Songas verftsopphold koster inntil 800 mill.

Bekrefter kostnadssprekk. «Slippes fri» på Børsen igjen

KOSTBART: I en oppdatering sendt ut til markedet sent onsdag kveld skriver Songa at den estimerte totale kostnad for verftsoppholdet for selskapets del ender på mellom 130 og 140 millioner dollar for riggen Songa Delta, det vil si inntil 800 millioner kroner.

Songa
  • Even Landre
Publisert:,

Songa Offshore, som har sett kursen bli delt i to på Oslo Børs den siste tiden, ble onsdag formiddag tatt av handelen etter at kursen igjen falt dramatisk.

Dette skyldtes spekulasjoner i om et riggsalg skulle gå i vasken, og en artikkel på nettstedet offshore.no, som via lukkede kilder hevdet at Songas verftsopphold blir langt mer kostbart enn ventet.

Les også: Songa pauses etter bratt kursfall

I en oppdatering sendt ut til markedet sent onsdag kveld skriver Songa at den estimerte totale kostnad for verftsoppholdet ender på mellom 130 og 140 millioner dollar for riggen Songa Delta, det vil si inntil 800 millioner kroner.

Dermed bekrefter selskapet nærmest informasjonen som kom frem på bransjenettstedet Offshore.no onsdag morgen:

«Det går mot en større budsjettsprekk for arbeidene på Songa Delta og Songa Trym. (...) Songa Delta skal ha hatt et budsjett på om lag 400 millioner, mens prisen blir 860 millioner kroner», skrev nettstedet.

Les også: Songa-sjefen går på timen

Songa skriver i børsmeldingen at Songa Delta gikk fra verftet CCB i den første uken av november og at den deretter gjennomgikk klassing og tester. Deretter har riggen blitt mobilisert i arbeid, og den 14. november begynte den på kontrakten med Statoil som har en varighet på fire pluss ett år.

Les også: «Songas problemer skyves til 2014»

Når det gjelder riggen Songa Trym, så opplyses det at rigger er under oppgradering og livsforlengende program. Reparasjoner av boreutstyret på riggen har økt i omfang, og verftsoppholdet er ventet å vare til midten av desember.

Riggen skal deretter gå inn i kontrakt for Statoil i en femårig kontrakt.

Songa opplyser at due diligence-arbeidet med riggen Songa Eclipse for et potensielt salg til Seadrill, er ventet fullført innen kort tid.

- Salget må i boks
Meglerhuset ABG Sundal Collier skriver i et analysenotat torsdag morgen at man ligger an til å ende opp på inntil 250 millioner dollar, sammenlignet med 115 millioner dollar som ble guidet fra Songa før verftsoppgraderingene av rigggene.

- Tar man høyde for negativt Ebitda-bidrag i fjerde kvartal på omlag 7 millioner dollar i kjøvannet av forsinkelser for Delta og Trym, samt lavere oppetid for riggen Songa Eclipse, står vi igjen med en negativ kontantposisjon i første kvartal neste år på minus 22 millioner dollar, skriver ABGs analytiker.

- Vi mener at et salg av riggen Songa Eclipse (og potensielt andre eiendeler) må materialiseres straks for å unngå en tvungen emisjon. Songa skriver i meldingen at de forventer å motta det endelige utfallet av due diligence-prosessen med Seadrill snart, men de sier ingenting nå som kan bekrefte at salget faktisk vil finne sted, går det frem av analysenotatet.

- Selv om man kan argumentere for at dagens aksjekurs allerede tar høyde for store overskridelser, salg av Eclipse til en rabatt, mener vi at aksjen kan fortsette å falle, skriver ABG.

Torsdag formiddag er Songa-aksjen uendret på 5,10 kroner.

Les også: Pareto ser tre muligheter for Songa

Her kan du lese mer om

  1. Songa Offshore
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Smertelig nedtur for Songa

  2. «Det er kanskje den verste motpart man kan ha i en slik situasjon»

  3. Betalt innhold

    Songa bekrefter Delta-sprekk

  4. Annonsørinnhold

  5. Snart er alle Songa-riggene på vannet

  6. - Vi har god tid til å se på mulighetene