Seismikkselskapet TGS skuffer tungt i viruskrisen

Tapte 721 millioner kroner i første kvartal, mens det var ventet en inntjening på 244 millioner kroner.

TGS-sjef Kristian Johansen og seismikkselskapet går en tøffere tid i møte etter oljeprisraset i år. TGS kjøpte i fjor konkurrenten Spectrum.
Publisert:

Seismikkselskapet TGS fikk et negativt resultat før skatt på i overkant av 71 millioner dollar i årets første kvartal, ifølge kvartalsrapporten lagt frem onsdag morgen. Det tilsvarer 721 millioner kroner. I samme periode i fjor var resultatet pluss 5,5 millioner dollar.

Resultatraset skyldes blant annet et betydelig fall i inntekter og nedskrivninger og amortisering av multiklientbiblioteket.

På forhånd var det ventet et positivt resultat før skatt på 24 millioner dollar, eller 244 millioner kroner, i årets første kvartal, ifølge estimater Infront har hentet inn for TDN Direkt.

Seks kjøpsanbefalinger

– Første kvartal var påvirket av Covid-19-krisen og det bratte fallet i oljeprisen, uttaler TGS-sjef Kristian Johansen i en melding.

Segmentinntektene i tremånedersperioden var på 152 millioner dollar. Den ordinære omsetningen var på 52 millioner dollar.

Ordrereserven var på 160 millioner dollar ved utgangen av kvartalet, mot 181 millioner dollar ved utgangen av fjerde kvartal 2019.

Av syv analytikere har seks kjøpsanbefaling på TGS-aksjen, mens en har hold/nøytral-anbefaling. Det gjennomsnittlige kursmålet er 171 kroner, ifølge TDN Direkt.

Store kutt

I april ble det kjent at TGS jekker ned de forventede investeringene i multiklientseismikk fra 450 millioner dollar til 325 millioner dollar for 2020. I tillegg ble utbyttet for første kvartal kuttet fra 0,375 dollar per aksje til 0,125 dollar, og også andre kostnadsbesparende tiltak ble varslet.

Det i kjølvannet av at oljeservicebransjen vil slite i kjølvannet av at oljeselskapene må kutte investeringene sine på grunn av oljeprisraset og coronaviruset.

Seismikkselskaper, som undersøker grunnen og lager geofysiske data, inngår tidlig i verdikjeden og er et av de lettere områdene å gjøre kutt i for oljeselskapene.

TGS-aksjen er så langt i år ned 42,16 prosent til kurs 152,15 kroner på Oslo Børs.

Publisert: