Storebrands oppkjøpsraid:  Blar opp 2,1 milliarder for Skagen og Silver-porteføljer

Storebrand har nå penger til både utbytte og oppkjøp etter årene med kapitaloppbygging. I Storebrand-sjefens milliardraid det siste døgnet slukes både Silvers pensjonsporteføljer og Skagenfondene.

OPPKJØP: Det siste døgnet har Storebrand varslet kjøp av Silvers porteføljer og Skagenfondene.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Først Silvers pensjoner, deretter Skagenfondene.

På under et døgn er det blitt klart at Storebrand blar opp til sammen 2,1 milliarder kroner i to betydelige oppkjøp.

Mye av de siste årene har gått med til oppbygging av kapital for å nå myndighetene krav. Men etter at kapitalmålet var nådd kom utbyttet tilbake i fjor, og nå er også oppkjøp tilbake på agendaen til Storebrand-sjef Odd Arild Grefstad.

Tirsdag ettermiddag kom nemlig kunngjøringen om at Silvers pensjonsporteføljer overtas for et beløp på 520 millioner kroner. Det markerer det første oppkjøpet siden Storebrand kjøpte svenske SPP for ti år siden.

Onsdag morgen, da markedet ventet på resultatrapporten for tredje kvartal, varslet Storebrand at det sluker den kjente fondsforvalteren Skagenfondene for 1,6 milliarder kroner.

– Det er litt tilfeldig at dette kommer samtidig, sier Grefstad til E24 etter presentasjonen av resultatene for kvartalet.

På Oslo Børs er aksjen til Storebrand opp 1,2 prosent onsdag, etter tallslippet og oppkjøpsnyhetene.

Hold deg oppdatert på Storebrand. Last ned minE24 i App Store eller Google Play og bli varslet om siste Storebrand-nytt!

Les også

minE24 gir deg alle økonominyhetene på ett sted. Les mer og last ned her!

Ville gripe muligheten

Grefstad viser til at kjøpene føyer seg inn i strategien der Storebrand avvikler produktene med en garantert avkastning som krever mye kapital, altså ytelsespensjon, og satser på såkalte ikke-garanterte produkter og sparing, for eksempel innskuddspensjon.

– Her fikk vi mulighet til å kjøpe selskaper som vil gi oss en god inntektsstrøm og utbyttekapasitet fremover. Når vi fikk den muligheten, ønsket vi å gripe den, sier Storebrand-sjefen.

Grefstad sier at de siste fem årene har vært preget av kapitalbygging.

– Nå har vi fått en stabil og god solvensposisjon, vi betaler utbytte, og vi er i posisjon til også å kunne tenke offensivt på oppkjøp.

Storebrand blar opp 1,6 milliarder til de selgende aksjonærene i Skagen for en eierandel på 91 prosent. Oppgjøret skjer med en blanding av aksjer og kontanter. Beløpet kan også bli høyere, avhengig av hvordan utviklingen i fondene blir.

– Det er jo en av de absolutt største og mest kjente merkevarene, som vi nå følte at det var mulig å snakke med, siden disse gründerne har trukket seg mer ut av selskapet fra en veldig aktiv posisjon tidligere. Da bød denne muligheten seg, og vi tok den, sier Grefstad.

Saken fortsetter under ...

TALLSLIPP: Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand presenterte resultatene for 3 kvartal i Oslo onsdag.

Tyngre tider for Skagenfondene

Kjøpet av Skagen gjør at Storebrand rykker oppover på listen i markedet for privat fondssparing.

Fra å være den åttende største aktøren med en andel på fire prosent i markedet på 221 milliarder kroner, blir Storebrand og Skagen den nest største aktøren med en markedsandel på 17 prosent.

– Skagen er kanskje den mest kjente merkevaren for fondssparing i Norge. Sammen får vi en nummer to-posisjon i dette markedet, kun slått av DNB, sier Grefstad.

