Har blitt USAs største mobillspill på bare fem dager

Pokémon Go har slått Candy Crush sin «uslålige» rekord på kun fem dager. Nå både håper og forventer investorene at pengene skal rulle inn for Nintendo.

DILLE: Rapporter fra USA tilsier at folk som stirrer intenst på mobilen på jakt etter Pokémon er i ferd med å bli et vanlig fenomen. Her er to stykker på jakt utenfor rådhuset i San Francisco.
  • Johan Hammerstrøm
Publisert:

Millioner av mennesker over hele verden går nå rundt med nesen klistret i mobilskjermen på jakt ettter et pokémon.

Konseptet er enkelt: Telefonens GPS sender folk til såkalte pokéstops, plassert ved landemerker, hvor spillerne bruker kameraet til å fange de japanske tegneseriefigurene.

Mobilutgaven av spillet, Pokémon Go, er blitt et fenomen som ikke vil slutte å vokse.

På bare fem dager er det blitt det største mobilspillet i USA noensinne med 21 millioner daglige brukere, ifølge data fra Surveymonkey.

Dermed har spillet allerede forbigått tidligere mobilspill-rekorder som Candy Crush Saga (20 millioner brukere) og Draw Something (16 millioner brukere) på rekordtid.

På Android har antallet Pokémon-spillere for lengst passert antallet Twitter- og Tinder-brukere.

Lei av å vente på Norges-lansering? Se faktaboks lenger ned i saken!

Med den nåværende vekstraten vil Pokémon Go utrolig nok straks bli en større kilde til bruk av Googles karttjenester enn Google Maps-appen selv, ifølge Surveymonkey.

Suksessen er med andre ord enorm, men vil Nintendo klare å tjene penger på brukerne?

Lest denne? Ber Pokémon holde seg unna Auschwitz

Kursen til himmels

Markedet er foreløpig optimister og har sent Nintendo-aksjen opp med 56 prosent siden Pokémon Go ble lansert i forrige uke.

Dermed har papirverdien av selskapet lagt på seg nesten 100 milliarder kroner, ifølge et overslag fra Wall Street Journal.

(saken fortsetter under grafen.)

PIKA PIKA: Nintendo-aksjen har gått i taket etter at Pokémon Go ble lansert, men selskapet eier kun andeler og vil ikke sitte på hele fortjenesten for eventyret.

Foreløpig er spillet kun tilgjengelig i USA, New Zealand og Australia, men i dag kom det rapporter om at det er klart også i Tyskland.

HEISANN: Hvis man er utålmodig er det mulig å spille Pokémon Go i Norge allerede nå. Mens journalisten var ute til lunsj hadde en Pokémon okkupert arbeidsplassen.

Hvor mye Nintendo sitter igjen med av inntektene fra Pokémon Go er imidlertid et omdiskutert spørsmål.

Pokémon Gó er laget av The Pokémon Company, som Nintendo eier 32 prosent av.

I tillegg eier det tidligere Google-selskapet Niantic i selskapet. Det er ikke kjent hvor mye Nintendo eller Google eier av Niantic, men begge selskapene har eierandeler.

Når det gjelder inntjeningspotensialet er Pokémon Go helt gratis, men spillerne kan kjøpe bonuser og lignende i spillets butikk. En pakke med ekstra «Pokeballer» koster 11 kroner.

– Det har flere muligheter for monetisering enn vi hadde forventet. Ettersom spillerne rykker oppover i systemet blir det nødvendig å betale penger for å få fremgang, skriver Macquarie Securities til sine investorer i et notat gjengitt av CNBC.

En annen mulighet for inntjening er et armbånd som Nintendo nå skal selge til Pokémon-fans. Armbåndet vibrerer dersom det er en Pokémon i nærheten og skal selges for 35 dollar.

Første forsøk

En annen grunn til investoroptimismen synes å være det faktum at Pokémon Go er Nintendos første forsøk på mobilspill. Tidligere har selskapet utelukkende utviklet spill for sine egne konsoller, slik som Super Nintendo, Gameboy og den mer moderne Wii U.

I tillegg til Pokémon har Nintendo varslet at det snart vil komme mobilversjoner av populære Nintendo-spill som «Fire Emblem» og «Animal Crossing» i løpet av 2016 og 2017.

Suksessen er så overveldende at flere nå spår et investeringsrush i teknologien som brukes av Pokémon Go, såkalt «Augmented Reality», eller bare AR. AR baserer seg enkelt å greit på at spillet bruker dine virkelige omgivelser, der hvor de fleste andre spill kun foregår i en verden bygget opp på forhånd av utviklerne.

En liten advarsel til slutt. Historien har vært slem med tidligere mobilspill-suksesser. Spillet som Pokémon Go dyttet ned fra listen over USAs største mobilspill, Draw Something, var en spektakulær Ikaros-historie.

Etter å ha nådd 35 millioner nedlastinger på en uke, investerte Zynga 200 millioner dollar i appen.

Bare seks måneder senere måtte selskapet skrive ned verdien på investeringer med 90 millioner dollar.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Pokémon Go
  2. Nintendo

Flere artikler

  1. Vil rulle ut Pokémon Go i 200 markeder

  2. Pokémon Go er ett år: Har tjent milliarder

  3. Pokémon-feber sender Nintendo-aksjen til himmels

  4. Fersk analyse: Pokémon Go-utvikler verdt 31 milliarder

  5. Guinness bekrefter: Pokémon Go har satt fem verdensrekorder