Regjeringen vurderer tiltak som kan ramme Huawei

Samferdselsdepartementet advarer Telenor, Telia og Ice mot store investeringer i 5G-teknologi som kan bli rammet av nye tiltak som kan begrense Huawei i Norge.

KAN RAMMES: Kinesiske Huawei har vært i hardt vær i flere europeiske land denne uken, og fredag ble det kjent at regjeringen vurderer tiltak som kan ramme selskapet som selger utstyr til både Telenor og Telia.
  • Sindre Hopland
Publisert:

Settestatsråd Harald T. Nesvik i Samferdselsdepartementet opplyser til E24 at departementet vurderer å innføre tiltak som «bidrar til å redusere sårbarheten i norske ekomnett» – og kan dermed ramme Huawei.

– Vi ser at ekomnettene er avhengig av et fåtall leverandører, og at en høy andel av særlig basestasjonsutstyret leveres av utstyrsleverandører fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, og dermed potensielt kan rammes av en og samme sårbarhet, sier Nesvik i en epost.

Det er tre leverandører av slike ekomnett: Svenske Ericsson, finske Nokia og kinesiske Huawei. Det er bare kinesiske Huawei som opererer utenfor Norges sikkerhetspolitiske sfære.

Les også

Canada ber Trump ligge unna Huawei-saken

Så selv om departementet ikke nevner Huawei med navn, er det åpenbart hvem de referer til.

Det kinesiske selskapet har levert nettverksutstyr til både Telia og Telenor, mens Ice bruker Nokia i sin utbygging av 4G-nettet.

Departementet sier ikke hva slags tiltak de ønsker å innføre.

Advarer mot nye investeringer

Beskjeden kommer i en tid der Huawei møter stor motstand over hele verden fra myndigheter og selskaper som revurderer sine avtaler med den kinesiske telegiganten i frykt for at selskapet er knyttet for tett opp mot den kinesiske staten og dets etterretningsorganer.

USA, New Zealand og Australia har bannlyst Huawei fra sin mobilnett, og store teleoperatører i Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Japan har denne uken uttalte at de revurderer avtaler med kinesiske selskaper.

VARSLER TILTAK: Settestatsråd Harald Tom Nesvik skriver til E24 at regjeringen vurderer tiltak som kan bidra til å redusere sårbarheten i norske ekommnett.

Samferdselsdepartementet har varslet både Telenor, Telia og Ice i et brev datert 5. desember i år om å nøye vurdere fremtidige investeringer, spesielt til anskaffelser av utstyr for 5G, hvor Huawei er en stor aktør.

Varselet til selskapene går på å redusere risiko for at man investerer store penger i utstyr som kan rammes av nye krav eller forbud fra myndighetene, og sier dette kravet kan komme i løpet av kort tid.

Huawei: – Forståelig at folk stiller spørsmål

Sikkerhetsdirektør i Huawei Norge, Tore Orderløkken mener mye av informasjonen i mediene ikke er basert på fakta.

– Vi følger alle regler og lov, og ville aldri latt noe som helst land påvirke våre produkter. Vi har levert produkter i Norge i 11 år uten at det har vært noen alvorlige sikkerhetshendelser, sier han.

I slutten av januar skal departementet møte Telenor, Telia og Ice for samtaler om saken, og hvordan potensielle nye krav skal utformes.

– Men skjønner du at folk er usikre og stiller spørsmål?

– Ja, det er helt forståellig. Vi også kjent med at det skal være et møte i januar, noe vi mener er riktig og fornuftig. Vårt mål er å være så transparente som mulig, sier Orderløkken.

Telenor: Ikke overraskende

Les også

Statssekretær ble Huawei-topp. Nå må regjeringen svare om lobbyvirksomhet

Ministeren inhabil

Huawei-saken ble diskutert også i september, da USA og Australia varslet utestengelse fra det norske markedet.

Samferdselsminister Jon Georg Dale ba da om en vurdering på om han var inhabil i Huawei-saker, og ble senere erklært inhabil i større saker.

– I saker som har en direkte og konkret konsekvens for Huawei og som er av en viss økonomisk størrelse, vil jeg derfor be statsministeren om at det blir utnevnt en settestatsråd, sier Dale i en uttalelse som VG fikk tilsendt.

Årsaken er at Dale er venn med Huawei-topp og kommunikasjonssjef Vidar Brein-Karlsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Teknologi

Flere artikler

  1. Huawei bygger sikkerhetssenter i Norge

  2. PST: – Problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge

  3. Amerikanske anklager om «tyveribonus» hos Huawei ukjent i Norge

  4. Regjeringens ukjente krav rammet Huawei

  5. – Forberedelsene av 5G-utrullingen går foreløpig som planlagt