Brexit tar knekken på pundets april-rally

Brexit-usikkerhet stanser pundet fra å skyte i været som normalt i april. – Når det er noe såpass altoverskyggende skal det mye til for at det ikke trumfer, sier valutastrateg.

VALUTASTRATEG: Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken forventer ikke en styrking av pundet med det første.

Foto: John Thomas Aarø
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Usikkerheten rundt Storbritannias skilsmisse fra EU er fortsatt til stede etter at de to partene tidligere i april ble enige om å utsette brexit til 31. oktober i år.

Det stanser det britiske pundet fra å hoppe i verdi som normalt denne måneden.

År etter år har pundet i april styrket seg mot dollar i forbindelse med at utenlandske børsnoterte selskaper betaler utbytte til britiske aksjonærer på denne tiden av året, der mye puttes inn i valutaen.

«Hersker stor usikkerhet»

I april i fjor brøt imidlertid trenden for første gang på over 13 år, og heller ikke i år ser den ut til å slå til.

– Det er ikke overraskende at historiske mønstre svekkes eller bryter sammen når det hersker så stor usikkerhet rundt brexit, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til E24.

Mønsteret har av storbanken Bank of America Merill Lynch blitt omtalt som den sterkeste sesongtrenden blant de såkalte G10-valutaene, ifølge Bloomberg Markets.

Siden slutten av mars har pundet svekket seg nær ett prosent mot dollar.

Det sammenlignet med en gjennomsnittlig styrkelse på 2,3 prosent i april de siste 13 årene til og med 2017.

– Det kan ha sammenheng med endret atferd fra dem som mottar utbytte fra utenfor Storbritannia, og/eller at spekulanter reduserer sine posisjoner sammenlignet med tidligere, forklarer Knudsen i Handelsbanken.

Med kun rundt en uke igjen av april i år, tror han ikke det blir et pund-rally, og at brexit har tatt knekken på sesongtrenden.

– Caset er svekket. Når det er noe såpass altoverskyggende som brexit så skal det mye til for at det ikke trumfer, sier Knudsen.

Venter mer svekkelse

Valutastrategen ser ikke positivt på pundet fremover.

– På mellomlang sikt tror jeg pundet kan svekke seg ytterligere to til tre prosent. Vi tror renten blir liggende i ro i Storbritannia i lang tid fremover, og det vil i seg selv bidra til at det ikke blir noe styrking av pundet, men snarere det motsatte, sier han.

Pundet har svingt voldsomt de siste årene i takt med signaler på hvorvidt Storbritannia vil forlate EU med eller uten en avtale.

– Det er risikofylt å være i pund, og det er nok få som har truffet på alle bevegelser, for det har vært mange overraskelser. Vi har blant annet fått en del nøkkeltall og så videre, men likevel har det vært brexit og den prosessen som har overskygget alt, sier Knudsen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Pund
  3. Storbritannia
  4. Brexit

Flere artikler

  1. Pundet løftes etter brexit-avtale: Dyreste siden folkeavstemningen i 2016

  2. Nordiske banker i brexit-beredskap: Frykter irrasjonell valutahandel

  3. Kronen falt til sitt svakeste nivå på fem måneder på viktig indeks: – Gjenspeiler det vi hadde i mai

  4. Hedgefond vedder mot dollar for første gang på to år: – Gode signaler som gir grønt lys til å shorte

  5. Nå kjøper utenlandske investorer kroner igjen