Forvalter Martin Mølsæter vedder på Mowi-aksjen etter laksekrakk

Mølsæter mener lakseaksjene har blitt solgt «litt blindt». Han satser 40 millioner på laksegiganten Mowi.

Martin Mølsæter forvalter fondene First Generator og First Global Focus.

Publisert: Publisert:

– Det vi ser nå er at man har bare solgt ned norske lakseaksjer litt blindt, og alle har blitt straffet, sier Mølsæter som forvalter fondet First Generator.

Etter å ha holdt seg unna lakseaksjer i stor grad satser han nå på Mowi etter at aksjen har falt kraftig sammen med resten av laksesektoren på Oslo Børs.

Ifølge Mølsæter har to av First-fondene kjøpt Mowi-aksjer for rundt 40 millioner kroner etter at regjeringen la frem sin skatteplan.

Les på E24+

Petter Kongslie: Aksjer har fått en konkurrent

Forvalteren trekker frem at Mowi har mye av sin produksjon internasjonalt og at fremtidsprisene på laks «har steget en del den siste tiden», målt både i euro og kroner.

– Det betyr at en del av den negative skatteeffekten, i alle fall for Mowi som har en del internasjonal produksjon, blir oppveid, sier han.

I siste kvartal var 58 prosent av slaktevolumet til laksekjempen i Norge, mens resten var fordelt på Chile, Skottland, Canada, Irland og Færøyene.

Laksekollaps

Lakseaksjene på Oslo Børs kollapset da regjeringen la frem forslaget om 40 prosent grunnrenteskatt. Sjømatindeksen stupte 21 prosent, et rekordstort fall på en enkelt dag.

Mowi-aksjen er ned 16 prosent siden skatteforslaget ble kunngjort, noe som tilsvarer et verdifall på over 14 milliarder kroner.

I etterkant av forslaget har både Mowi, Lerøy og Salmar trukket tilbake investeringer i økt kapasitet.

Tirsdag kuttet DNB Markets prognosen for overskuddet i de børsnoterte lakseoppdretterne med en tredjedel i gjennomsnitt, ifølge TDN Direkt.

Analytikerne trakk frem at lakseselskapene med mye produksjon i Norge, som Salmar, blir hardest rammet av forslaget.

Les også

Laksearving om skattesystemet: – I dag er vi idioter som gjør dette

Meglerhuset påpeker samtidig at de grunnleggende forholdene for sektoren er positive, men at usikkerheten i prognosene er høy.

«Den eneste sikkerheten etter vårt syn er at inntjeningen vil bli lavere og risikopremiene høyere», skriver DNB Markets.

– Ikke et nytt tema

– Jeg har hele tiden tenkt at dette kunne skje. Det er ikke et nytt tema. Når det først har skjedd er den risikoen borte, sier Mølsæter.

– Det som kan skje nå er kanskje at du får litt forbedring i skatteforslaget som har kommet, spesielt med tanke på referanseprisen som skal legges til grunn.

Mølsæter peker på at anslagene på skatten spriker.

– Når analytikerne ser på effekten av denne skatten får de mye høyere tall enn det myndighetene selv kommer med. Noe av det er nok på grunn av referansepris-effekten.

Mens Finansdepartementet har lagt til grunn 3,65 til 3,8 milliarder kroner har Mowi regnet seg frem til at samlet skattenivå vil øke med 10,3 milliarder kroner, ifølge VG.

Fondene som Mølsæter forvalter hadde ikke lakseaksjer før skattenyheten. Han sier at han synes aksjene har vært dyrt priset.

– Nå har det falt mye og lakseprisen har kommet opp. Da endrer bildet seg.

Publisert:

Her kan du lese mer om