PGS tar krisegrep som følge av coronakrisen

Seismikkselskapet legger skip i opplag og varsler betydelige kostnadskutt.

LETEKUTT: Meglerhuset Sparebank 1 Markets venter at investeringer i ny seismikk fra oljeselskapene vil falle 30 prosent i år.

PGS
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Oljeservicebransjen spås å slite i kjølvannet av at oljeselskapene må kutte investeringene sine på grunn av oljeprisraset.

Seismikkselskaper, som undersøker grunnen og lager geofysiske data, inngår tidlig i verdikjeden og er et av de lettere områdene å gjøre kutt i for oljeselskapene.

Les også

Meglerhus venter at investeringer i ny seismikk vil falle 30 prosent

Tar ut skip av arbeid

PGS skriver i en melding fredag at det implementerer «betydelige» tiltak for å redusere kostnader og investeringer for å møte «et forventet betydelig fall i omsetningen».

Seismikkselskapet, som har rast 80 prosent på Oslo Børs i år, varsler at det vil komme med ytterligere detaljer om tiltakene i forbindelse med fremleggelsen av kvartalstall 23. april, men presenterer følgende fredag:

 • To av åtte 3D-skip i drift legges i såkalt kaldt opplag i andre kvartal etter å ha fullført oppdragene sine.
 • Ikke mottatt noen kanselleringer av kontrakter ennå, men de fleste prosessene med å ferdigstille kontrakter har siden tidlig mars vært betydelig forsinket eller resultert i utsettelser av prosjekter.

«Den lave oljeprisen vil ha betydelig negativ påvirkning på etterspørselen etter seismikk og aktivitetsnivået», skriver PGS, som tidligere i år landet en større refinansiering for å redde selskapet.

Samtidig påpekes det selskapets guiding, eller resultatutsikter, for 2020, som ble presentert under kapitalmarkedsdagen i januar, er under vurdering.

Ved «kalde» opplag tas skipet ut av arbeid, og mannskapet sendes hjem. Slike opplag vil gjerne ha over ett års varighet.

– Grunn til å være forsiktige

DNB Markets venter at omsetningen til seismikkselskapene vil falle stort i år, ifølge en oppdatering.

Meglerhuset tror dette vil bli synlig allerede når selskapene legger frem tallene for salg fra multiklientbiblioteket i første kvartal.

– Det tar vanligvis et kvartal fra et oljeprisfall blir synlig i late sales. Men med 50–60 prosent av kvartalssalget historisk i den siste måneden, ser vi grunn til å være forsiktige i forhold til første kvartal, fremhever DNB Markets, ifølge Infront TDN Direkt.

DNB Markets-analytikerne forklarer også det «forsiktige» synet på sektoren med at de forventer at oljeselskapenes leteinvesteringer vil falle mer enn offshoreinvesteringene, fremgår det.

– Indikasjonene har frem til nå vært et fall på 20 til 30 prosent for investeringene i offshore, mens det har vært ned 30 til 50 prosent for leteinvesteringene, skriver meglerhuset, ifølge Infront TDN Direkt.

Meglerhuset Sparebank 1 Markets venter at investeringer i ny seismikk fra oljeselskapene vil falle 30 prosent i år.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Aksjelive
 3. PGS
 4. Seismikk
 5. Oslo Børs

Flere artikler

 1. TGS gjør milliardkutt i investeringene

 2. PGS varsler krisegrep for å spare over en milliard

 3. Seismikkselskapet TGS skuffer tungt i viruskrisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytikere venter coronatiltak fra Subsea 7: – Kommer nok til å gjøre store kutt

 6. Betalt innhold

  Børskommentar: Oljebransjens værhane kutter seg inn i fremtiden