– Svenskekronen skal oppover

Nordmenn som frykter for dyrere bacon på svensketur, kan likevel slappe av, mener sjeføkonom. For trolig skal norskekronen oppover igjen også.

PÅSKEPARTY: Hver påske drar flere tusen nordmenn til Strømstad for å feste. Det har blitt dyrere ettersom den norske kronen har svekket seg. Dette bildet er tatt Skjærtorsdag.
Publisert:

Mange nordmenn tar turen til Sverige for å handle inn mat, alkohol og tobakk i løpet av påskedagene. På Svinesund møtte E24 blant annet familien Røhne fra Stange i Hedmark, og pappa Amund bedyrer at de ikke legger handleturen til Sverige på grunn av prisnivået.

– Det er omtrent halv pris på snus, så det sparer jeg mye penger på, og kanskje litt kjøtt. Men vi handler som regel her før vi skal på hytta fordi utvalget er så bra, sier Røhne, mens han holder frem en pakke med kjøttpålegg.

Les også

Booke sommerferie? Gjør et kupp i Brasil

– Holdes nede av lav rente

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen

Flere nordmenn enn Røhne har fått med seg at det er blitt mindre lønnsomt med svenskehandel. Hovedårsaken ligger i en svakere norskekrone mot den svenske. Nå varsler ekspertene at forskjellene skal bli enda større – i «feil» retning for svenskehandlere.

– Svenskekronen er lav historisk sett, og det som holder den nede er et lavt rentenivå, sier sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen.

Meglermiljøet i Swedbank forventer en ytterligere styrking av svenskekronen i månedene fremover.

(Saken fortsetter under bildet.)

PÅSKEHANDEL: Amund Røhne og barna Nils Kristian (7), Klaus (5) handler ikke i Sverige først og fremst på grunn av prisen.

Han mener at det ikke er noen umiddelbare gode grunner til at renten skal holde seg så lav, når prisveksten i Sverige er normal, BNP-veksten høy og det er svært mange ledige jobber.

Les også

Kronen styrket seg kraftig etter rentebeslutning: –Mildt sagt overraskende

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea markets.

– Vi forventer derfor en høyere svensk rente, og dermed trolig også en styrket svenskekrone, forteller Andreassen.

På den annen side forventer Swedbank-analytikerne også en stigende oljepris, noe som på sikt gjør at de tror norskekronen også vil styrke seg igjen.

– Ønsker å holde valutaen svak

Andreassens prognoser støttes av sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea markets.

– Den svenske kronen har blitt holdt kunstig lavt nede av sentralbanken og vil styrke seg fremover, sier Bruce.

Sjefanalytikeren legger til:

– Både Sverige og Norge ønsker å holde valutaen svak i tider som nå. Et halvt år frem i tid venter vi at norske kronen har styrket seg litt mer enn den svenske.

Les også

Europa-ferien har blitt billigere: Så mye kan du spare til sommeren

Les også

Kronen styrket seg kraftig etter rentebeslutning: –Mildt sagt overraskende

Les også

Norges Bank jekker ned kronekjøp

Les også

Renterådet: – Det viktigste rentemøtet i moderne tid

Publisert: