Forvalter etter kraftige kronebevegelser: – Vi holder oss unna
Hedgefond mener kronen er altfor svak mot euro, men tør likevel ikke å vedde på en sterkere krone. Én faktor får skylden.
– Vi har fingeren på avtrekkeren, men akkurat nå mener vi det er lurt å med litt tålmodighet. Det er så tynn likviditet i kroner mot euro for øyeblikket. Vi holder oss unna nå, sier sjeføkonom og forvalter Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management til E24.
Hedgefondet lever av å kjøpe og selge valutaer og statsobligasjoner ved å blant annet tolke den makroøkonomiske utviklingen.
Årsaken til at fondet ikke ønsker å gå inn i posisjoner der kronen skal styrkes på bekostning av euro, er de store bevegelsene vi har sett nesten daglig den siste tiden.
– Det finnes åpenbart en risiko for at kronen kan gå i 10 kroner og over mot euro. Da er det tryggere å være posisjoner i noe annet, sier han.
– Utrolig store bevegelser
Kronens bevegelser mot euro tirsdag og onsdag illustrerer Wilhelmsens poeng:
Kronen falt til rekordsvake nivåer mot euro på morgenkvisten. Den var helt oppunder 9.80 kroner for en euro. Så ble det litt av en U-sving, og på ettermiddagen var euroen rundt 16 øre billigere enn i morgentimene (se graf lenger ned i saken).
Onsdag styrkes kronen ytterligere, og en euro koster 9,64 kroner sent på formiddagen.
– Små beløp gir store utslag, og det ser vi et bevis på når vi tirsdag går nesten ti øre opp og så nesten 20 øre ned. Det er utrolig store bevegelser, sier Wilhelmsen.
DNB Markets gir Norges Bank «skylden» for det siste kronefallet
Undervurdert, men «nei takk»
Wilhelmsen mener kronen er langt svakere mot euro enn den egentlig burde være. Valutaeksperter har slitt med å forklare fenomenet.
– Jeg tror ikke vi raskt skal tilbake til 8-tallet, men det som har skjedd er vanskelig å forstå. Tidligere har kronen svekket seg fordi norsk økonomi har sett dårlig ut, eller oljeprisen har falt veldig mye. Men nå har oljeprisen steget og norsk økonomi går bra; ingenting tilsier at kronen skulle ha svekket seg i høst – bortsett fra at boligprisene har vist en svakere tendens, sier han.
«Brutalt» kronefall – tror boligprisfrykt senker kronen
Vedder på norsk comeback mot svenskekronen
Selv om Nordkinn «holder seg unna» kronen mot euro, betyr ikke det at fondet holder seg unna alle valutaer kronen er koblet mot.
Nylig har fondet veddet på at den norske kronen vil gå sterke på bekostning av svenskenes krone.
– Vi har økt eksponeringen mot at kronen skal gå sterkere mot svenskekronen, sier Wilhelmsen.
Det er det i hovedsak to årsaker til:
Avlyser norsk krone-comeback på nyåret
** Boligprisene har begynt å falle i Sverige. I forrige uke falt både den svenske og norske kronen etter svake boligprisfall, og eksperter mener at boligprisfallet således smittet over på den norske kronen. Nordkinn tror effekten på den norske kronen har vært for kraftig, og at det vil komme en rekyl.
** Sveriges sentralbank, Riksbanken, ventes å utsette sin renteøkning.
Wilhelmsen tror markedet må belage seg på at de turbulente kronetidene vil vedvare til nyttår.
Han viser til at likviditeten i kronemarkedet historisk er dårligere i november og desember enn det pleier å være.
– Min prediksjon er at volatiliteten vil være høy frem til årsskiftet. Vi må regne med større utslag enn ellers i året.
DNB: Kjempesvak krone til langt over nyttår
Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets endret tidligere denne uken sine prognoser for kronen mot euro. Nå tror han på en svakere krone enn tidligere:
** DNB Markets venter nå at en euro skal koste 9,60 kroner om en måned. Det er noen øre mindre enn den koster tirsdag.
** Om tre måneder, altså ved utgangen av februar, venter makroteamet at en euro vil koste 9,50 kroner. Med andre ord tror ikke DNB at kronen vil styrkes mer enn ti øre i årets to første måneder.
Østnor begrunner den labre forventninger med at kronen, etter å ha svekket seg på tampen av året, ofte har fått «fotfeste» på nyåret i form av et raskt krone-comeback.
Han viser også til at kronen har fått drahjelp av driverne som svekket kronen i utgangspunktet, som for eksempel oljepris eller sterkere nøkkeltall.
Det tror han ikke vil skje nå. Østnor ser rett og slett ikke hva som skal drive kronen sterkere.
– Det kommer helt sikkert nye temaer som vil prege bildet om noen måneder, men vi har problemer med å se hva det skulle være denne gang, sa Østnor til E24 tirsdag.