Asia-børsene slo tilbake

Signalene fra det kinesiske kommunistpartiets årlige nasjonalkongress sendte børsene i Asia opp tirsdag.

SENDTE SIGNALER: Avtroppende statsminister i Kina Wen Jiabao (til venstre) håndhilser på sin ventede etterfølger Li Keqiang aunder nasjonalkongressen i Beijing.
  • Eric B. Utheim
Publisert: Publisert:

De asiatiske markedene satte pris på de økonomiske målsetningene statsminister Wen Jiabao lanserte.

Etter betydelige børsfall i går, har pilen snudd tirsdag.

Den sammenveide indeksen for Asia- og Stillehavsregionen, Morgan Stanley Capital Index, steg med 0,6 prosent til 134,66 poeng i fem-tiden i dag tidlig norsk tid.

Skal bruke mer penger

Dette skjedde etter at den kinesiske statsministeren lanserte en målsetning om 7,5 prosent vekst i inneværende år, en målsetning som skal nås med en økning av Kinas statsbudsjett.

Les mer:Følg aksjemarkedene på E24

De offensive tonene fra nasjonalkongressen i Beijing kommer etter at det i går ble varslet grep for å kjøle ned et overopphetet boligmarked. Signaler som påvirket børsene sterkt mandag.

Varslede rentereguleringer og innstramminger i lånemulighetene skapte store fall for den betydelige bygg- og eiendomsindustrien i verdens nest største økonomi - og trakk hovedindeksene med seg.

CSI 300-indeksen, som består av de største noterte selskapene både i Shanghai og Shenzhen falt til sammen 4,6 prosent mandag, det største sammenlagtfallet i Kina på over to år.

Verdens største boligmarked

I dag har det altså snudd, tross stadige advarsler om Kinas boligmarked.

John Silvia, sjeføkonom hos Wells Fargo, advarte på CNBC mot konsekvensene av eiendomsspekulasjoner ute av kontroll i Kina.

- Kina har et større eiendomsmarked enn USA, og det ville være den største eiendomsboblesprekken noen sinne, sa han, før han la til at dette mest sannsynlig ikke skjer.

- Kinas utvikling i det lange løp er positiv. Syklusen de er i vil til slutt ta dem forbi trendene vi ser i boligmarkedet nå, så jeg ser ikke en stor sprekk slik det er nå.

Opp over hele fjøla

Også i de øvrige asiatiske markedene er det oppgang, noe som i stor grad tilskrives lovnadene om stimuli fra sentralbankene i både USA og Kina.

I Australia steg markedet etter at ferske tall viste et økt forbruk i detaljvarehandlen, og et rentemøte i Bank of Australia som valgte å holde dagens styringsrente uendrett.

Status i de viktigste markedene klokken 07.00 norsk tid:

Nikkei 225 i Tokyo:11,689 opp 0,3 prosent

Hang Seng i Hongkong:22,542 opp 0,02 prosent

S&P/ASX 200 i Australia:5,074 opp 1,3 prosent

Kospi i Seoul:2,017 opp 0,2 prosent

SSE i Shanghai:2,298 opp 1 prosent

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Positiv stemning på Asia-børsene

  2. Kina-børsene gjør retrett

  3. Økte drivstoffpriser gir oljefall i Asia

  4. Asiatisk opptur etter kinesisk pengeinnsprøyting

  5. Nedgang på kinesiske børser etter dårlige boligtall