Smell for shortposisjoner i Nel – beregner papirtap på 370 millioner

Grønne vekstaksjer har fått vind i seilene den siste måneden. Det har også løftet den tungt shortede Nel-aksjen, tror analytiker.

AKSJEOPPTUR: Oslo Børs har steget mye i år. De såkalte grønne aksjene falt kraftig på nyåret, men oktober ble en solid måned for blant annet Nel-aksjen.
Publisert: Publisert:

Til tross for en rød dag for Nel-aksjen tirsdag har kursen fått et betydelig løft den siste tiden – en oppgang som påfører de største shortposisjonene betydelige papirtap.

Siden årets bunn på 12 kroner ble nådd i starten av oktober har aksjen steget 57 prosent til 18,8 kroner.

Tirsdag ble den handlet til over 20 kroner på det høyeste, før den falt litt tilbake igjen.

Nel er den aksjen med de største shortposisjonene i Finanstilsynets lister, og har vært det siden i vår, men flere fond har nylig kvittet seg med deler av veddemålene på kursfall.

Les også

– Investorer med shortposisjon i Nel bør være forsiktige

Listen viser nå at ni internasjonale fond sitter med posisjoner på nær 132 millioner aksjer, tilsvarende rundt ni prosent av alle aksjene i Nel.

Aksjeoppgangen har sendt flere av posisjonene betydelig i minus, ifølge Short Nordic. Datatjenesten beregner at det samlede papirtapet siden fondene registrerte sin siste posisjon, er på over 370 millioner kroner.

Oktober-løft for grønne aksjer

Aksjer innenfor bransjer som hydrogen, sol og vind ble i fjor sendt kraftig opp i takt med en nærmest euforisk stemning, men fikk en kraftig knekk etter nyttår.

Oktober ble imidlertid en måned med solid avkastning.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea beregner at 64 aksjer i kategorien «grønne vekstaksjer» har gitt en snittavkastning på 17 prosent siden utgangen av september.

I samme periode har hovedindeksen på Oslo Børs steget knappe fire prosent.

Les på E24+

Kjøp Nel, hvis du tør å tro på selskapet

Nel produserer hydrogenfyllestasjoner og selskapet lager også elektrolysører, som bruker strøm til å skille ut hydrogen fra vann. Aksjen har lenge vært populær blant både norske og tyske småsparere.

– Shortinndekning førte til skvis

Analytiker Thomas Næss i Sparebank 1 Markets trekker frem flere potensielle grunner til at Nel-aksjen er opp mer enn 40 prosent den siste måneden.

Han peker på at grønne aksjer generelt har snudd i positiv retning i det siste, og viser til at en indeks som inkluderer en rekke slike aksjer har vært kraftig opp.

Les også

Nel tapte 509 millioner etter aksjesmell

– Så har i tillegg Nel vært en aksje som har vært kraftig shortet. Man så for eksempel ved kvartalstallene at shortinndekningen nok førte til en liten skvis den dagen.

I forkant av hydrogenselskapets kvartalsrapport i oktober økte shortposisjonene til rett under ti prosent.

Samme dag steg kursen 21 prosent, og flere av fondene dekket deretter inn noe av posisjonene som tjener på kursfall og taper på kursoppgang.

Analytiker Thomas Næss i Sparebank 1 Markets.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet forteller at det har vært høy shortinteresse i Nel fra mer erfarne kunder i år, men mindre i det siste.

– Det er helt klart en inndekning. Det er en reduksjon, men fortsatt et høyt nivå av shorting.

Ifølge Johannesen skjedde det en inndekning av shortposisjoner spesielt etter at Nel la frem kvartalstall i oktober.

Tror klimatoppmøtet gir oppmerksomhet

Næss i Sparebank 1 Markets peker også på klimatoppmøtet i Glasgow. Møtet som blant annet samler verdensledere frem til midten av november, omtales som «det viktigste siden Parisavtalen» i 2015.

– Man så det under Pariskonferansen, og nå er det en konferanse i Glasgow som gir oppmerksomhet til de grønne selskapene. Hvis historien gjentar seg skal det være en periode her med oppgang for grønne aksjer.

Sparebank 1 Markets har en salgsanbefaling med kursmål åtte kroner på Nel.

– Ingenting har endret seg i vårt syn om at prising av Nel er for høy og det er ingen selskapsspesifikke nyheter som driver aksjen, legger Næss til.

Publisert:

Her kan du lese mer om