Røkke-selskaper til topps på Børsen

Den elleville oppturen fortsetter for American Shipping Company.

KAN SMILE: Oppturene i American Shipping Company og Aker Philadelphia Shiplyard er godt nytt for Kjell Inge Røkke.
Publisert:

Flere av de store kanonene beveger seg i positivt terreng på stigende børs i Oslo onsdag. Hovedindeksen er opp 0,95 prosent til 472,52 poeng.

Slik er situasjonen i resten av Europa:

  • Tyske DAX er opp 1,76 prosent
  • FTSE 100 i London er opp 1,02 prosent
  • CAC 40 i Paris er opp 1,5 prosent

Det Aker-dominerte rederiet American Shipping Company (AMSC) var gårsdagens store vinner på Oslo Børs, med en oppgang på 91 prosent. Onsdag gjør kursen nok et byks. Aksjen er opp 77,03 prosent til 13,1 kroner.

Det gir en opptur på rundt 650 prosent hittil i år.

Les også: Aksjemygger slo seg løs på Børsen

AMSC eier ti produkttankskip som seiler i det såkalte Jones Act-markedet. Dette er skip som er bygget i USA og som frakter olje til og fra amerikanske havner. Skipene er leid ut til Overseas Shipholding Group.

Årsaken til oppgangen skal skyldes positiv rateutvikling for skipene som seiler i dette markedet.

- Det har vært noen positive markedskommentarer om Jones Act-markedet i USA. Jeg tror grunnen til at det stiger såpass mye er at de er direkte eksponert mot dette markedet, sa analytiker Erik Nikolai Stavseth i Arctic Securities til E24 tirsdag.

Samtidig stiger også Aker Philadelphia Shipyard, der Kjell Inge Røkkes sønn Kristian Monsen Røkke sitter i sjefsstolen. Verftet produserer tankskip for det nevnte Jones Act-markedet.

Les også: Røkke jr. har snudd «Aker Philly»-skuta

I 2007 ble amerikanske Aker American Shipping delt i to: Rederiet American Shipping Corporation blir rendyrket i Aker Amercian Shipping, mens virksomheten i verftet i Philadelphia ble lagt inn i Aker Philadelphia Shipyard.

Aker Philadelphia-aksjen er opp 27,31 prosent til 34,5 kroner per aksje.

Konkurrent-guiding løftet Rec

Solenergiselskapet REC steg onsdag 8,10 prosent. Oppgangen kommer i kjølvannet av at den amerikanske konkurrenten First Solar steg 46 prosent på USA-børsen tirsdag.

First Solar arrangerte i går en kapitalmarkedsdag med fokus på blant annet finansielle målsettinger for 2013-2015.

DNB Markets skriver i en rapport at aggressive kostnadsmål og raskere inntektsføring av prosjekter la grunnlaget for en betydelig bedre guiding for 2013 og 2015 enn ventet på forhånd.

Meglerhuset ventet et solid løft i Rec onsdag, til tross for forskjell i teknologi og forretningsmodell mellom de to selskapene.

- First Solar understreker betydningen av tynnfilmteknologi for å oppnå kostnadsreduksjoner og mener disse vil være mer utfordrende å oppnå basert på polysilisium. I motsetning til Rec har First Solar rundt 90 prosent av salget og inntjeningen fra utviklingen av større solenergiprosjekter. Når det gjelder veksttakten i polysilisiumprisene ser det ut til at denne har avtatt noe den siste tiden, skriver DNB.

Les også: Rec løftes etter California-salg

Meglerhuset mener at visibiliteten for Rec fortsatt er begrenset, og har tatt ned kursmålet i Rec fra 1,50 til 1,40 kroner per aksje. Hold-anbefalingen opprettholdes.

- Lite nytt

Hovedindeksen steg markant etter at rentereferatet fra den amerikanske sentralbankens markedskomité ble sluppet før åpningstid på Wall Street. Dette ga oppgang fra start i de amerikanske markedene.

Flere analytikere påpeker at det er lite nytt, til tross for uenighet innad i komiteen. Norske DNB tror at kjøpene vil bli avsluttet innen utgangen av 2013, og at det muligens vil bli nedskalering i forkant.

- Men det er gitt at vi får en utvikling i tråd med det vi tror, altså at dette kun er en liten vårpause i USA, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB til E24.

Les også: DNB: USA er bare på vårpause

I lys av referatslippet stiger renten på amerikanske statsobligasjoner, mens råvarer som gull faller. Oljeprisen er fallende. Nordsjøoljen (brent spot) omsettes for 105,4 dollar per fat, mens WTI-oljen går for 93,7 dollar per fat.

Blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs stiger børslokomotivet Statoil 0,65 prosent til 139,8 kroner per aksje. Yara-aksjen er opp 1,03 prosent til 265,8 kroner, mens Telenor er opp 0,95 prosent til 127,4 kroner per aksje.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om