– Brennmerket meg og mange andre for resten av livet

E24 har dekket aksjemarkedet i ti år. Én ting husker ekspertene spesielt godt.

FORTVILENDE: I 2008 var det fullt kaos i finansmarkedene. Dette er hendelsen ekspertene husker best fra markedet de siste ti årene.

Foto: Charles Platiau Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

I forbindelse med at E24 denne uken fyller ti år, satt vi oss ned for å oppsummere de viktigste opp- og nedturene i aksjemarkedet gjennom perioden. Det er imidlertid én hendelse – riktignok over flere år – som har brent seg fast i folks minner:

Finanskrisen fra 2007 til 2009.

SE SPESIAL: Slik har verden formet E24

Krisen som startet med råtne boliglån i USA, sprede seg over stort sett hele kloden, sendte økonomier inn i langvarig resesjon og rev med seg bedrifter «alle» trodde var sterke nok til å stå stormen av.

De som var på «innsiden», så børsene rase på nært hold. Fra en topp på høsten i 2007 falt S&P 500 over 50 prosent frem til bunnen ble nådd i første halvår 2009. I oktober 2008 alene, måneden etter at Lehman Brothers gikk overende, falt indeksen 17 prosent.

Omtrent på den tiden ble det også klart at krisen ikke var isolert til finanssektoren: Ledigheten begynte å stige, og en rekke land sto overfor store økonomiske utfordringer.

Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning beskriver følelsen fra november og desember 2008 som å stå på kanten av et stup og stirre inn i avgrunnen.

– Et fullstendig sammenbrudd i det kapitalistiske systemet og en depresjon i verdensøkonomien virket sannsynlig. Det var en opplevelse som brennmerket meg og mange andre for resten av livet, sier han til E24.

Boligboblen

E24 har i anledning jubileet spurt et knippe personer om hva de husker best fra de siste ti årene i aksjemarkedet. Av disse har samtlige, kanskje ikke overraskende, pekt på finanskrisen.

Du kan se alle svarene i enquêten.

– Det jeg husker best fra de siste ti årene, er utvilsomt finanskrisen. Jeg satt som aksjemegler mot institusjonelle kunder på den tiden, og det var noen helt spesielle dager for oss som så banksystemet fra innsiden, mimrer Karl Oscar Strøm.

Historien bør være velkjent for mange, men kan likevel gjentas:

Etter en periode med langvarig oppgang i den amerikanske økonomien inn mot 2007, hadde kredittveksten fulgt etter. Problemene oppsto da boligmarkedet stagnerte, og man fant ut at ikke alle låntakerne nødvendigvis burde ha fått lånene de satt med.

Dette ga igjen ringvirkninger i banksystemet. Det vakte oppsikt da en stor aktør som Bear Sterns sto på kanten av stupet påsken 2008.

– De var sett på som en solid bank med lange røtter i USA. Det var et sjokk på vei til fjellet, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet.

På høstparten, nærmere bestemt 15. september 2008, gikk Lehman Brothers konkurs. Denne gangen grep ikke myndighetene inn, hvilket sende risikopremiene i været.

– Markedet fikk jo totalt sjokk da en av de største banksystemene gikk på trynet, sier Hauglund.

– Surrealistisk

Daglig leder Lene M. Refvik i Aksjenorge arbeidet på en råvarebørs under finanskrisen, og hadde kort tid før Lehman gikk konkurs, vært på kundebesøk hos dem.

– Det var surrealistisk å se det samme kontoret på Canary Wharf i London på alle nyhetssendinger i september 2008. De ansatte strømmet ut av kontoret med alle eiendelene sine. Jeg har faktisk spart på visittkortene fra både Lehman og Bear Stearns til den dag i dag. Det er rett og slett er en historisk hendelse, sier hun.

Stig Myrseth var på den tiden grunnlegger og største eier av meglerhuset Orion Securities. Han fikk dermed oppleve hvor skjørt finanssystemet var fra «orkesterplass».

– Spesielt desember 2008 husket jeg godt, da DNB trolig bare var dager unna en likviditetskonkurs før regjeringen grep inn i siste liten, med gullkortet og tilgang på ubegrenset funding hos Norges Bank. Hadde DNB røket, ville alle andre norske finansinstitusjoner blitt dratt med i dragsuget, sier Myrseth i dag.

Lærerikt

Verden slik vi kjenner den, gikk imidlertid ikke under.

Myndighetene i flere land brukte enorme summer på redningspakker, og ledigheten toppet ut på rundt ti prosent sent i 2009.

På dette tidspunktet hadde markedet allerede snudd, og en mer eller mindre sammenhengende oppgangsperiode frem til våre dager var innledet på de amerikanske børsene.

Der ekspertene er enige om at det er finanskrisen som har satt de dypeste sporene, er de nesten like enige om at det er mye vi kan lære fra den.

– Selv om det var forferdelig å være i markedet da, så var det likevel en interessant tid, hvor en stadig lærte nye ting om markedet, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Markets.

Stig Myrseth oppsummerer det på følgende måte:

– Lærdommen fra finanskrisen er «gjeld e fali». En viktig årsak til den høye spareraten vi opplever i dag og relativt lave etterspørselen etter kreditt – noe som har ført til eksepsjonelt lave renter – er trolig det emosjonelle traumaet forårsaket av finanskrisen.

Les også

Spådde finanskrise i 2016 for 14 år siden: –Vi er i rute

Les også

Er verdens banker solvente?

Les også

– Minner veldig om det som skjedde under finanskrisen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. E24
  2. Finanskrisen

Flere artikler

  1. Investeringsøkonom om aksjefall: – Har ingen tanker om å kjøpe nå

  2. Fryktet enda verre krise

  3. Grafene som kan forklare årets børsfest

  4. Historiens dårligste børsmåned forvirrer ekspertene

  5. Derfor er september vanligvis årets dårligste børsmåned