Warren Buffetts aksjonærbrev: – Over tid trengs det bare et par vinnere for å lykkes

Investeringsselskapet Berkshire Hathaway, som kontrolleres av investorlegenden Warren Buffett, melder om et rekordhøyt driftsresultat i fjor.

Warren Buffett, som kalles «Orakelet fra Omaha», legger lørdag frem sitt årlige brev til aksjonærene i Berkshire Hathaway.
Publisert:

Lørdag ettermiddag har investorlegenden Warren Buffett lagt ut sitt årlige brev til aksjonærene. Sammen med brevet legges også resultatene for Berkshire Hathaways resultater for fjerde kvartal frem.

Berkshire Hathaway fikk et driftsresultat i fjerde kvartal på 6,7 milliarder dollar. Det er ned 7,9 prosent fra 7,29 milliarder dollar i samme kvartal i 2021.

For hele 2022 totalt sett landet driftsresultatet på 30,8 milliarder, som er en oppgang på 12,2 prosent fra 2021. Det er et rekordhøyt resultat.

Les på E24+

– Om alle levde som ham, ville veksten i verdensøkonomien stoppet opp

Berkshire brukte 2,85 milliarder dollar på tilbakekjøp av egne aksjer i fjerde kvartal. I tillegg har balansen i selskapet økt fra 147 milliarder dollar til 164 milliarder dollar i løpet av 2022.

Kontantbeholdningen i selskapet vokste til 128,7 milliarder dollar i fjerde kvartal, som er en oppgang fra 109 milliarder i tredje kvartal.

– Det hjelper å begynne tidlig

Buffett bruker også i år god plass i brevet til å trekke frem historiske linjer for investeringsselskapet.

Investorlegenden trekker frem at selskapet har gjort mange gode avgjørelser på hans 58 år i lederstolen, mange har vært så-som-så, mens noen har vært reddet av en god dose flaks. Noen ganger har han også hatt fordeler av langsiktige investeringer.

Les også

Blar opp med over 130 millioner kroner for lunsj med Warren Buffett

Buffet trekker frem selskapets kjøp av 400 millioner aksjer i Coca Cola, som ble fullført i august 1994. Det kostet selskapet 1,3 milliarder dollar, som den gang var en betydelig sum for selskapet.

Utbyttet fra Coca Cola var i 1994 på 75 millioner dollar. Innen 2022 hadde utbyttet økt til 704 millioner dollar.

– Det har vært vekst hvert år, like sikkert som bursdager. Alt jeg og Charlie (Munger) har trengt å gjøre har vært å heve utbyttesjekkene som kommer hvert kvartal. Vi venter at disse med stor sannsynlighet vil fortsette å vokse, skriver Buffett.

Warren Buffett sammen med sin mangeårige forretningspartner Charlie Munger, som er nestleder i Berkshire Hathaway.

Historien bak investeringen i American Exress inneholder mye av det samme, fortsetter investoren. Her har utbyttet økt fra 41 millioner dollar i 1995 til 302 millioner i 2022.

Buffett kommer også med en lærdom for alle investorer:

– Ugresset mister sin betydning når blomstene blomstrer. Over tid trengs det bare et par vinnere for å lykkes. Og ja, det hjelper å begynne tidlig og leve inn i 90-årene også, skriver han.

Grunnen til at disse investeringene trekkes frem, er fordi de kommet samtidig som betydningsfulle kursoppganger, ikke fordi utbyttene er spesielt god, skriver Buffett.

Forsvarer tilbakekjøp av aksjer

Warren Buffett løfter også frem andre temaer i brevet. Blant annet roser han sin mangeårige forretningspartner Charlie Muger.

Buffett forsvarer også tilbakekjøp av egne aksjer i aksjonærbrevet, og slår tilbake mot de som er imot praksisen han mener er fordelaktig alle aksjonærer.

– Når du blir fortalt at tilbakekjøp er skadelige for aksjonærer eller landet, og spesielt fordelaktige for toppledere, lytter du til økonomiske analfabeter, skriver han.

Les på E24+

Norge var i mange år ikke bra nok. Nå rigger aktører seg til for å ta imot de ultra-rike turistene.

Tilbakekjøpsprogrammet ble lansert i 2011. Berkshire kjøpte tilbake aksjer for nesten åtte milliarder dollar i 2022.

– Matematikken er ikke vanskelig. Når antallet aksjer går ned, stiger verdien av eiendelene dine i våre mange selskaper.

En av verdens rikeste

Buffett kjøpte sin første aksje allerede som 11-åring, og holder det fremdeles gående over 80 år senere.

Investorlegenden er verdens femte rikeste person med 106 milliarder dollar, tilsvarende nesten 1110 milliarder norske kroner, i formue, ifølge Forbes Magazine. 92-åringen er en av tidenes mest suksessrike investorer. Han har lovet at 99 prosent av formuen hans skal doneres bort når han dør.

Buffetts brev er regnet å være en av verdens mest leste aksjonærbrevene. Mannen som kalles «Orakelet fra Omaha» har skrevet aksjonærbrevet årlig siden 1965.

Aksjonærbrevet legges vanligvis ut på lørdager. Dette er fordi aksjonærer og media skal få maksimalt med tid til å «absorbere nyhetene» før markedene åpner igjen etter helgen, som Buffett selv har forklart det.

Publisert: