Børsene i Kina vender kraftig nedover: – Markedene fortsetter å være volatile

Hongkong- og Singapore-børsen faller kraftig onsdag morgen, mens oljeprisen holder seg over 130 dollar fatet.

De kinesiske børsene går hver sin vei onsdag morgen, mens krigen i Ukraina fortsetter å presse oljeprisen oppover.
Publisert:

Det er et blandet bilde på de asiatiske børsene onsdag morgen, men i Kina har børsene vendt kraftig nedover i løpet av morgentimene.

Shanghai-børsen leder an med et fall på nær tre prosent, mens Hongkong-børsen også faller kraftig.

I Hongkong har antall smittetilfeller av coronaviruset nådd en rekordtopp, ifølge Reuters. Samme dag viser ferske tall at Kinas produsentpriser økte litt mindre enn ventet i måneden som gikk – påvirket av feiringen av kinesisk nyttår.

Men analytikere venter nå at prisene vil stige høyere i løpet av de kommende månedene på grunn av kraftige prishopp på råvarer verden over, ifølge Reuters. Bakgrunnen er krigen i Ukraina og verdens sanksjoner mot Russland.

– Markedene fortsetter å være volatile, ute av stand til trygt å prise inn konsekvensene fra nyhetsstrømmen gitt den komplekse tilstanden i globale økonomien, sier valutastrateg Rodrigo Catril ved National Australia Bank til Reuters.

Slik ser bildet ut på børsene i Asia- og Stillehavsområdet rundt klokken 07.10 norsk tid:

  • Nikkei 225 i Tokyo ned 0,15 prosent
  • Hang Seng i Hongkong 2,69 prosent
  • Shanghai Composite ned 2,93 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore opp 0,98 prosent
  • ASX 200 i Sydney opp 1,04 prosent

Oljeprisen fortsetter oppgangen

Oljeprisen holder seg samtidig høy, og fortsetter oppgangen etter en dag med voldsomme svingninger. I skrivende stund omsettes ett fat med nordsjøolje for 131,31 dollar i spotmarkedet, opp 1,56 prosent siden midnatt.

Oppgangen kommer etter at USA og Storbritannia bekreftet at landene forbyr import av russisk olje tirsdag kveld. Samme dag la også EU-kommisjonen frem en plan for å redusere Europas avhengighet av russisk gass. Målet er å kutte importen av russisk gass med to tredjedeler i løpet av 2022.

Venter renteheving i USA

Krigen i Ukraina og konsekvensene den har for strømmen av råvarer rundt om i verden kan tyde på at markedet vil fortsette å svinge fremover, skriver Bloomberg.

Det utgjør også en utfordring for USAs sentralbank, Federal Reserve, som er ventet å heve renten på rentemøtet i neste uke.

– Fed ser ikke ut til å få en pause når det gjelder inflasjonsproblemet de prøver å løse med å heve rentene, så det ser ikke ut til at vi vil se en mindre aggressiv Fed i løpet av det neste året, sier porteføljeforvalter Joanne Feenly ved Advisors Capital Management til Bloomberg.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om