Nel-sjefen om «gigafabrikk»-planer i USA: – Kan være raske når vi først bestemmer oss

Hydrogenselskapet planlegger storsatsing etter USAs enorme grønne pakke, men først må det komme store ordre. En ny, stor USA-fabrikk kan også «kreve mer kapital», ifølge Nel-sjef Håkon Volldal.

VENTER BEDRE MARGINER: Nel-sjef Håkon Volldal.
Publisert: Publisert:

Etter at Nel har sikret flere store kontrakter jobber nå selskapet med kapasitetsutvidelser i både Norge og USA.

  • Her hjemme har hydrogenselskapet startet byggingen av en ny produksjonslinje for elektrolysørerelektrolysørerElektrolysører splitter hydrogen ut fra vann ved bruk av strøm. på Herøya som skal doble kapasiteten til 1 gigawatt fra 2024. Nel kan også utvide videre til 2 gigawatt.
  • Tirsdag varsler Nel at investeringsbeslutningen er tatt for en utvidelse av produksjonsanlegget for elektrolysører i Wallingford i Connecticut, USA.
  • Denne utvidelsen til om lag 260 millioner kroner vil øke anleggets årlige produksjonen til rundt 500 megawatt i 2025.
  • Nel er også i ferd med å velge sted for en planlagt «gigafabrikk» for elektrolysører i USA med kapasitet på inntil 4 gigawatt.

– Vi kan være raske når vi først bestemmer oss, sier Nel-sjef Håkon Volldal til E24, etter at han har lagt frem selskapets kvartalstall tirsdag.

Vil satse i USA

Bakgrunnen for de store USA-planene lovpakken «Inflation Reduction Act». Den skal fremme grønn omstilling og utslippskutt, og innebærer blant annet 369 milliarder dollar i subsidier til grønn energi og teknologi.

Ifølge Volldal er det snakk om «noen hundre millioner kroner» i støtteordninger for Nel, fordelt på alt fra direkte støtte til ordninger basert på antall arbeidsplasser og skatteordninger.

– Grunnen til at IRA er viktig er ikke nødvendigvis at det gir veldig mye direktestøtte til Nel. Vi får gode subsidier og støtteordninger fra statene vi diskuterer med, men det hadde de før også.

– Det IRA gjør er å åpne et marked i USA. Da er det naturlig å ha produksjon der hvor kundene er. Når IRA også har krav til lokalt innhold, at ting bør lages i USA, blir det naturlig for oss å ha produksjon i USA, sier Nel-sjefen.

Les også

Nel tapte 731 millioner i fjerde kvartal

Nel har vurdert mange steder å legge fabrikken, men er nå nede i tre kandidater, sier Volldal.

I løpet av noen måneder vil plasseringen bli bestemt. Beslutningen om å starte bygging av fabrikk og produksjonslinjer vil være knyttet til konkrete ordre, ifølge Nel-sjefen.

– Vi forsøker å ha en ansvarlig kapasitetsutbygging, og ikke bare basere det på troen på at det kommer noe lenger frem.

På Herøya har Nel økt fra tre til fem skift slik at produksjonen nå går døgnet rundt, også i helgene.

Volldal sier at selskapet «bygger kapasitet så vi ligger i forkant av markedet».

– Men vi bygger ikke ut slik at vi står og kikker i taket og lurer på hva vi skal bruke kapasiteten til.

– Vi må knytte det til konkrete ordre. Vi diskuterer store kontrakter, men de må materialisere seg før vi trykker på knappen og bygger enda mer kapasitet, sier han.

I fjor vant Nel kontrakter på flere hundre megawatt i USA, og analytikere har anslått at selskapet trenger flere slike store avtaler hvis det skal møte deres inntektsforventninger de neste årene.

Kan trenge mer kapital

Større ordre som krever arbeidskapital og «soliditet», samt ekspansjonsplaner, gjør at Nel vil trenge kapital, tror Pareto Securities.

Ifølge et notat anslår meglerhuset en kapitalinnhenting på halvannen milliard kroner i andre kvartal i år.

Ved utgangen av året satt Nel med en kontantbeholdning på 3,14 milliarder kroner.

– Det den kapitalen vi har i dag gir oss trygghet på, er at vi har nok til å drifte dette og realisere planene våre på Herøya og Wallingford, sier Volldal.

– Men skal vi bygge en gigafabrikk, og skal det gjøres raskt, kommer det til å kreve mer kapital. Men da håper vi at vi kan gjøre det ut fra at markedet ser at dette går riktig vei også, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om