Hvitvaskingssak tynger Danske Banks resultat: – Det har påvirket banken

Danske Bank i Norge har brukt mer tid på å forklare Estland-saken til eksisterende kunder enn på å hente nye, sier norgessjef Trond Mellingsæter.

LEVERER: Toppsjefen for den norske virksomheten til Danske Bank, Trond F. Mellingsæter, leverer et solid resultat i tredje kvartal, men skulle gjerne vært Estland-saken foruten.
Publisert:

Resultatet for Danske Bank Norge etter årets ni første måneder endte på 2.479 millioner kroner før skatt, opp ti prosent fra 2.247 millioner kroner for samme periode i 2017.

– Danske Bank leverer et veldig godt og solid resultat for tredje kvartal, og løfter resultatet med 10 prosent i forhold til samme periode i fjor, som også var et godt resultat. Vi er godt fornøyd med å ha levert så solid gjennom året, sier norgessjef Trond Mellingsæter til E24.

Imidlertid har ikke alt vært rosenrødt for storbanken, ei heller i Norge.

Les også: (+) Dette er skandalen som felte den norske Danske Bank-sjefen

Estland-saken tynger veksten

Hvitvaskingsskandalen som har rammet Danske Banks estiske filial, hvor transaksjoner på 1.262 milliarder danske kroner skal granskes under mistanke om hvitvasking, har gjort innhugg i resultatet, også i Norge.

– Det er klart at det har påvirket banken. Det er en stor sak, og en sak vi så klart skulle vært foruten. Selv om den er i et land langt borte og fra en tid langt tilbake, så har den påvirket tredje kvartal i den forstand at det har vært mer internt fokus enn vi normalt har i Danske Bank, forteller Mellingsæter.

Han opplyser at veksten i den norske grenen har blitt lavere fordi banken har prioritert å forklare skandalen for sine nåværende kunder.

– Vi har brukt mye tid med våre eksisterende kunder, for å forklare saken, å være transparente og proaktive, og vi har brukt mer tid på det enn på å skaffe nye kunder, sier han.

I tillegg har Danske Bank, både i Norge og sentralt, gjennomført en serie av tunge tiltak for å unngå at noe slikt skal skje igjen, forklarer han.

– Vi har hatt en stor ressursøkning på alt som har med anti-hvitvasking å gjøre også i Norge. Men vi ser på veksten i tredje kvartal at dette er noe vi begynner å legge bak oss nå.

Les også

Danske Bank-sjef Thomas Borgen går av etter hvitvaskingsskandale

Halvert resultat etter hvitvasking

Overordnet leverte Danske Bank sitt laveste overskudd på tre år som følge av hvitvaskingssaken i Estland, ifølge NTB.

Overskuddet endte i tredje kvartal på 2,5 milliarder danske kroner. Det er et fall på nesten 50 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og det laveste overskuddet på nesten tre år.

– Internt investerer vi fortsatt betydelig ved å gjøre det så vanskelig som mulig å bruke banken til økonomisk kriminalitet, og ved at vi får dratt nødvendig lærdom av Estland-saken, sier fungerende direktør Jesper Nielsen i en melding.

– Det er en oppgave vi tar svært alvorlig, og vi vet at det ligger en stor jobb foran oss med å gjenopprette våre kunders og omverdenens tillit, sier Nielsen.

Les også

Bill Browder til E24: – Nordiske land et gjestfritt miljø for hvitvaskere

Uklart når saken er tilbakelagt

Rundt 1.500 milliarder danske kroner ble overført via bankens estiske avdeling fra 2007 til 2015. Det er uklart hvor stor andel av beløpet som er mistenkelig. Danske Banks Estland-filial granskes nå for å ha blitt brukt til å hvitvaske milliarder av kroner fra blant annet Russland og Aserbajdsjan, skriver NTB.

Danske Bank opplyser at banken er blitt bedt om opplysninger fra justisdepartementet i USA, finanstilsynene i Danmark og Estland, dansk økokrim og estisk politi.

Danske Bank viser til at det er uklart når myndighetenes undersøkelser blir avsluttet, hva resultatet kan bli og hva slags mulig påfølgende dialog som vil finne sted.

– Det er ikke på nåværende tidspunkt mulig å anslå tidspunkt eller beløp for potensielle forlik eller eventuelle bøter, skriver Danske Bank.

Publisert:

Her kan du lese mer om