ELENDIG START PÅ BØRSUKEN: Største børsfall på 3 måneder

Børsuken åpner elendig, etter at de asiatiske markedene falt kraftig mandag morgen.

Publisert:

Den regionale indeksen The Morgan Stanley Capital International Asia Pacific falt hele 3,2 prosent mandag, det største fallet siden 17. august, melder nyhetsbyrået Bloomberg.

Indeksen endte på 157.58 poeng, den laveste noteringen siden 26. september.

- Investorene må gjøre en ny verdivurdering av aksjemarkedet, ettersom USA nå trekker den globale økonomien ned, sier forvalter Takashi Kamiya T&D Asset Management Co i Tokyo til Bloomberg. Han har totalt 16 milliarder dollar under forvaltning.

- Den pågående svekkelsen av dollaren gjør betydelig skade for asiatiske eksportører, sier Kamiya videre.

Av de enkeltselskaper som rammes av dette fenomenet er den japanske spillprodusenten Nintendo, som falt hele 6,2 prosent i natt. Nintendo mister nesten 100 millioner kroner i overskudd for hver 1 yen som valutaen svekker seg mot dollar, skriver Bloomberg.

I Oslo står Børsen imot det trykket fra Asia, og faller rundt èn prosent.

Les også:

Frykter boligtap

I tillegg til dollaren trekkes også frykten for nye boliglånstap - subprime - i USA frem som en av årsakene til børsfallet.

Morgan Stanley

NYSE

MS

har nedgradert utlånskjempen HSBC, av frykt for at banken skal gå på nye milliardtap i det amerikanske lånemarkedet.

Fredag kveld norsk tid fortalte den amerikanske banken Wachovia at den har tapt 1,7 milliarder dollar på råtne boliglån det siste kvartalet. Det sendte aksjen kraftig ned, og den dro med seg det amerikanske aksjemarkedet. Standard & Poor 500 falt 1,4 prosent fredag.

Helrødt

Med dette som utgangspunkt lyser det stort sett helrødt i Asia mandag morgen.

Nikkei 225-indeksen i Japan er ned 2,5 prosent til 15.197 poeng, og slipper med det billigst unna av de store indeksene. I Hong Kong er markedet ned hele 4,5 prosent, mens det i Shanghai er ned 2,9 prosent.

I Korea falt Kospi 200 med 3,4 prosent, mens Straits Times-indeksen i Singapore falt 2,8 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om