Spiondrama i Credit Suisse gjør at banktopp må gå

Ga ordre om å overvåke ansatt, som var på vei til konkurrent. Feil og uforholdsmessig, ifølge styret.

Arnd Wiegmann / X90184
 • Eivind Bøe
Publisert:,

Pierre-Olivier Bouée går av som driftssjef i Credit Suisse, ifølge en melding, etter en spionskandale som har rammet den sveitsiske storbanken.

Spionskandalen omhandler Iqbal Khan, som har jobbet som forvaltningssjef ved Credit Suisse. Khan meldte overgang til konkurrenten UBS, og det ble startet overvåkning av han for å sikre bankens interesser.

Pierre-Olivier Bouée

Credit Suisse.

Stjal ikke kunder

Bouée hadde som driftssjef ansvar for global virksomhet, IT og sikkerhet – og overvåkningen falt dermed under hans ansvarsområde.

Styret i Credit Suisse hyret advokatfirmaet Homburger til å gjennomføre en etterforskning i forbindelse med overvåkningen.

Resultatene fra etterforskningen er nå klare, og de viser at driftssjefen Bouée beordret å starte overvåkning av Khan.

Viktige spørsmål i etterforskningen var hvorvidt Khan urettmessig stjal ansatte eller kunder fra Credit Suisse med til UBS, noe den konkluderer med at han ikke gjorde.

Bouée er nært knyttet til toppsjef Tidjane Thiam, og skal være «hans mann» – men ifølge etterforskningen tok Bouée beslutningen alene, og droppet å diskutere dette med toppledelsen og styret.

– Feil

Styret ser at Bouée ville sikre bankens interesser, men konkluderer med at overvåkningen var feil og uforholdsmessig, og at den har resultert i alvorlig skade på selskapets omdømme.

Bouée har valgt å trekke seg som følge av styrets vurdering. Ny driftssjef blir James B. Walker, som har hatt flere viktige roller i banken.

Les meldingen fra Credit Suisse

Her kan du lese mer om

 1. Credit Suisse
 2. Bank
 3. UBS

Flere artikler

 1. Swedbank må betale fire milliarder i hvitvaskingsgebyr

 2. Milliardbot til Deutsche Bank etter Epstein-overføringer

 3. Betalt innhold

  Eirik Hokstad ble politianmeldt for grovt bankbedrageri. Slik var makkerens hemmelige avtale for å slippe trøbbel med banken.

 4. Annonsørinnhold

 5. Toppsjefen i Samherji går av etter korrupsjonsanklager

 6. Telenor-ansatte mishandlet lånekunde i Pakistan