Nytt fra børsselskapene

Gullkantet avtale gir BW Energy-sjefen gevinst på 26 millioner

Carl Arnet fikk kjøpe seg inn til lukrative betingelser i oljesatsingen som ble til BW Energy – på under et år har oljesjefen mer enn doblet innsatsen. På toppen kommer en bunke med utbytteaksjer.

SUPERGEVINST: BW Energy-sjef Carl Arnet (t.h.) og finansdirektør Knut Sæthre etter noteringen av selskapet onsdag.

Asgeir Aga Nilsen/E24
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Oljeselskapet BW Energy, kontrollert av shippingfamilien Sohmen, ble notert på Oslo Børs onsdag.

Konsernsjef Carl K. Arnet kjøpte seg inn i oljeprosjektet allerede i mars 2019, til betingelser som gjør at han i dag sitter på en papirgevinst på rett over 26 millioner kroner.

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar: Aksjen er alt annet enn grønn, men nå er BW Offshore billig

Supergevinst

Kjøpet skjedde i forbindelse med etableringen av selskapet etter at BW-systemet hadde kjøpt seg opp i ulike felt.

 • Arnet betalte da 1,85 millioner dollar, eller 15,9 millioner kroner, for en eierandel på en prosent i selskapet BW Energy Holding, viser noteringsdokumentene.
 • I oktober samme år byttet Arnet eierandelen mot 1,73 millioner aksjer i BW Energy, selskapet som skulle bli børsnotert. Byttehandelen ble gjort i forbindelse med at olje- og gassfeltene ble samlet i et selskap.
 • Aksjeposten er i dag verdt på 42,2 millioner på Oslo Børs. Det betyr at toppsjefens papirgevinst er på 26,3 millioner kroner.

Og Arnets gevinst hadde vært mye større hadde det ikke vært for fartsdumpen som selskapet traff på vei til børs.

Egentlig hadde BW Energy planer om å gå på børs for mellom 34,20 og 36,60 kroner per aksje, men på grunn av oljeprisfall måtte prisen kuttes til 24,40 kroner.

Ved maks uttelling kunne Arnets aksjer vært verdt 63,3 millioner kroner – og han kunne hatt en gevinst på hele 47,4 millioner.

Dette er ikke første gang Arnet får betydelige millionbeløp for arbeidet sitt i BW-systemet. E24 skrev i 2016 om pensjonspakken han fikk som konsernsjef i BW Offshore på 145 millioner, samtidig som selskapet var i dyp krise.

Les også

Coronavirus rammer BW Energys børsplaner

Gullkantet avtale

Arnet sier følgende om supergevinsten:

– Det var en avtale mellom BW Group og BW Offshore. Dette var et prosjekt som jeg dro i gang da jeg fremdeles satt i BW Offshore. Dette var i utgangspunktet et privat partnerskap. Jeg ble tilbudt at jeg skulle få kjøpe meg inn med en prosent til kost.

BW Group og BW Offshore er de største eierne i BW Energy. De to selskapene er kontrollert av Sohmen-familien. Arnet har selv lang fartstid i BW Offshore, der han var sjef frem til i fjor sommer før han tok over sjefsstolen i BW Energy.

– Vår styreformann er opptatt av at folk skal ha «skin in the game». Jeg måtte vise at jeg trodde på forretningsideen, sier Arnet.

– Jeg måtte da også stille opp med egne penger for å få lov å være med, men da fikk jeg kjøpe meg inn til samme prisen som BW Group og BW Offshore hadde i kostnad på det tidspunktet jeg kjøpte meg inn, sier han videre.

Les også

Emisjonen av BW Energy er fulltegnet

BØRSNOTERING: BW Energy ble børsnotert onsdag.

Asgeir Aga Nilsen/E24
Les på E24+ (for abonnenter)

Disse oljeselskapene er best posisjonert for å ri den grønne bølgen

– Er en langsiktig investor

På toppen av disse aksjene får alle BW Offshore-aksjonærene utbytter i form av BW Energy-aksjer. For Arnets del er det snakk om 471.369 BW Energy-aksjer til en verdi av 11,5 millioner.

Han totale gevinst i børsnoteringen er dermed oppe i 37,8 millioner kroner.

BW Energy-sjefen kjøpte i tillegg 204.918 aksjer i emisjonen før børsnoteringen.

– Jeg er en langsiktig investor. Aksjemarkedet går opp og ned. Jeg tror kanskje energi er noe underpriset i dagen marked i forhold til viktigheten av energi. Jeg tror oljen kommer til å være en viktig del av den fremtidig energimiksen, sier Arnet.

Hva Arnet får i lønn som konsernsjef i BW Energy er ikke kjent. Alt selskapet opplyser i noteringsdokumentene etter at han gikk fra å være konsernsjef i BW Offshore til BW Energy 1. juli i fjor er at den er basert på «markedsvilkår».

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. BW Energy
 3. BW Offshore
 4. BW Group
 5. Aksjer
 6. Oslo Børs
 7. Børsnotering

Flere artikler

 1. Frederik Wilhelm Mohn kjøper fergeaksjer for 360 millioner

 2. Emisjonen av BW Energy er fulltegnet

 3. Rec-rally ga Røkke og Aker en papirgevinst på 130 mill.

 4. Annonsørinnhold

 5. Øystein Stray Spetalen selger minilager-aksjer for en halv milliard

 6. Betalt innhold

  Børskommentar: Aksjen er alt annet enn grønn, men nå er BW Offshore billig