Statlig eierskap

Dropper nedsalg i Telenor: – Bra at regjeringen innser galskapen

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet er fornøyde med at regjeringen dropper å selge seg ned fra 54 prosent til 34 prosent i telekomgiganten Telenor.

Roald, Berit / NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Statens eierpost på 54 prosent i Telenor er verdt drøye 130 milliarder kroner, og et nedsalg på 20 prosent kunne ha dratt inn rundt 48 milliarder kroner til statskassen med dagens aksjekurs.

Fredag varslet regjeringen imidlertid at den vil droppe planene om nedsalg til 34 prosent i Telenor. Det skjer i forbindelse med fremleggelsen av den første eierskapsmeldingen på fem år.

Leder Geir Pollestad (Sp) i Stortingets næringskomité er fornøyd med at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen nå legger bort planene.

– Regjeringens planer om å selge seg ned i Telenor har vært rent ideologisk motivert. Det er bra at regjeringen nå innser galskapen det har vært å ha et av våre største selskaper på salgslisten i årevis, sier Pollestad til E24.

– Selv om det er bra at selskapet ikke lenger skal selges bør vi også ha en konkret debatt om hvordan vi kan bruke eierskapet i Telenor til å sikre bedre infrastruktur i Norge, legger han til.

Fredag formiddag er Telenor-aksjen opp 0,76 prosent til 166,70 kroner.

Les også

Regjeringen vil ikke lenger selge seg ned i Telenor

Arbeiderpartiet: – Velkommen etter

Arbeiderpartiet ønsker også å beholde eierskapet i Telenor, ifølge andre nestleder Terje Lien Aasland i Stortingets næringskomité.

– Jeg vil si «velkommen etter» til regjeringen. I den tiden vi er inne i nå med stort behov for omstilling og forutsigbarhet for næringslivet er det bra at staten er inne som eier, og det å videreutvikle statlig eierskap er positivt, sier Aasland.

Han mener at staten kan være en god eier fordi den er langsiktig og kapitalsterk, og at det kan bli viktig for næringslivet i en periode med kraftig omstilling, blant annet grunnet «det grønne skiftet» og økende digitalisering og automatisering.

– Det å opprettholde et eierskap på over 50 prosent i Telenor mener vi er både riktig og viktig, sier Aasland.

– Hvorfor er akkurat 54 prosent viktig?

– Vi kan godt diskutere prosenten, men vi mener det er viktig at staten har flertall i et så viktig teknologiselskap, som vil kunne få stor betydning for teknologiutvikling, kommunikasjon og «big data» fremover, sier Aasland.

Les også

Telenor selger aksjer for 3,3 milliarder kroner i Veon

Skapte engasjement

Det var i 2015 at Stortinget ga regjeringen grønt lys og fullmakt til å selge seg ned i Telenor. Stortinget motsatte seg derimot nedsalg i Kongsberg-Gruppen og Flytoget.

Fullmakten til å selge Telenor-aksjer ble gitt etter at staten hadde børsnotert Entra og solgt oppdrettsselskapet Cermaq til japanske Mitsubishi.

Salgene og planene om salg skapte folkelig engasjement, og PR-mannen Ingebrigt Steen Jensen etablerte en Facebook-kampanje kalt «Nei til salg av Norge».

Målet med statens eierskap i Telenor ASA er i utgangspunktet «å opprettholde et kunnskapsbasert og høyteknologisk konsern med hovedkontorfunksjoner i Norge».

Staten har hele tiden ønsket å beholde minst 34 prosent eierskap i Telenor, for å kunne blokkere eventuelle forslag om å flytte hovedkontoret ut av landet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Statlig eierskap
 2. Telenor
 3. Geir Pollestad
 4. Terje Lien Aasland
 5. Torbjørn Røe Isaksen
 6. Statlig eierskap

Flere artikler

 1. Regjeringen vil ikke lenger selge seg ned i Telenor

 2. Beholder Telenor-aksjene likevel: – Kan ikke drive billigsalg

 3. Fagforening ber om corona-endringer i eierskapsmeldingen

 4. Når ble statlig kapitaltilførsel det samme som direkte statlig eierskap?

 5. Høyre kritisk til Aps planer om aktiv stat: Krangler om «Aker-eventyret»