Hermanrud advarer om økt risiko for kraftig børsfall

Sjefstrateg Peter Hermanrud mener dyre aksjer, svekkelse i økonomiene og handelskrig øker risikoen for en smell på børsene.

FRYKTER FALL: Peter Hermanrud mener risikoen for et større børsfall har økt.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Jeg tror ikke det blir noe krakk. Det er ikke det jeg sier. Men oddsene er mye dårligere enn det pleier å være, så risikoen er mye større, og konsekvensen av det er at man skal ha mindre aksjer enn man pleier å ha, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

Fra scenen under Hegnar Medias investordag advarer han om økende risiko for et kraftig børsfall.

Grunnene til å frykte en smell er at økonomiene er sent i syklusen, høy prising på børsen, svake økonomiske nøkkeltall, handelskrig og at høsten historisk sett har vært en dårlig periode på børsen, lister Hermanrud opp.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

Foto: Jan Lilleby

På den andre siden er argumentene stabilisering av boligmarkedet i USA, Kinas stimulanser av økonomien og mulighetene for bedre inntjening hos selskapene internasjonalt og her hjemme, ifølge aksjestrategen.

– Du skal har veldig gode grunn for ikke å eie aksjer, men innimellom går det ordentlig galt i aksjemarkedet, Det gjelder å unngå de store smellene, sier Hermanrud.

E24 (+): Shortboom i Norwegian – slik kan veddemålene ende i en skvis

Ser faresignaler

Ifølge sjefstrategen pleier aksjemarkedet å ha et fall på rundt 50 prosent omtrent hvert femte år. Nå er det lenge siden sist, påpeker han.

Hermanrud går gjennom det han mener er tegn i forkant av slike store børsfall, og han ser flere likhetstrekk med historiske nedgangsperioder for aksjer.

For det første er ikke lenger aksjene på Oslo Børs lav priset. Hermanrud forteller at forholdstallet pris/bok, som viser markedsprisen på selskapenes egenkapital kontra bokført verdi, har nådd 2,1.

Historisk erfaring er at børstoppen nås 15 måneder etter at pris/bok har passert 2,1, ifølge strategen.

Les også

Nel-aksjen faller over 20 prosent etter eksplosjonen i Sandvika

– Nå er det 13 måneder siden, så vi er nær i forhold til det som er vanlig, dessverre.

– Vi har fått ti år nå, hvor økonomiene har hanglet av gårde helt greit, og børsen har hanglet seg av gårde helt greit. Det har aldri blitt så dyrt at det er farlig, før nå, sier han.

Hermanrud trekker også frem den økonomiske syklusen, og sier at de farligste periodene er når det er full fart igjen etter en krise.

– Akkurat nå står vi i en situasjon hvor arbeidsledigheten i beste fall kan flate ut, på et rekordlavt nivå. Men en normalsituasjon er ikke det, en normalsituasjon er at arbeidsledigheten begynner å stige igjen. Da blir det ikke så hyggelig.

Hermanrud følger også utviklingen i innkjøpssjefindeksene, som viser aktiviteten i forskjellige næringer. Disse indeksene har vist en kraftig oppbremsing, spesielt i industrien i Europa.

– Det har kommet ned fra veldig gode nivåer til ganske svake, og vi tåler ikke så mye svekkelse før det begynner å bli surt der ute.

Les også

Verste fall på fire år for tysk industri: – Veldig forvirrende

Videre peker Hermanrud på renteutviklingen.

Mange venter nå at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve vil bli nødt til å kutte rentene. Tidligere i år avblåste Fed planene om fremtidige rentehevinger.

– Historikken er at når markedet begynner å vente at renten skal ned, så pleier renten å komme ned, og det pleier hverken å redde økonomi eller aksjemarkedet, sier strategen.

Anbefaler ikke å selge alt

Hermanruds anbefaling er likevel ikke å selge alt av aksjer. Selv har han satt 25 til 30 prosent av sparemidlene i banken.

– Mye sier at risikoen for en nedtur i økonomien er stor, men det betyr ikke at det må gå galt, sier han, og trekker blant annet frem Kinas stimuli i økonomien, at handelskonflikten kan løses og at rentekutt kan hjelpe.

– Du skal ha gode grunner for å holde deg unna aksjemarkedet. Det er farlig nesten hele tiden, krakkene kommer hvert femte år, og ikke mer enn det. Det er farlig mange flere ganger enn det smeller.

– Går du ut hver gang det er farlig taper du bare masse penger på det selv om du treffer den gangen det smeller, sier Hermanrud.

Les også

Stortinget skjerper Oljefondets kullkrav: Storebrand vil gå lenger

Les også

Forvalter om Nel-aksjen: – Det tok litt av

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Oslo Børs har lagt på seg 520 milliarder siden bunnen: – Redd for at det kan falle igjen

  2. Brems i verdensøkonomien barberer inntjeningen på Oslo Børs: – Det går dårligere

  3. Oslo Børs raste over fire prosent: – Går et ruglete aksjemarked i møte

  4. Oslo Børs har lagt coronanedturen bak seg: Steg til ny rekord

  5. Oslo Børs stiger til ny rekord intradag