at Oslo Børs åpnet dørene fredag faller Lerøy-kursen ned mot emisjonskursen. Havfisk stiger derimot mot budkurs.

Giskeødegård har ligget inne med en verdsettelse på Havfisk som er 15 prosent høyere enn budet, og beskriver således prisingen som gunstig for Lerøy. Han ser imidlertid muligheten for at budet kan måtte heves for at Lerøy skal oppnå 90 prosent.

I et intervju med TDN Finans opplyser styreleder Helge Singelstad i Lerøy at de ønsker seg hele Havfisk, men at det ikke foreligger planer om et nytt bud.

Aslak Berge i iLaks tror den videre gjennomføringen nå henger mer på myndighetene enn på markedet.

– Det står vel i mindre grad på en budpremie enn på det regulatoriske, ettersom ett børsnotert selskap skal inn og eie betydelige deler av trålerkvoten i de nordnorske fylkene, sier Berge.

«Meget spennende»

Kjøpet ser ellers ut til å tolkes positivt. Det påpekes at det ligger et betydelig rasjonale til grunn, i og med at Lerøy allerede driver med både prosessering og distribusjon.

«Dersom man ser forbi prisen, ser vi på dette som meget spennende, skriver Giskeødegård.»

Han fortsetter:

«Lerøy er den største eksportøren av sjømat fra Norge, og de er allerede involvert i prosessering og salg av hvitfisk. Vi anser inngangen i Havfisk som et betydelig nytt skritt for Lerøy, også med tanke på at de kjøper økt politisk risiko i en betydelig mer regulert og politisk drevet del av sjømatvirksomheten.»

Les også

Investtech: Tre sterke kjøp, statistisk sett

Les også

Analytiker om fiskeoppkjøpet: – Veldig rasjonelt

Les også

Røkkes Aker selger hele fiskeimperiet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Lerøy Seafood Group
 2. DOF
 3. Austevoll Seafood
 4. Kjell Inge Røkke
 5. Fisk

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Røkke selger fiskeimperiet til Lerøy

 2. Betalt innhold

  Derfor brukte Lerøy milliarder på trålere og fiskemottak

 3. Betalt innhold

  Skal skaffe meir jobb til fabrikkane

 4. Røkkes Aker selger hele fiskeimperiet

 5. Betalt innhold

  Banket gjennom milliardutbytte