Rec permitterer 200 på Herøya

Nytt ras i prisene tvinger Rec til ny nedstengning. Varsler om svakt resultat.

STENGER NED: Rec vil stenge ned store deler av den gjenværende virksomheten på Herøya.
Publisert:

Renewable Energy Corporation (Rec) har besluttet å starte forhandlinger med fagforeningene i bedriften for å få til en midlertidig nedstengning av 60 prosent av produksjonen ved selskapet fabrikk på Herøya.

Det opplyses i en pressemelding tirsdag morgen.

Det innebærer at 200 ansatte nå blir permittert.

Begrunnelsen er at prisene på selskapets produkter har falt meget betydelig i løpet av 4. kvartal.

- Det har vært en dramatisk prisutvikling. Prisen har falt betydelig på alle våre produkter, sier investoransvarlig Mikkel Tørud i Rec til E24.

E24 Børs: Rec-aksjen faller fra start

- Dramatisk prisutvikling

Nedstengningen starter 1. desember og varer gjennom 1. kvartal neste år.

I børsmeldingen skriver Rec at prisene på moduler er ned med omlag 10 prosent siden 1. oktober.

I samme periode har prisene på wafer og polysilikon falt med henholdsvis 30 og 35 prosent.

Prisfallet for selskapets produkter kommer på toppen av et betydelig prisfall tidligere i år. I tredje kvartal oppga Rec at prisene hadde falt med i gjennomsnitt 17 prosent.

Lave salgsvolumer

Det er ikke bare prisutviklingen som gjør at lønnsomheten ved Recs anlegg på Herøya stuper. I børsmeldingen heter det også at salgsvolumene er lave og at de i stor grad produserer for lager.

«Hvis ikke markedet blir bedre, vil ytterligere justeringer i produksjonen bli gjennomført», skriver Rec i meldingen.

Samtidig varsler selskapet at selskapet vil få et dårligere resultat i 4. kvartal enn i 3. kvartal som følge av lavere priser og redusert salgsvolum.

Rec er lite villige til å gå ut med spådommer for den videre prisutviklingen.

- Vi har sett at markedet kan endre seg raskt, både i positiv og negativ retning. Vi må derfor være forsiktige med å gjøre bastante spådommer om prisbildet, sier Tørud.

- Men det er klart at markedet vil være krevende til godt ute i 2012, legger han til.

Dersom prisene ikke bedrer seg, eller i verste fall går videre nedover, må Rec kanskje gjøre nye nedskjæringer.

- Krevende situasjon

- Det er en krevende situasjon i alle våre markeder, og vi kan selvsagt ikke utelukke nye justeringer av produksjonen dersom ikke vi får noen bedring i prisene. Det er klart at dette ikke er en situasjon som kan vedvare, sier Tørund.

Gjeldskrisen

I børsmeldingen forklarer Rec de forverrede markedsforholdene med at gjeldskrisen i Europa og uroen i finansmarkedene hatt en svært negativ innvirkning på etterspørselen etter selskapets produkter.

Med andre ord har krisen ført til at det i liten grad bygges nye solkraftverk, noe som gjør at få trenger å kjøpe Recs produkter.

Nedbemanningen på Herøya kommer i tillegg til at selskapet sa opp 700 ansatte tidligere i år da fabrikkene i Narvik, Glomfjord og deler av virksomhetene på Herøya ble besluttet nedlagt.

400 igjen

Etter nedleggelsene tidligere i år er det 600 ansatte knyttet til Recs produksjon i Norge. 200 av disse blir nå permittert.

Så sent 26. oktober, da Rec offentliggjorde nedleggelsene i Norge, sa konsernsjef Ole Enger i Rec at han arbeidet for å unngå å måtte legge ned ytterligere virksomhet i Norge.

Elendig kvartal

Nedleggelsen på Herøya kommer litt over én måned etter at Rec presenterte nok et svakt kvartalsresultat.

Driftsresultat (EBITDA) endte på 370 millioner kroner i tredje kvartal, som var 200 millioner svakere enn analytikere hadde ventet

Resultatet er også langt svakere enn det selskapet presterte i samme periode i fjor. Da hadde Rec 827 millioner kroner på driften.

Les også: Gründer frykter norsk industridød

Les også: Rec-Enger venter flere tøffe kvartaler

Les også: Rec-tillitsvalgt: Frykter for hele næringen

AksjeLongname: Renewable Energy CorporationTicker: RECMarked: OSEOrganiasonsnummber: 977258561TSID:Trade time: 2011-11-28 16:40:27Last: 4.01Close: 3.97Periode: 7days

Publisert:

Her kan du lese mer om