90 år gamle Oslo Sportslager strammet inn og snudde til pluss

I fjor solgte Oslo Sportslager utstyr for 195 millioner kroner. Det er det laveste siden 2014. Tross mindre salg, knalltøff konkurranse og harde marginer i markedet, klarte sportsbutikken å snu resultatet til pluss ved å stramme inn kostnadene.

Den 89 år gamle sportsbutikken Oslo Sportslager klarte å snu resultatet, tross hard konkurranse i bransjen, til pluss i fjor.

Foto: Tore Meek NTB scanpix
Publisert:,

I lokalene til Oslo Sportslager i Torggata i Oslo sentrum selges alt fra sykler, sekker og skiutstyr til pulsklokker og klatresko i den snart 90 år gamle sportsbutikken.

I fjor solgte Oslo Sportslager for til sammen 195,6 millioner kroner. Det er en nedgang på ti prosent siden i 2017, da omsetningen lå på 217 millioner.

Resultatet etter skatt ble snudd fra minus 798.000 kroner i 2017 til 703.000 i pluss i fjor.

Dag Øivind Rolfsen (58), som eier Oslo Sportslager gjennom investeringsselskapet Folioserver, valgte ikke å ta noe i utbytte etter fjoråret fra selskapet som tidligere har vært en pengemaskin.

Mellom 1996, da Oslo Sportslager ble registrert i Brønnøysundregistrene, til 2016 hadde sportsbutikken nemlig et samlet resultat før skatt på 174 millioner kroner.

Rolfsen har ikke besvart E24s henvendelser fredag formiddag.

Stramt sportsutstyrsmarked

I årsberetningen til Oslo Sportslager for 2018 forklares nedgangen med at markedet er tøft:

Les også

Resultatmiss for XXL etter turbulent kvartal

«Markedet for sportsartikler er stramt og marginene er under press», heter det.

Selv om marginene er tøffe, har likevel Oslo Sportslager gjort betydelige kostnadskutt siden 2017, slik at resultatet igjen ble positivt.

I fjor hadde selskapet totale kostnader på 194 millioner, hvilket er ned fra 218 millioner kroner fra 2017. Av dem er varekostnadene kuttet fra 144 millioner til 124 millioner, og lønnskostnadene er kuttet med ni prosent fra 53,3 til 48,7 millioner kroner i den samme perioden.

Fra 2017 til 2018 gikk sportsbutikken til å ha 97 til 90,5 årsverk.

Ved utgangen av fjoråret sto selskapet med totale eiendeler på 89 millioner kroner. Egenkapital var bokført i selskapet til i overkant av 46 millioner kroner.

Rammet av familiekrangel

Det var i løpet av fjoråret at Dag Øivind Rolfsen fikk fullstendig eierkontroll over familieselskapet, som han tidligere eide sammen med sin storesøster Marit Rolfsen (62) og deres tremenning Anders Baardseth (55). Selskapet ble grunnlagt i 1930.

Dag Øivind eide tidligere halvparten av aksjene, mens Marit og Baardseth hadde henholdsvis en eierandel på 35 og 15 prosent av selskapet.

I 2016 skrev Dagens Næringsliv om hvordan de tre partene overhodet ikke klarte å samarbeide med hverandre.

Dag Øivind saksøkte søsteren og tremenningen sin fordi han mente at forholdet mellom dem gjorde slik at styret i Oslo Sportsbutikk ikke fungerte. Styret hadde heller ikke vært fungerende siden 2011, ifølge et innlegg fra Marit Rolfsen og Anders Baardseth.

Allerede i 2004 gikk de inn i en aksjonæravtale mellom hverandre, siden samarbeidet var tregt mellom dem.

Partene hyret inn toppadvokater og møtte i Oslo tingrett for å løse konflikten.

Dag Øivind Rolfsens advokat Eirik W. Raanes sa i 2016 til avisen at han anså saken som ferdig:

– Saken er forlikt og min klient er fornøyd med den inngåtte avtalen. Det er også motparten, slik han forstår det, sa Raanes da.

Les også:


Alan Walker håvet inn 36 millioner og økte resultatet med over 13 millioner
Boeing setter av 40 milliarder til erstatninger til flyselskapene
Svakeste på syv år for Bård Tufte Johansen