Dette skjer denne uken

Dette skjer denne uken: Nasjonalbudsjettet kan endre kraftig på økonomenes spådommer

Den globale inflasjonsbølgen kan gi lønnsoppgjør på fire prosent når våren kommer, ifølge Eikas sjeføkonom.

Sjeføkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen, tror estimatene i nasjonalbudsjettet lagt frem på mandag blir noe av det mest spennende i uken som kommer.
 • Svein Olav Sæter
Publisert: Publisert:

– Det er kanskje ikke den mest begivenhetsrike uken, men det er en veldig interessant tid for en revurdering av renteutsiktene, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika.

Ukens høydepunkt kommer ifølge ham tidlig.

– Kanskje det viktigste er det som kommer på mandag, med det nye nasjonalbudsjettet, sier Andreassen.

Mandag vil regjeringen legge frem sin tilleggsproposisjon. Det er deres mulighet til å endre på statsbudsjettet for 2022 som ble lagt fram av den forrige regjeringen.

– Jeg regner med at det viktigste ikke er hva regjeringen gjør, om de plusser på noen milliarder her eller der, men om det er endringer i estimatene, sier sjeføkonomen.

Tror BNP-vekst kan bli halvert

Forrige nasjonalbudsjett tok estimatene utgangspunkt i en oljepris på 550 kroner fatet, mens vi nå ligger nærmere 700, ifølge Andreassen.

Endringer i prisene på eksportvarer som aluminium, gass og elektrisitet kan også gi en forbedring i handelsbalansen. Til sammen kan det bedre handelsbalansen med 150 milliarder, og gi 100 milliarder mer i offentlige skatteinntekter, ifølge Eikas sjeføkonom.

– Samtidig så har man spådd rekordhøy konsumvekst i 2022, på hele 11 prosent. Jeg kaller det elleville elleve. Ingenting i høst tyder på at det vil inntreffe, sier Andreassen.

Han peker på at detaljhandelen har vært svak, at smitten nå igjen er økende og at folk er forsiktige.

– Det var et høyt anslag i utgangspunktet. Hvis det ikke slår til, vil BNP-veksten neste år bli rundt to prosent, ikke 4,5 som Norges Bank har spådd, sier Andreassen.

Sammen med en oljepengebruk på godt under to prosent, tror Andreassen det vil føre til at man slapper mer av med rentene.

– Det blir ingen renteheving i desember. Når neste renteheving blir avhenger av ukjente faktorer som smitte og budsjettunderskudd, men jeg ser ikke noe behov for renteheving. Boligprisene har ikke steget spesielt mye, og kredittveksten er også veldig svak, sier Andreassen.

Global inflasjonsbølge treffer land

Senere i uken, på onsdag, vil Norge, USA, Kina og Tyskland komme med sine siste inflasjonstall.

– Jeg tror totalinflasjonen vil komme på 4,3 prosent, mens kjerneinflasjonen blir på 1,1 prosent, sier Andreassen, som her er helt i takt med de fleste andre analytikere.

Forrige måned var totalinflasjonen på 4,1 prosent, mens kjerneinflasjonen var på 1,2 prosent.

Vil påvirke lønnsoppgjøret til våren

– Det som er interessant her er at det er den norske varianten av en global inflasjonsbølge, sier Andreassen.

Analytikere forventer at Tyskland vil få en inflasjon på fire prosent, mens USA kan komme opp i seks prosent prisvekst.

– Jeg tror inflasjonen er forbigående, men klengete. Det vil gå over, men den vil vare et par år. Nå skal folk ha kompensert for høye priser, og vi kan godt se firetallet på lønnsoppgjøret til våren, sier Andreassen.

Han tror ikke høye lønnsøkninger vil være noe å bekymre seg for.

– Vi har hatt en meget sterk nedgang i kjøpekraften her til lands, og det skal vi jo ikke ha noe av, så vi må ikke frike ut når vi ser store tall i lønnsoppgjøret til våren, sier Eika-økonomen.

Tror ikke milliardpakke endrer på makrobildet

På fredag vedtok Kongressen i USA en milliardpakke til oppbygging av ny og vedlikehold av gammel infrastruktur. Kritikere har sagt at den er altfor stor og bare vil føre til høyere inflasjon.

– Hva er 175 milliarder dollar i året? Det er mindre enn én prosent av BNP, og det meste er fullfinansiert, sier Andreassen, som kaller pakken en kinaputt for makroøkonomien.

Han påpeker at de fleste land kommer til å stramme kraftig inn på finanspolitikken de neste par årene, mens sentralbankene, også i USA, skal avslutte programmene med kvantitative lettelser.

– Det er voldsomme innstramninger, og det er ingenting i pakkene til Biden som endrer på det, sier sjeføkonomen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Dette skjer denne uken
 3. Zew-indeksen
 4. Industriproduksjon
 5. Statsbudsjettet 2022
 6. Inflasjon
 7. Joe Biden

Flere artikler

 1. – En begivenhet som kan ha uante effekter

 2. Alles øyne på amerikanske inflasjonstall: – Kan bli rentefrykt igjen

 3. Dette skjer denne uken: Erna Solbergs siste statsbudsjett kan bli betydelig mindre enn det forrige

 4. Dette skjer denne uken: – Dette er sentralbankenes uke

 5. Dette skjer denne uken: Lønnsoppgjøret kan ha blitt dempet av Ukraina-krigen