DNB Markets-analytiker mener Apple bidrar til større resesjonsfrykt: – Kina var det siste håpet

DNB Markets-analytiker Ole André Kjennerud sier Apple bidrar til at investorene nå har fått en ytterligere frykt for en krise i verdensøkonomien. 

Foto: Andy Wong AP
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Sent onsdag kveld sendte teknologigiganten Apple ut en melding der selskapet skrev at dårligere salg i fremvoksende markeder, og spesielt i Kina, har bidratt til at det venter svakere inntekter i første kvartal.

Selskapet sier nå at det venter inntekter på rundt 84 milliarder dollar for kvartalet der julehandelen slår inn, ned fra en guiding på mellom 89 til 93 milliarder dollar.

Varslet fikk investorene til å trekke pengene sine ut av aksjemarkedene.

Børsene i både Asia og Europa faller torsdag morgen, og fremtidskontraktene for de ledende børsene i USA peker på markante fall fra start.

Apple-aksjen falt kraftig på meldingen i etterhandelen. I tillegg styrket den japanske valutaen yen seg markant, som blir sett på som tryggere enn aksjemarkedet for investorene.

Les også

Apple-smell for Oljefondet - «tapte» nær fem milliarder i løpet av natten

Bidrar til resesjonsfrykt

I en rapport torsdag morgen påpeker analytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets at Apple bidrar til økt frykt for resesjon i verdensøkonomien, som er en periode på minst to kvartaler på rad med negativ økonomisk vekst.

Les også: (+) Børskommentar: Det er langt ned for Oslo Børs hvis Kina svikter

– Jeg kan ikke huske mange ganger et enkeltselskap er drivende for den generelle markedsutviklingen over hele verden. Finanskrisen var selvfølgelig spesielt da en enkeltbank kunne gi store ringvirkninger, sier Kjennerud til E24.

Finansmarkedene har vært svært urolige i høst, blant annet som følge av at den såkalte rentekurven har vært nær å invertere, altså at det blir en negativ renteforskjell mellom amerikanske statsobligasjoner med lang og kort løpetid.

En invertert rentekurve har vært en sterk indikator på at en resesjon er nært forestående.

Les også

Apples resultatvarsel senker teknologi-aksjer i Asia

– Veksten i USA har vært god de siste månedene, men det har vært et sett med indikatorer som har varslet at en resesjon er på vei, for eksempel rentekurven. I tillegg har veksten i Europa vært veldig svak, med en nedadgående tendens hele fjoråret, sier Kjennerud.

«Kina var motoren man kunne håpe på»

Dermed var Kina det siste håpet for verdensøkonomiens innhenting, ifølge analytikeren.

– Motoren man kunne håpe på var Kina. Både under finanskrisen og eurokrisen var det Kina som trøkket til. Så hvis man nå mister Kina opp i dette og spesielt den delen av kinesisk økonomi som alle har tenkt at ville gå bra, nemlig privatforbruket, så står verdensøkonomien overfor et annet scenario, påpeker Kjennerud.

Han sier at DNB Markets nå er «veldig usikre» på tilstanden i verdensøkonomien.

– Jeg tror amerikansk økonomi vil vokse de neste 12 månedene, men etter det er det usikkert og en resesjon kan være på vei. Myndighetenes verktøykasse er ikke tom, men mye mindre slagkraftig enn i tidligere globale nedgangskonjunkturer.

Les også

Apple: Julesalget ga 5 milliarder dollar mindre enn ventet

«Pussig»

DNB Markets-analytikeren synes ikke det er overraskende at Apples dårlige tall skyldes svakere vekst i Kina, men «litt pussig».

– Kinesiske ledere har en i en årrekke snakket om at økonomien skal bli mer «forbruksbasert», og at veksten i økende grad skal drives av husholdningenes etterspørsel, påpeker Kjennerud.

De offisielle tallene bekrefter at myndighetene også har lyktes med dette. Ifølge BNP-statistikken, sto forbruket for nesten 80 prosent av veksten i fjor, mot 50 prosent i 2012.

– Misforholdet mellom hva myndighetene rapporterer, og hva vi ser av vekst av viktige varegrupper er imidlertid stor, og Apple sin resultatadvarsel var nok en bekreftelse på at kinesisk statistikk kan og bør tas med en klype salt, skriver DNB-analytikeren i rapporten.

Les også

Apple-verdier for nesten 5 mrd. barbert bort

Les også

Apples resultatvarsel senker teknologi-aksjer i Asia

Les også

Apple: Julesalget ga 5 milliarder dollar mindre enn ventet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Apple

Flere artikler

  1. Deutsche Banks sjeføkonom frykter ny resesjon i Europa

  2. Svakt Kina-salg rammer Apple: Andre kan stå for tur

  3. Resesjonstegn i USA og Storbritannia

  4. Betalt innhold

    Dette kan være starten på det store fallet

  5. Klandrer Fed for den «sinnssyke» rentekurven