Bakkafrost skuffer i første kvartal, venter bedring fra 2020

Bakkafrost rapporterer svakere enn ventet resultat for første kvartal etter problemer i det russiske markedet, men ser bedring fra 2020 med lavere globale volum.

FÔRER IKKE RESULTATET: Analytikerne er skuffet over Bakkafrosts resultat i første kvartal, men selskapet ser bedre utsikter fra 2020.

Foto: Bakkafrost
  • Camilla Knudsen
Publisert:

Den færøyske lakseoppdretteren Bakkafrost hadde et operasjonelt driftsresultat (ebit) på 267,7 millioner danske kroner i første kvartal, om lag uendret fra samme kvartal i fjor. På forhånd var det ventet 316 millioner, ifølge Infront Estimates.

Aksjen faller 6,0 prosent i morgentimene til 425,8 kroner.

– På kort sikt ser det ut til at det blir litt tøffere konkurranse i markedet, særlig i andre halvår. Prognosene bygger på at det skal være forbedring i biologien både i Norge og i Chile og at man derfor vil høste mer, sier Bakkafrost-sjef Regin Jacobsen til E24, men påpeker at det er usikkert om denne økningen faktisk kommer.

Bakkafrost venter at det globale laksevolumet skal øke med fem prosent i andre kvartal, i likhet med første kvartal, men at det deretter stiger til 7–8 prosent i snitt i andre halvår. I 2020 ser selskapet motsatt utvikling.

– Vi venter et lineært fall gjennom hele 2020 fra kanskje 8–9 prosent volumvekst i begynnelsen av året til bare to prosent i fjerde kvartal, sier Jacobsen.

Russland-salg trekker ned

I februar opphevet Russland restriksjonene på import fra et av Bakkafrosts slakterier på Færøyene som ble iverksatt i november i fjor, men situasjonen har likevel preget første kvartal mer enn analytikerne hadde ventet.

– Det er et resultat som ligger rundt 15 prosent under forventningen i markedet, sier Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård til E24.

– Det er helt opplagt at forventningen nå er at markedet vil justerer ned 2019-estimaterne, legger han til.

Giskeødegård mener prisoppnåelsen i kvartalet har vært overraskende svak.

– De forholdene som dro ned i fjerde kvartal, er de samme som drar ned i første kvartal. Normaliseringen har tatt lengre tid enn man så for seg og har spist mer av førstekvartalsresultatet enn forventet, sier analytikeren.

Han understreker at med en markedsandel til EU på over 50 prosent, så er det mye mer prissensitivt, slik at man får lavere betaling i markedet.

Bakkafrosts markedsandel i EU økte til 50 prosent i første kvartal fra 31 prosent samme tid i fjor, mens Øst-Europa falt til 3 prosent fra 32 prosent.

– Vi kommer nok til å øke andelen til Russland og over tid er nok en andel på 10–20 prosent mer tenkelig, men jeg kan ikke si hvor lang tid det tar, sier Bakkafrost-sjefen.

For EU er det rimelig å vente en andel på 40-45 prosent fremover.

Venter økt slaktevolum

Bakkafrosts slaktevolumet økte til 13.707 tonn i første kvartal, fra 12.237 tonn i samme kvartal i fjor.

På årsbasis venter selskapet å slakte 54.500 tonn, opp fra 44.591 tonn i 2018.

– Vi venter at kostnadene holder seg om lag flate i år, med ser potensial for lavere kostnader når volumene øker, sier Jacobsen.

Han er ikke veldig bekymret for en eventuell eskalering av handelskonflikten mellom Kina og USA.

– Vi påvirkes jo av markedsuroen, men vi selger både til Kina og USA, og uansett hva som skjer så vil verden fortsatt etterspørre mer bærekraftig mat, som laks, sier han.

Les også

Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA

Les også

Beste start på året noen gang for norsk sjømat

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bakkafrost
  2. Nordea
  3. Laks
  4. Sjømat

Flere artikler

  1. Bakkafrost med resultatfall etter vinterstorm og virusutbrudd

  2. Lave laksepriser senket Salmar-resultatet

  3. Salmars-resultat svekket av alger: – Bedre forberedt til våren

  4. Salmars driftsresultat faller mindre enn ventet

  5. Lerøy nær halverte driftsresultatet i første kvartal