Brasil-krisen fortsetter å ramme Hydro: Når ikke eget kostnadsmål for 2018

Krisen ved Alunorte-raffineriet i Brasil og Trumps økte tollsatser på aluminium skaper uro for den norske aluminiumsgiganten Hydro. Samtidig peker selskapet på at de tjener på økte priser og volumer i markedet.

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg avbildet under fremleggelsen av resultatene for første kvartal i april i år.

Foto: Ole Berg-rusten NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Vi ser et større underskudd i det globale markedet for primæraluminium i 2018, basert på lavere produksjonsvekst enn forventet. Vi opprettholder vår forventning om en vekst i global etterspørsel etter primæraluminium på 4–5 prosent i 2018. Usikkerheten i markedet fortsetter, som følge av innføringen av toll i USA, USAs sanksjoner mot Rusal og situasjonen i Brasil, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro.

Han varsler nå at Hydro ikke vil klare å nå målet sitt om kostnadsbesparelser på 500 millioner i 2018 gjennom effektiviseringsprogrammet «Bedre» på grunn av situasjonen i Brasil.

Tirsdag slapp selskapet resultatene for andre kvartal. De viser en omsetningsvekst fra 24,59 til 41,25 milliarder kroner, med et ujustert netto driftsresultat (EBIT) som endte om lag uendret på 2,99 milliarder kroner. Etter skatt satt selskapet igjen med 2,07 milliarder kroner, opp fra 1,56 milliarder ett år tidligere.

Store deler av økningen i regnskapspostene skyldes at Hydro i fjor høst tok over resten av Sapa fra Orkla.

Underliggende driftsresultat (justert EBIT) falt fra 2,93 til 2,71 milliarder kroner, mens analytikerne hadde ventet 2,72 milliarder, ifølge konsensustall fra TDN/SME. Omsetningen var ventet å ende på 40,08 milliarder, mens resultat etter skatt var ventet å ende på 1,67 milliarder. På begge disse postene leverte Hydro altså bedre enn ventet.

Les også

Hydro inngår vindkraftavtale «med verdens lengste varighet»

Skriver ikke ned Brasil-verdier foreløpig

Mens Hydro har måttet halvere produksjonen og aktiviteten i Brasil har selskapet fått noe drahjelp av høyere aluminapriser i kvartalet. Hydro-sjefen vet samtidig ikke når selskapet kan gjenoppta full produksjon i landet.

– Vi fortsetter dialogen med brasilianske myndigheter, med mål om å gjenoppta normal drift ved Alunorte så snart som mulig. Prosessen for å finne en løsning på situasjonen i Brasil er krevende, og har tatt mer tid enn ventet, sier Hydro-sjef Brandtzæg.

Hydro-sjefen sier at selskapet har innført tiltak som de mener er tilstrekkelig for å kunne fortsette en «trygg og god drift» ved Alunorte-anlegget i Brasil, men erkjenner samtidig at:

– Det er fortsatt usikkert når vi kan gjenoppta produksjonen.

I forrige uke, kun dager før resultatfremleggelsen tirsdag, ble det kjent at selskapet permitterer 80 ansatte ved bauksittgruven Paragominas fra 20. juli, og at selskapet vil redusere tallet på innleide med 175.

Paragominas har gått for halv maskin siden aluminaraffineriet Alunorte ble pålagt å redusere produksjonen med 50 prosent i februar.

Hydro skriver at den halverte produksjonen ved Alunorte-raffineriet innebærer en såkalt nedskrivningsindikator, men siden Hydro har beregnet at realiserbare verdier er høyere enn bokførte verdier (rundt 27 mot 22 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet), konkluderer selskapet at «en nedskrivning ikke er påkrevd».

Hydros Brasil-problemer startet etter kraftig nedbør i Pará-regionen i Brasil den 16. og 17. februar i år. Situasjonen ble forverret av kraftige lynnedslag den 17. februar som slo ut deler av strømtilførselen og reduserte behandlingskapasiteten til et av renseanleggene.

Les også

Hydro permitterer 80 ansatte i Brasil

Brasil og høyere kostnader trekker ned

Takket være oppkjøpet av resten av Sapa fra Orkla, har Hydros underliggende resultat (justert EBIT) innen forretningsområdet Ekstruderte Løsninger steget fra 0 til 957 millioner mot samme periode i fjor, mens forretningsområdet Valsede Produkter har økt fra 84 til 212 millioner.

Energi-området økte underliggende resultat fra 284 til 417 millioner.

Verre står det til med de to andre forretningsområdene:

Forretningsområdet Bauksitt & Alumina opplevde om lag en halvering i underliggende driftsresultat (justert EBIT) fra 662 til 364 millioner kroner mot samme periode i fjor.

Samtidig opplevde forretningsområdet Primærmetall at underliggende resultat falt fra 1,49 milliarder til 755 millioner.

Bauksitt & Alumina fikk litt drahjelp fra høyere aluminapriser, men høyere råvarepriser og den halverte produksjonen ved Alunorte og Paragominas sørget for et betydelig fall.

Resultatene til Primærmetall-enheten falt på grunn av de økte råvareprisene, men også på grunn av høyere faste kostnader og negative valutaeffekter, ifølge Hydro.

Den vanskelige situasjonen i Brasil bidro også til at virksomheten genererte betydelig mindre kontanter inn til kassen.

Mens driften ga en innsprøytning på 4,33 milliarder kroner i andre kvartal i fjor etter at driftskostnadene var dekket, bidro den ikke med mer enn 1,52 milliarder i andre kvartal i år.

Til tross for at selskapets kontantutgifter til investeringer falt fra 2,11 til 1,62 milliarder, bidro en økning i utbetalt utbytte på en milliard (til totalt 3,58 milliarder) at kontantbeholdningen krympet kraftig fra 7,99 til 5,68 milliarder kroner mot samme periode i fjor.

Hydros nettogjeld økte fra 3,6 til 7,5 milliarder kroner i løpet av kvartalet.

Les også

Hydro inngår vindkraftavtale «med verdens lengste varighet»

Les også

Hydro permitterer 80 ansatte i Brasil

Les også

Venter betydelige kostnader relatert til Hydros Brasil-trøbbel

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Kraftig svekkelse for Hydro

  2. Krevende 2018 for Hydro: Så høy er Brasil-regningen

  3. Brasil-regningen har passert milliarden

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Bedret resultat tross svakere drift for Norsk Hydro

  6. Dyr olje bidro til resultat-bommen: Kostnadssmell for Hydro