Skagen, som ble etablert i 1993 og i mange år hadde stor suksess, har imidlertid fått det tyngre de siste årene.

Skagen fikk et resultat før skatt på 196 millioner kroner i 2016, ned fra 219 millioner året før. I samme periode falt netto inntekter fra 929 til 771 millioner kroner.

I januar ble det kjent at Skagen Fondene kutter én av fem ansatte, blant annet på grunn av endrede kundemønstre, kundeflukt og fallet i antallet milliarder de har til forvaltning.

Les også

Kan cashe inn over en halv milliard på Skagen-salg

Da hadde forvaltningskapitalen de siste to årene gått fra 140 til 83 milliarder kroner. Etter årsskiftet har forvaltningskapitalen krympet videre, fra 83 til 80 milliarder kroner.

– Skagen har mistet en del institusjonelle kunder. Vi tror at når vi kommer inn som en langsiktig eier i Skagen, så vil det i seg selv være positivt. Vi har også tiltro til prosessene som ledelsen i Skagen har satt i gang for å gjøre endringer i virksomheten, og at dette vil føre til en positiv utvikling fremover, sier Storebrand-sjefen.

Casher inn

Tilbake i 2014 ble det kjent at to av nøkkelpersonene i Skagen skulle gi seg og at gründerne jobbet med å finne nye eiere.

E24 skrev senere hvordan kundene i 2014 tok med seg 20 milliarder netto ut av Skagen, slik at forvaltningskapitalen sank til 121 milliarder.

Nå selger altså hovedeierne og grunnleggerne Kristoffer Stensrud, Tor Dagfinn Veen og Åge Westbø i Skagen sine eierandeler til Storebrand.

Største aksjonær i Skagen er Nansen Capital Partners, som ble startet i 2015 av Veen og Westbø, i tillegg til at Stensrud har vært tungt inne på eiersiden.

Ifølge Dagens Næringsliv er Stensrud og Veen de to største eierne i selskapet med 35,07 prosent hver, noe som peker mot at de to kan cashe inn i størrelsesorden 561 millioner kroner på salget.

Les også

Historien om Skagen: Megasuksess i motvind

Vil ta over 21.000 pensjonsavtaler

Silver ble satt under offentlig administrasjon i februar fordi pensjonsselskapet ikke innfridde myndighetenes kapitalkrav, det såkalte Solvens II-kravet.

DINE PENGER+: 4 grafer som forklarer Silvers sammenbrudd (for abonnenter)

Etter august ble det ble det gjennomført en budrunde, hvoretter altså Storebrand er utpekt som kjøper.

Om ikke mer enn 20 prosent av Silvers kunder kommer med innsigelser, overtar dermed Storebrand pensjonsporteføljene. Dette omfatter 21.000 pensjonsavtaler og 10 milliarder kroner i pensjonsmidler.

– Dette er midt i kjernen av det vi satser på. Vi har også vært offensive rundt fripoliser med investeringsvalg og har bygget opp systemløsninger som gjør at vi enkelt kan ta om bord disse kundene på en god måte, sier Storebrand-sjefen.

– Er det aktuelt med flere oppkjøp?

– Nå skal vi fordøye dette. Gjennom disse oppkjøpene har vi nå en virksomhet som har dreid ytterligere fra garanterte til ikke-garanterte spareprodukter. Nå skal vi sørge for å implementere dette. Så er det klart at vi følger med på hva som skjer i dette markedet, spesielt på kapitalforvaltning og sparing fremover.

Les også

Gir formuen til barna

Les også

Nye profiler forlater Skagen: – Er ikke noen dramatikk i dette

Les også

Åpner utbyttekranen - kan bli enda mer neste år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Storebrand
  2. Skagen

Flere artikler

  1. Storebrand kjøper Skagen

  2. Skagen-sjefen slutter etter et drøyt år i jobben

  3. 200 millioner til Veen-familien

  4. Skagen-gründer Kristoffer Stensrud er død

  5. Kan cashe inn over en halv milliard på Skagen-salg