4 år siden kollapsen startet
I dag for fire år siden ble Lehman Brothers tvunget til å slå seg selv konkurs. Hele verdensøkonomien raste sammen i dagene og månedene som fulgte.
For nøyaktig fire år siden forandret finansverdenen seg for alltid.
Klokken 01:45, New York-tid, den 15. september 2008 valgte Lehman Brothers, under stort press fra amerikanske myndigheter, å søke om konkursbeskyttelse.
Dermed var Wall Streets femte største investeringsbank borte, mens verdenshistoriens største konkurs var et faktum.
Les også: Har ristet av seg Lehman-kollapsen
«So what?»
Det begynte ikke så ille mandag morgen, og i det handelen tiltok på Oslo Børs mandag morgen skrev E24 følgende etter et intervju med blant annet forvalter Jan Petter Sissener:
- Det blir nok ruglete på børsen i dag, men verden går videre selv etter Lehman, sier Sissener lakonisk til E24.
Sissener medgir at finansverdenen har fått seg en støkk.
- Men "so what"? Dette berører ikke Norge i særlig grad. Dette kan være en god kjøpsanledning. Jeg ville ikke solgt aksjer nå, for å si det slik. Jeg greier ikke å mønstre frem den helt store pessimistiske holdningen av dette, sier Sissener til E24.
De neste to månedene falt verdien av Hovedindeksen med nesten 50 prosent.
I etterpåklokskapens ånd virker uttalelsene fra Sissener kanskje litt vel udramatiske, men den 15. september var det ingen, selv ikke USAs finansminister John Paulson, som hadde en villeste ide om hva som skulle skje de neste timene, ukene, månedene og årene.
Dette kommer frem i boken Too Big To Fail.
Les også: Swedbank inntektsfører 1,3 milliarder etter Lehman-opprydding
Fire tunge år
Det har vært mange tunge år både innen norsk og utenlandsk finans, men også i stor grad i verdensøkonomien.
Det startet så smått 80innenfor amerikansk eiendom, med de mye omtalte «sub-prime»-lånene, som var lån til boligkjøpere uten særlig gode evner til å tilbakebetale.
Dette ble til en bank-krise, som spredte seg til resten av økonomien. Ettersom nasjoner verden rundt reddet banksektorene, spredte gjeldsproblemene seg til nasjoner.
Spesielt ille har det vært i eurosonen, der Hellas, Portugal og Irland har blitt reddet av eurosonen, mens både Spania og Italia nå er i faresonen for å ha behov for en redning.
E24 har nylig forsøkt å få en kommentar fra Sissener angående det ovennevnte utsagnet, men han har ikke svart på henvendelsene.