Oslo Børs legger Putin-skrekken bak seg

Fiskeaksjene spreller av glede etter at Oslo Børs har skiftet kurs.

GLEDESSPRELL: Fiskeaksjene på Oslo Børs er blant vinnerne fra start mandag formiddag. Illustrasjonsbilde.
Publisert:

E24 BØRS: Følg aksjekursene her

Etter tre dager med blodrøde tall har Oslo Børs vendt oppover igjen når markedet går inn i en ny uke.

Hovedindeksen åpner opp hele 1,66 prosent til 597,9 poeng. Oslo Børs får følge av en rekke andre europeiske børser.

Det skjer etter at de europeiske børsene endte fredagen solid i rødt før helgen. Oslo Børs endte blant annet ned 1,1 prosent til 588,2 poeng.

Den dårlige stemningen spredde seg imidlertid ikke til Wall Street, som hanket inn en positiv avslutning som sikret at forrige uke endte i pluss samlet sett.

Fiskeaksjer snur

Da det i forrige uke ble kjent at Russland og Vladimir Putin innfører mottiltak mot Vesten etter de nye og kraftigere sanksjonene, gjorde det kraftige utslag i flere aksjer på Børsen.

Russerne innfører et importforbud mot mat- og landbruksvarer, noe som vil påvirke eksporten av norsk sjømat.

Selv om bransjeorganisasjonen Fisk- og havbruksnæringens landsforening uttalte til E24 at etterspørselen i resten av verden skal klare å veie opp for det russiske markedet, fikk flere fiskeaksjer svi.

Mandag er disse aksjene derimot på vei rett opp:

  • Marine Harvest er opp 2,62 prosent
  • Grieg Seafood opp 5,06 prosent
  • Bakkafrost opp 3,88 prosent
  • Norway Royal Salmon opp 3,4 prosent
  • Lerøy Seafood Group opp 2,18 prosent
  • SalMar opp 2,8 prosent

Selv med dagens oppgang er det fortsatt et godt stykke igjen før fiskeaksjene er tilbake til kursnivået for én uke siden.

Marine Harvest avsluttet forrige mandag på kursen 85,30 og har mandag steget til 78,20 kroner. Grieg Seafood handles nå til 24,90 kroner, mens den avsluttet sist mandag på 27,40 kroner.

Les også

Putin-skrekken er over i Asia

Før børsåpning annonserte forøvrig Røkke-verftet Aker Philadelphia Shipyard at selskapet har kjøpt tilbake drøye 166.000 aksjer i markedet.

Kjøpet av egne aksjer ble godkjent av generalforsamlingen tidligere i år, men selskapet har bare klart å kjøpe drøye 166.000 av rammen på 650.000 aksjer som ble annonsert før helgen.

Tar av med amerikansk hjelp

Oljeselskapet DNO seiler også i medvind mandag. Aksjen hadde en særdeles sterk ukesavslutning på fredag med en oppgang på 5,18 prosent. Mandag starter aksjen opp 3,72 prosent.

Aksjen er særdeles høyt omsatt og har vært under kraftig press i forbindelse med urolighetene i Irak.

Mens ISIL-militsen startet å angripe kurderne i Nord-Irak og rykket raskt frem, falt aksjen kraftig. Markedet fryktet at terroristene ville ta kontroll over oljeproduksjonen i Nord-Irak.

Fredag morgen begynte imidlertid amerikanske kampfly og droner å bombe ISIL-terroristene for å stanse dem fra å angripe kurdernes hovedstad Erbil i Nord-Irak. Der har amerikanerne rundt 300 militære rådgivere og et konsulat.

I tillegg slipper amerikanerne ned vann, medisiner og mat til sivile som har blitt angrepet og er isolert av ISIL-militsen.

Amerikanernes flytokt har fortsatt gjennom helgen, og etter at amerikanerne startet sine flyangrep har DNO-aksjen gjort en kraftig helomvending.

I slutten av juli var DNO-aksjen oppe i drøye 22 kroner, mens den mot slutten av forrige uke falt helt ned til 14,03 kroner. Mandag er aksjen opp i 18,19 kroner.

Les også

USA innfører sivilt flyforbud over Irak

Press på Olsen?

Her i Norge vil det økonomiske nyhetsbilde preges av inflasjonstallene for juli (konsumprisindeksen) til Statistisk sentralbyrå (SSB) som offentliggjøres klokken 10.00.

På forhånd venter DNB konsensus på 2,0 prosent og en nedgang i kjerneprisveksten fra 2,4 til 2,1 prosent.

- Årsaken til at det er ventet inflasjonsnedgang, er at prisveksten på denne tiden i fjor fikk et overraskende løft. Spesielt overraskende var utviklingen i matvarepriser som steg med 2,4 prosent i juli i fjor, skriver seniorøkonom Camilla Viland i DNB Markets i mandagens morgenrapport.

- Oppgangen var en følge av prisjusteringer på matvarer som følge av fjorårets jordbruksoppgjør. Vi tror ikke det vil gjenta seg i år. Dette er en viktig årsak til at vi venter at årsveksten vil avta.

Les også:

Aker Philadelphia kjøper færre aksjer enn rammen tillaterUSA og Asia vil løfte BørsenTjente 445 millioner på Friele-salget

Publisert:
Gå til e24.no