Acta Kapitalforvaltning avvikles

Det omstridte spare- og investeringshuset Acta Kapitalforvaltning gir opp å selge finansprodukter.

sTÅR UTEN KONSESJON: Har på eget initiativ avviklet virksomheten i Acta Kapitalforvaltning, ifølge Finanstilsynet.

Hugo Bergsaker
  • Kristin Norli
Publisert:

Finanstilsynet har tilbakekalt Acta Kapitalforvaltnings tillatelse til å yte investeringstjenester og omsette spareprodukter, opplyser Finanstilsynet i en pressemelding tirsdag.

Ifølge tilsynet kalles tillatelsen tilbake etter at Acta Kapitalforvaltning på eget initiativ har avviklet den delen av virksomheten som krever konsesjon.

Det vil si rådgivnings- og salgsvirksomhet selskapet har tilbudt privatkunder i spare- og investeringsmarkedet.

Det er den typen tjenester selskapet er blitt sterkt kritisert for å ha forvaltet for dårlig av mange kunder i både Norge og Sverige.

Senest i november ble selskapet dømt til å betale 1,5 millioner kroner i erstatning til et ektepar som tok selskapet til retten etter å ha investert i eiendom gjennom Acta.

Les mer: Acta må betale 1,5 millioner i erstatning

- Udramatisk

Konsernsjef Geir Inge Solberg avviser overfor E24 at man nå kvitter seg med en del av konsernet som har blitt for betent.

- Dette er en udramatisk sak, sier Solberg til E24.

- Vi staket ut en ny forretningsstrategi for Acta i 2009, og da ble rådgivningen flyttet over til Acta Management. Det har vært svært lite konsesjonsbelagt virksomhet i Acta Kapitalforvaltning siden da, sier han.

Les også: Knusende dom over Acta Kapitalforvaltning fra Kreditttilsynet

Solberg sier styret besluttet å avvikle i sommer. Begrunnelsen er at man ønsker å spare penger.

Flere klager

«Finanstilsynet er kjent med at det er fremsatt klager fra tidligere kunder i Norge og Sverige, og som ikke er endelig avgjort. I følge Acta Kapitalforvaltning AS er krav fra kunder til behandling både internt i foretaket, i Finansklagenemnda, i Allmänna Reklamationsnämnden i Sverige, og i rettsapparatet.» skriver Finanstilsynet i sin melding.

- Tilsynet synes det er viktig å melde fra til kunder og media om at Acta Kapitalforvaltning ikke lenger er under tilsyn av oss lenger, sier Finanstilsynets direktør for markedstilsyn Eirik Bunæs til Dine Penger.

Finanstilsynets vedtak om tilbakekall berører ikke de to andre foretakene i Acta-konsernet som har tillatelse til å yte investeringstjenester; Acta Asset Management AS og Acta Markets AS.

http://e24.no/lov-og-rett/kritikkverdig-acta-faar-drive-videre/3071511

Publisert:

Flere artikler

  1. Finanstilsynet setter foten ned for Terra Markets

  2. Acta-selskap legger ned etter refs fra Finanstilsynet

  3. Forbrukerrådet bekymret for Acta-kunder

  4. - Acta ryddet aldri opp

  5. Stevner Acta for 52 millioner kroner: 24 kunder går til rettssak mot Acta