Moskva-børsen falt målt i dollar, men steg målt i rubler

Etter nedstenging på over tre uker, åpnet i dag Moskva-børsen for begrenset aksjehandel.

ÅPNER: Krigen i Ukraina og påfølgende sanksjoner mot Russland sendte Moskva-børsen rett ned i slutten av februar. Nå starter den opp igjen, men med klare begrensninger.
Publisert:

Det vil være handel i utvalgte aksjer på Moskva-børsen mellom klokken 07.50 til 12.00 norsk tid.

RTS-indeksen falt ni prosent etter å ha startet børsdagen ned 14 prosent.

Indeksen består av 50 av de største selskapene i Russland. Den regnes i amerikanske dollar.

Moex-indeksen, som måles i russiske rubler, steg på sin side med nesten 5,49 prosent.

Torsdag er det imidlertid ikke handel i alle selskapene på Moskva-børsen. Det vil være handel i 33 aksjer, inkludert Sberbank, VTB og Gazprom (se full liste under).

Råvare-aksjer steg

Flere råvarebaserte aksjer steg markant:

  • Nikkel-selskapet Norilsk var opp 10 prosent
  • Aluminium-selskapet Rusal steg 15,8 prosent
  • Oljeselskapet Rosneft endte opp 17 prosent
  • Gass-selskapet Gazprom var opp 13,4 prosent

Flyselskapet Aeroflot falt på sin side over 16 prosent.. Det har innstilt alle internasjonale ruter etter vestlige sanksjoner.

Moskva-børsen har vært stengt siden 25. februar. Det har vært den lengste nedstengningen i Russlands moderne historie, skriver Bloomberg. Tidligere denne uken ble det startet opp med obligasjonshandel igjen.

For å verne aksjemarkedet mot de kraftige sanksjonene som er innført mot Russland, har landet forbudt aksjesalg for utlendinger fram til 1.april, skriver CNBC.

Oljefondet avventer

Oljefondet har fått beskjed av Finansdepartementet om å kvitte seg med russiske aksjer. Det har naturlig nok vært vanskelig med begrensningene på handelen på børsen. Fondet har tidligere sagt at det ikke er mulig å kvitte seg med de russiske aksjene.

Disse aksjene var verdt rundt 27 milliarder ved nyttår, men Oljefondet anslo i starten av mars at disse investeringene hadde falt til mellom 2 og 2,5 milliarder kroner i verdi.

– Norges Bank vil komme tilbake til departementet med en anbefaling om opphevelse av frysen av våre investeringer i Russland når markedene fungerer mer normalt. Vi vil da også komme med nærmere anbefaling om gjennomføringen av nedsalget basert på gjeldende sanksjoner og fondets interesser for øvrig, skriver presseansvarlig Line Aaltvedt i en epost til E24 torsdag.

– Nedsalget vil måtte foregå over tid, og vi vil ikke løpende kommentere når vi selger og hva vi selger.

Flere begrensninger

I tillegg andre restriksjoner for handelen, er shortsalg gjort ulovlig, altså å vedde på prisfall.

Russiske myndigheter har også sagt at de vil bistå aksjemarkedet med støttekjøp for 10 milliarder dollar når markedet gjenåpner.

– Inntil videre vil vi, merkelig nok, se en bedring i markedet, sier Iskander Lutsko, sjefstrateg ved ITI Capital i Moskva, til Bloomberg.

Han forklarer det med at nye kjøpere vil se etter muligheter for å finne aksjer som er «oversolgt».

– Alt i alt vil det bli en positiv utvikling, helt frem til utlendinger får lov til å selge sine gjenværende aksjer, sier han.

Den 24. februar falt den brede russiske indeksen RTS med 40 prosent. Dagen etter steg indeksen 24 prosent før den stengte ned.

Sentralbanken opplyste onsdag at den vil formidle mer om børens åpningstider for den neste tiden i dagene fremover.

Publisert:
Gå til e24.no