Flatt på Oslo Børs: – Usikkerheten vil vedvare

Børsen svinger i kjølvannet av rentebeslutningen til den amerikanske sentralbanken. Signalene derfra var ikke nok til å roe markedene, påpeker sjefstrateg.

Sjefstrateg Erica Dalstø i SEB
Publisert:

Oslo Børs har i løpet av handelsdagen snudd fra markant nedgang til oppgang, for så å flate ut igjen på ettermiddagen.

Hovedindeksen er i 14:30-tiden uendret fra gårsdagen.

Markedene i både USA og Asia har reagert kraftig etter at Federal Reserve onsdag kveld varslet at den første amerikanske rentehevingen etter pandemien kommer i mars, såfremt forholdene ikke endrer seg.

Sjefstrateg Erica Dalstø i SEB sier at det ikke er noen tvil om at sentralbanken dominerer markedet nå.

– Man klarte ikke å roe markedene med signalene man kom med i går, sier Dalstø om Fed.

– Hvor lenge tror du markedsuroen vil vare?

– Usikkerheten rundt Fed vil vedvare. Det vil fortsatt spekuleres i hvordan det kommer en hevning på 50 basispunkter eller ikke. Det som avgjør er arbeidsmarkedet, lønnsveksten og inflasjonen. Her er det ulike faktorer som markedet vil se til, og det er sannsynligheten eller risikoen for at Fed må gå aggressivt fram, eller ikke, sier Dalstø.

– Amerikanske data fremover vil være veldig viktig for markedene, samtidig så vil selvfølgelig geopolitiske risikoer rundt Russland og Ukraina påvirke sentimentet.

Les på E24+

Resultatrush på Oslo Børs: Dette ser forvalterne etter nå

Biotek-hopp

Et av selskapene som stiger er Bergenbio. Aksjen stiger 4,76 prosent etter at biotekselskapet i morgentimene varslet et samarbeid om en ny studie med Oslo universitetssykehus. Studien har støtte fra EU, og skal undersøke om selskapets legemiddel har effekt på sykehusinnlagte coronapasienter.

Biotekselskapet Arcticzymes Technologies stiger 8,85 prosent etter at selskapet la frem kraftig inntektsvekst i fjerde kvartal. Inntektene endte på 40,5 millioner kroner i kvartalet, opp fra 22,1 millioner kroner samme periode året før.

Oljeprisen har igjen krøpet over 90 dollar fatet ved lunsjtider. Et fat Nordsjøolje (brent spot) koster 90,46 dollar rundt klokken 14:30, opp 0,85 prosent siden midnatt.

Les på E24+

Dette kjennetegner de beste investorene

– Overraskende

Sjefstrateg Erica Dalstø sier at Federal Reserve var mer «haukete» enn forventet, selv om signalene om en renteheving var ventet.

– Det som var overraskende var at Powell (sentralbanksjef Jerome Powell red.anm.) også sa at man ikke kan utelukke hverken større rentehevninger, det vil si en økning på 50 basispunkter, eller å øke takten på rentehevingene, sier Dalstø.

Hun trekker frem at sentralbanken også uttalte at de vil minske den store balanseregningen som nærmer seg 9.000 milliarder. Her sa sentralbanken at prosessen vil starte etter at renten er hevet, og at man vil minske balansen ved å minske investeringer.

– Da lar man obligasjonene forfalle fremfor å selge obligasjoner i markedet, sier Dalstø.

– Når vi ser på forfallsprofilen til Fed, i år og neste år, så ligger det an til at man kan se ut til å ha et tak på omtrent 50 milliarder dollar per måned.

Høyere statsrenter

Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner, som gjerne kalles verdens viktigste rente, ligger på 1,85 prosent torsdag morgen. Renten steg kraftig etter rentebeslutningen, men har falt svakt tilbake i morgentimene.

De amerikanske statsrentene drar gjerne med seg rentene i obligasjonsmarkedet. Siden mange bedrifter belager seg på finansiering via dette markedet, kan det bety at lånekostnadene øker, noe som igjen kan gi lavere inntjening.

Nordnets Roger Berntsen trekker i sin morgenrapport frem at Oslo Børs er en av få børser som har klart å «holde hodet over vannet» i 2022, og sier at dette skyldes sammensetningen av solide verdiaksjer med begrensede vekstimpulser.

– Dette er en type selskaper som matematisk skal gjøre det bedre enn andre når rentene stiger. Med andre ord ser Oslo Børs ut til å være en av de tryggeste havnene å være i disse dager, skriver Berntsen.

Hovedindeksen hadde før torsdagens handel falt 1,4 prosent hittil i år. Til sammenligning er S&P 500 ned 8,7 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om