Børsras for gruvegigant etter monstersøksmål

BHP Billiton og Vales felleseide jernmalmselskap saksøkes for «Deepwater Horizon-store» penger etter damskandale i Brasil.

ULYKKE: Bildet viser elven Rio Doce, der det forurensede vannet fra Samarcos dammer rant ut.
Publisert: Publisert:

Søksmålet fra de amerikanske myndighetene lyder på hele 155 milliarder real, tilsvarende snaut 44 milliarder dollar eller over 350 milliarder norske kroner.

Påtalemyndighetene krever i tillegg at 7,8 milliarder real, drøyt 17,7 milliarder kroner, betales innen 30 dager.

Det massive søksmålet har gitt utslag i markedene:

BHP Billiton er i skrivende ned snaut syv prosent på børsen i London.

Samarcos obligasjoner med forfall i 2022 falt 8,8 prosent til 55 cents på dollaren i Sao Paulo.

Kjempekatastrofe

Det var i november at to dammer eid av BHP Billiton og Vales felleseide selskap Samarco kollapset. Disse inneholdt biprodukter fra jernmalmvirksomheten, og i tillegg til å koste 19 mennesker livet forurenset vannet fra dammene blant annet elven Rio Doce og førte til problemer med vannforsyningen i området.

Ulykken har blitt omtalt som den største miljømessige katastrofen noensinne i Brasil.

Saken fortsetter under bildet ...

BØRSFALL: BHP Billiton-aksjen falt markant da søksmålet ble kjent.

Samarco har tidligere inngått et foreløpig forlik med brasilianske myndigheter, men dette utfordres nå av det nye søksmålet, som kommer etter flere måneders etterforskning.

Også tilsynsmyndighetene får på pukkelen av etterforskerne.

– Denne handingen er mye mer omfattende. Den inkluderer ikke bare de tre selskapene, men også de føderale myndighetene, statlige myndigheter og ulike byråer, sier aktor Eduardo Aguiar til Bloomberg.

Det er usikkert om den endelige regningen vil bli like omfattende som det myndighetene legger opp til. Tidligere søksmål i denne klassen skal ha blitt gjort opp betydelig lavere en de opprinnelige kravene.

Vil starte opp igjen

BHP og Vale har tidligere opplyst at de ønsker at driften i Samarco skal starte opp igjen så snart det er teknisk mulig. Tidligere har det blitt skissert at dette kan skje i fjerde kvartal.

Ifølge Business Insider har verken Vale eller BHP mottatt noe formelt varsel om det ferske søksmålet. BHP har imidlertid opplyst til den australske børsen at selskapet er «fast bestemt på å hjelpe Samarco til å gjenoppbygge lokalmiljøet som har blitt påvirket av damulykken».

Les også

Brasilianerne får OL-regning som svir

Les også

Rousseff lover å kjempe lang kamp mot riksrettssak

Les også

Komitéflertall vil stille Brasils president for riksrett

Publisert: