Finanstilsynet var ikke fornøyde med Komplett Banks rutiner

Tilsynet ilegger banken gebyr på 18 millioner kroner på grunn av for dårlige hvitvaskingsrutiner, ifølge selskapet

Foto: Thomas Brun NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Finanstilsynet har valgt å ilegge Komplett Bank et gebyr på 18 millioner kroner som følge av for dårlige rutiner for å oppdage hvitvasking. Det melder selskapet i en børsmelding.

Selskapet opplyser at det ikke har blitt oppdaget noen hvitvasking eller forsøk på hvitvasking i banken. Foreløpig har ikke Finanstilsynet offentliggjort sitt vedtak

Les også

Santander får gebyr for brudd på hvitvaskingsloven

Har tatt grep

– Komplett Bank anerkjenner at de interne rutinene tidligere ikke har reflektert kompleksiteten av antihvitvaskingsregulering. Vi aksepterer administrasjonsgebyret og understreker at Komplett Bank siden inspeksjonen fant sted har tatt betydelige grep for å sørge for ettergivenhet, sier Komplett Bank-sjef Jan Haglund i en uttalelse.

– Banker og finansinstitusjoner spiller en sentral rolle i å bekjempe hvitvasking, i tett samarbeid med myndigheter og andre institusjoner, fortsetter Haglund.

Les på E24+

Dette skjer med lånet ditt om banken kollapser

Kostnadsfører smellen i andre kvartal

Selskapet opplyser at beløpet vil bli kostnadsført i andre kvartal, og vil bli betalt i løpet av tredje kvartal.

Ifølge Haglund har banken gjennom 2019 gjennomgått rutiner rundt hvordan banken arbeider med å stanse forsøk på hvitvasking. Selskapet har samtidig implementert et treningsprogram for alle ansatte.

– Komplett bank er sterkt engasjert i å fortsette sitt arbeid for å sikre at alle relevante lover og forskrifter overholdes, sier Haglund.

Nyheten kommer et halvt døgn etter at det ble kjent at Santander Consumer Bank er ilagt et gebyr på ni millioner kroner.

Santander fikk også milliongebyr

Nyheten kommer et halvt døgn etter at det ble kjent at Santander Consumer Bank er ilagt et gebyr på ni millioner kroner for lignende mangler. Banken uttalte til E24 tirsdag ettermiddag at de ikke har tatt stilling til om de vil påklage vedtaket.

– Denne saken handler om en feil i våre IT-systemer knyttet til vårt salgsfinansieringsprodukt. Videre undersøkelser relatert til IT-feilen har ikke avdekket hvitvasking, sa Santander Norden-sjef Michael Hvidsten til E24.

– Vi beklager at feilen i IT-systemet oppsto. Den ble oppdaget av bankens egne ansatte og rapportert til finanstilsynet. Banken har samarbeidet med, og holdt tilsynet kontinuerlig oppdatert.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bank
  2. Finanstilsynet
  3. Økonomisk kriminalitet

Flere artikler

  1. Santander får gebyr for brudd på hvitvaskingsloven

  2. DNB Næringsmegling ilagt gebyr for dårlige hvitvaskingsrutiner

  3. BDO og PWC får milliongebyr for brudd på hvitvaskingsregelverket

  4. – Må erkjenne at vi må bli bedre

  5. DNB risikerer bot på 400 millioner kroner