Slik forklarer Telenor den danske milliardskrellen

Telenors danske drøm er i ferd med å bli et mareritt. Selskapet har ikke gjort seg opp noen formening om hvor lenger de holder den danske virksomheten gående uten at lønnsomheten tar seg opp.

PRESENTERER: Fungerende finansdirektør Morten Karlsen Sørby (t.v) og konsernsjef Sigve Brekke (t.h.) legger onsdag Telenors resultater for fjerde kvartal 2015.

Vidar Ruud NTB scanpix
  • Jan Lilleby
Publisert:

FORNEBU (E24): – Veldig utfordrende markedsforhold.

Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor, har kommet til sliden om Telenors virksomhet i Danmark under selskapets resultatpresentasjon.

I et auditorium på selskapets hovedkontor, forklarer Brekke at det er utfordrende å kutte kostnader i den danske virksomheten.

I kombinasjon med et svakt marked er konsekvensen at Telenor skriver ned verdier for 2,1 milliarder norske kroner i regnskapet for fjerde kvartal.

– På den andre siden ser det ut til at vi er i stand til å holde fast på markedsandelen vår i inntekter. Vi har sett indikasjoner på prisbevegelse oppover, men vi ser også at det er veldig aggressive tilbud «under linjen», sier Brekke.

Sent onsdag formiddag er Telenor-aksjen ned 6,54 prosent. Følg utviklingen i E24s aksjelive!

Analytiker Karl-Johan Molnes i Norne Securities mener det viktigste med Telenors resultat er at de har tatt to store nedskrivninger.

– De tar store nedskrivninger både i Danmark og Vimpelcom samtidig. Det er en veldig spesiell situasjon som ikke nødvendigvis reflekterer hvordan det vil gå fremover. De andre tallene betyr ikke så mye da, sier Molnes til E24.

Les også

ESA: Telenor kan ha misbrukt sin dominerende posisjon i Norge

– Ikke klart å ta ned kostnadene

Gigantnedskrivningen i Danmark bidrar til at driftsresultatet for telekomgiganten etter av- og nedskrivning ender på 3,4 milliarder kroner for fjerde kvartal i fjor.

Det er en nedgang fra 4,8 milliarder kroner sammenlignet med samme periode i 2014, og hele 2,8 milliarder under hva analytikerne forventet på forhånd.

– Vi må gjøre vurderinger av inntektsutvikling, inntekt per kunde, kostnadsutvikling et cetera og se på hvilken kontantstrøm som kommer ut til syvende og sist, forklarer Morten Karlsen Sørby, fungerende finansdirektør i Telenor til E24 hvorfor selskapet fjerner 2,1 milliarder kroner fra balansen.

– I dette tilfellet så har vi da ikke klart å ta ned kostnadene så raskt at vi har fått tilstrekkelig lønnsomhet til å forsvare den verdien som lå i balansen.

Les også

Tapad-gründeren etter milliardavtale: – Kunne vært mulig å bygge opp i Norge

– Det er ingen som tjener penger

Endringen i driftsmarginen (EBITDA-margin) til den danske virksomheten har stupt med over 20 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor, og den organiske inntektsutviklingen er negativ. I løpet av fjerde kvartal mistet Telenor 7.000 abonnenter.

På presentasjonen forklarte Brekke at markedet i Danmark ikke er bærekraftig.

– Det er ingen som tjener penger, sa han.

VERDITAP: Verdien av Telenor-aksjen faller kraftig onsdag. På det meste var aksjekursen ned over syv prosent, men den har hentet seg noe inn senere.

Infront

På samme tid som det er vanskelig å drive inn inntekter i Danmark, gjør selskapet grep for å få kostnadene ned.

– Vi har over lang tid engasjert i Danmark med å øke effektiviteten i virksomheten. Det vi gjør nå, er at vi har et stort prosjekt, som inkluderer bytte av IT-plattform. Når den IT-plattformen er oppe og går inn mot 2017, skal den gi oss mye mer effektive prosesser og den skal gjøre det mye enklere å være kunde hos oss i Telenor Danmark, sier Sørby, en av Brekkes mest betrodde menn.

– Hva er lønnsomhetskravet deres i Danmark?

– Vi har ikke satt et helt konkret lønnsomhetstak, men vi ønsker å se en forbedring år over år. Vi måler da virksomheten nå på hvilke tiltak vi ser, og at vi klarer å få effekter ut av de tiltakene. Så vi har egentlig lagt en plan de nærmeste årene og vi forventer en forbedring.

Les også

Wærsted ny Telenor-styreleder: – Helt sikkert ikke vært en ulempe for meg å være kvinne

På spørsmål om hvor lenge Telenor blir i Danmark hvis ikke lønnsomheten tar seg opp, trekker Sørby først frem fusjonen til Telenor og Teliasoneras danske virksomheter som havarerte i fjor høst.

– Etter en prosess med EU-kommisjonen valgte vi å avbryte prosessen fordi vi så vi ville ha vanskeligheter med å tilfredsstille de kravene som EU satte. Det har gjort det vanskelig å gjøre konsolideringer i det danske markedet.

En konsolidering ville sannsynligvis lagt bedre til rette for å øke lønnsomheten til Telenors danske virksomhet. E24 gjentar spørsmålet.

– Hvor lenge er dere i Danmark hvis ikke lønnsomheten tar seg opp?

– Det har vi ikke gjort oss opp noen formening om, svarer Sørby bestemt.

Les også

Telenor kutter reklame på TVNorge

Les også

Norsk gründer håver inn på Telenor-deal

Les også

Telenor-saken: Kvinnelig favoritt vraket seks uker før avgjørelse

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Vokser – men skriver ned verdier for 2,1 mrd.

  2. Tiden går for Brekke: Vil ha India-løsning på plass innen nyttår

  3. – Jeg skulle gjerne sett en annen inntektsutvikling

  4. Annonsørinnhold

  5. Telenor øker utbyttet, men tynges av milliardnedskrivning

  6. Resultathopp på Telenors hjemmebane: Nå skriver de Danmark opp igjen