DN: Nasdaq betalte 1,5 mrd. for Aas-overtagelse

Nasdaq betalte rundt 1,5 milliarder kroner til den aktøren som overtok krafthandler Einar Aas' portefølje med all risiko etter feilslått krafthandel.

OVERTOK POSISJONER: Nasdaq måtte ut med 1,5 milliarder kroner til den som overtok Einar Aas' posisjoner i kraftmarkedet med all risiko etter feilslått krafthandel, skriver DN.
Publisert: Publisert:

Nasdaq betalte 160 millioner euro (drøye 1,5 milliarder kroner) for Aas' portefølje, skriver Dagens Næringsliv, som viser til kilder med god innsikt i prosessen.

Det er fortsatt ikke kjent hvem som kjøpte Aas’ portefølje.

Det ble holdt to auksjoner før porteføljen ble solgt, og Fortum, Statkraft og Uniper har bekreftet at de deltok men ikke nådde opp. Vattenfall vil fortsatt ikke si noe om selskapet deltok, skriver DN.

Nasdaq har vært sparsom med opplysningene etter at Aas' uventet havnet i mislighold den 11. september, men har hyret inn konsulentselskapet Oliver Wyman for å gå gjennom sine rutiner.

Flere av de 166 medlemmene i oppgjørssentralen Nasdaq Clearing har sagt at de støtter en slik gjennomgang, i håp om å få noen svar på hvordan Aas kunne sitte med så store veddemål at han tapte hele sin formue.

Les mer: Kraftbransjen støtter Nasdaq-gjennomgang: – Riktig og nødvendig

Stiller spørsmål

Også det norske Finanstilsynet og svenske Finansinspektionen gransker nå hva som skjedde på Nasdaq-børsen den 10. og 11. september.

Flere kraftaktører i markedet har stilt spørsmål ved om kraftmarkedet fungerer som det skal. Hendelsen førte til at medlemmene måtte fylle på Nasdaq Clearings misligholdsfond med rundt én milliard kroner.

Knut Kroepelien, direktør for marked og kunder i bransjeorganisasjonen Energi Norge, sa i forrige uke til E24 at han hadde tillit til granskingene fra Nasdaq og finanstilsynene.

Les også: (+) Hvor forsvant Einar Aas' kraftmilliard?

Ifølge Kroepelien har krafthandlere som Einar Aas vært viktige for at det skal være nok handel i markedet for kraftkontrakter, selv om Aas gikk på en smell.

– Dette markedet er viktig for fornybarnæringen, for selskapene og for de offentlige eierne, for det er et viktig handelssted for å sikre posisjoner over lang tid og sikre stabilt utbytte til eierne, sier Kroepelien.

– Der inngår også traderne på en naturlig måte, sier han.

Les mer: Einar Aas' feilslåtte krafthandel: Selskapene har tillit til Nasdaq

Spekulerte i prisforskjeller

Det var den 11. september klokken 8.20 at oppgjørssentralen Nasdaq Clearing erklærte at Einar Aas var i mislighold.

Aas' portefølje ble overtatt av Nasdaq da Aas ikke kunne stille tilstrekkelig sikkerhet for sine posisjoner etter å ha spekulert på forskjellen mellom tyske og nordiske kraftpriser.

Aas hadde veddet på at norske og tyske strømpriser skulle bli likere, men i stedet økte de med over fem euro per megawattime bare i løpet av 10. september, noe som ifølge Nasdaq er 17 ganger mer enn svingningene på en normal dag.

17 ganger vanlig

Fra 2011 og frem til den dagen hadde den største daglige endringen i forskjellen mellom nordiske og tyske strømpriser vært på 1,6 euro per megawattime.

10. september var derimot endringen i «spreaden» (forskjellen) mellom tyske og norske priser på hele 5,56 euro per megawattime – 17 ganger det vanlige, ifølge Nasdaq Clearing.

I 99 prosent av tilfellene endrer «spreaden» mellom tyske og nordiske strømpriser seg med mindre enn én euro i løpet av en dag, ifølge Nasdaq.

Nasdaq Clearing har justert sine marginkrav etter Aas’ mislighold.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om