Svakt 2018 for norske hedgefond: Premiefond falt 22 prosent i fjor

Norske hedgefond falt nesten 9 prosent i fjor. Blant de svakeste var Runestone Capital Fund. – Det forandrer ikke måten vår å jobbe på, selv om det noen ganger kan ha en innvirkning på humøret, sier forvalter Rune Madsen. 

LONDON-BASERT: Rune Madsen og partneren Rasmus Anderson styrer volatilitetsfondet Runestone Capital.

Foto: Privat
  • Hans Jordheim
Publisert:

Norske hedgefond leverte i fjor sitt dårligste år siden finanskrisen og endte på Norden-jumboplass i konkurranse med Danmark, Sverige og Finland.

Etter en særs begredelig desember måned, må de 17 norske hedgefondene se tilbake på -8,82 prosent avkastning i 2018, ifølge tall fra Hedgenordic.

Verst gikk det for Assymetric og deres Global Macro Fund som mistet 39,81 prosent av sin verdi.

– Vi har ikke eksterne midler, vi er en privat enhet, så jeg ønsker ikke å kommentere noe på det, sier Asymmentric-sjef Gunnar Pedersen.

Les også: (+) Den store indeksfrykten er ubegrunnet

Dårlige valg

Nest verst avkastning leverte Runestone Capital Fund, med et fall på 22 prosent.

Forvalter Rune Madsen handler på volatilitet, – én dag frem i tid. Når det er uro i markedene, er sjansene størst for både de kraftigste opp- og nedgangene.

Men i 2018 traff de ikke.

– Strategien vår endte i seg selv ned 2 prosent på året, men vi gjorde noen valg ut over det som er systematisk, som gjorde at vi tapte betydelig mer enn det.

– Forskjellen på realisert avkastning og modellavkastning var på grunn av at vi tok et skjønnsmessig valg som medførte at noen posisjoner som ble stoppet ut med tap hadde endt opp med gevinst hvis stoppene hadde vært på det originale nivået.

Les også

Boom i private equity: – Det er gode nyheter

Uvanlig og avansert modell

Titter man litt tilbake, ser man at Runestone leverte moderat oppgang på 4,7 prosent i 2017, etter et hopp på over 30 prosent året før. Fondet har også blitt utmerket med en rekke priser de siste årene.

– Vi har vært i bransjen i mange år, og er blitt vant til både opp- og dessverre også nedturer. Det er klart det er mer morsomt å være på den positive siden, men det forandrer ikke måten vi jobber på, selv om det noen ganger kan ha en innvirkning på humøret, sier Rune Madsen.

Madsen startet Runestone Capital Fund i 2015, sammen med partneren Rasmus Anderson, etter å ha vært innom flere profilerte internasjonale meglerhus, blant dem Morgan Stanley og Credit Suisse.

Modellen de har utviklet er noe utenom det vanlige.

Runestone investerer i aksjevolatilitet, enkelt forklart svingninger i markedet, men handler ingen enkeltaksjer eller indekser, kun volatilitet i seg selv.

Investeringene gjøres basert på matematiske modeller som beregner den statistiske sannsynligheten for hvordan svingningene vil bli de neste 24 timene. Hvis det svinger mye, er utfallsrommet for Runestone større.

Nøkkelen er dermed å forutsi utviklingen i volatiliteten i seg selv.

Les også

Spesialfondene har inntatt Nordsjøen: Okea blir en lakmustest

Positiv til 2019

2018 er nå et tilbakelagt kapittel. I år skal Madsen unngå fjorårets feilsteg. Og han er positiv til det kommende året.

– Utsiktene da vi startet 2019 er bedre enn utsiktene var i 2018. Det ser veldig lyst ut. Vi har et bull-case, et base-case og et bear-case (positiv, nøytral, negativ, journ.anm.) på pluss 50 prosent, pluss 20 prosent og minus 19 prosent. Dette er ikke maks, det kan gå enda bedre, men vi ser det som mest sannsynlig at vi ender i dette utfallsrommet, sier Madsen.

Hvorfor norske hedgefond (-8,82 prosent) leverte svakere enn de øvrige nordiske og også Global Hedge Fund Index (-6,88 prosent) kan han bare spekulere på.

– Norske hedgefond er ofte ganske korrelert med råvarepriser. Mange har et forhold til OSX-indeksen (oljeservice-indeks, journ.anm.) og den gikk fra 150 i oktober til en bunn på under 80 i desember. Og det samme gjelder oljeprisen som falt fra 78 dollar fatet i mai til 55 ved slutten av året.

Her kan du lese mer om

  1. Fondssparing
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Norsk premiefond i London legges ned etter fire år

  2. Skrev bok om Tangens AKO Capital: – Et utmerket valg

  3. Betalt innhold

    En av Wall Streets mest populære handelsstrategier svikter

  4. Annonsørinnhold

  5. Vil endre folks sparevaner – økte tapet til nesten 20 millioner

  6. Fagforeninger, Bergen-pensjoner og sanitetskvinnene: Her er Tangens norske kunder