Rec-rally ga Røkke og Aker en papirgevinst på 130 mill.

Kjell Inge Røkkes investering i Rec har så langt vist seg å være svært lønnsom.

GEVINST: USA og Kina signerte første fase av handelsavtalen onsdag. Det satt fart i Rec-aksjen, der Kjell Inge Røkke og Aker Capital er største eier.

Lise Åserud / NTB scanpix
Publisert:,

Rec-aksjen steg rundt 40 prosent fra start på Oslo Børs torsdag etter USA og Kina dagen før signerte første fase av handelsavtalen.

Deretter tiltok oppgangen, og Rec-aksjen endte opp 65,48 prosent til kurs 5,1 kroner ved handelsdagens slutt.

Røkke og Aker har hatt en papirgevinst på like under 130 millioner kroner i løpet av dagen og drøyt 242 millioner kroner siden de gikk inn i Rec-aksjen i desember, ifølge E24s beregninger.

Velter finansprodukter

Den store aksjeoppgangen i Rec torsdag slo «knockout» på flere børsprodukter, ifølge meldinger i Newsweb.

DNB er blant tilbyderne av slike produkter, og skriver i en av meldingene at deres produkt nulles ut slik at ethvert investert beløp i produktet er tapt i sin helhet.

Det er snakk om såkalte «bear-produkter», som gjør det mulig å spekulere i at Rec-aksjen skal falle. Disse produktene stiger i verdi når Rec-aksjen faller.

Motsatt faller «bear»-produktene i verdi når Rec-aksjen stiger, slik som i dag.

De som investerer i slike produkter tar svært stor risiko ettersom produktene ofte innebærer at utslagene i den underliggende aksjen flerdobles.

Det er ikke første gang Rec-produkter blitt slått ut av aksjeoppgang. Også da Røkke gikk inn i Rec i desember, steg Rec så mye på Oslo Børs at veddemål mot aksjen ble nullet ut.

Kina må kjøpe polysilisium

Kina har i «fase 1»-avtalen som ble signert i går forpliktet seg til å kjøpe amerikansk polysilisium.

– Det er svært positivt at den amerikanske regjeringen har anerkjent viktigheten av den amerikanske polysilisiumindustrien, skrev Rec-sjef Tore Torvund i en børsmelding onsdag kveld.

Meldingen ble sendt i fellesskap fra USAs tre gjenværende produsenter av polysilisium, som inkluderer Hemlock Semiconductor og Wacker Polysilicon, i tillegg til Rec.

Samtidig som alle tre hyllet Kinas forpliktelse, påpeker de at fordelen for produsentene er betinget av i hvilken grad Kina overholder avtalen.

Stridighetene mellom Kina og USA har i en årrekke avskåret selskapet fra å eksportere polysilisium, som er en viktig ingrediens i produksjonen av blant annet solcellepaneler, til det kinesiske markedet.

Som følge av striden måtte Rec i juli stenge produksjonen ved prestisjeanlegget i Moses Lake.