Mandag starter Aksje-NM

Fallende oljepris, valutakaos og tåkete verdensøkonomi er blant tingene årets deltagere må kjempe mot.

STOR PÅ SJØMAT: Oslo Børs er en av verdens største på sjømat, og analytikerne tror lakseselskapene kan nå langt i år.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

For syvende år på rad er det klart for Aksje-NM. Fra mandag og i seks uker fremover kan du investere 100.000 fiktive kroner på Børsen.

Vinneren er den som får høyest avkastning, og det er mulig å melde seg på konkurransen helt frem til uke fem, altså søndag 22. februar.

Har du ikke meldt deg på Aksje-NM ennå?Gjør det her!

I fjor var hele 25.000 deltagere med i konkurransen om hvem som er Norges beste aksjeplukker. I ukene frem mot mandag har flere eksperter tipset om at vinneroppskriften trolig vil bli å satse på et fåtall risikofylte aksjer.

– Dette er jo en konkurranse, og da må en tenke litt annerledes enn når en skal jobbe med aksjehandel i virkeligheten. I konkurranser må en ta noen sjanser, og det er mer naturlig å gå etter aksjer som svinger mye, sier daytrader Svend Egil Larsen som selv skal være med i konkurransen.

Les også

Aksje-NM 2015: Dette kan du vinne

Olje, eller ikke olje?

Siden i fjor sommer har oljeprisen falt med rundt 50 prosent. Den siste uken har prisene variert mellom 45,17 dollar og 52 dollar per fat. Dette har ført til at kursutviklingen til flere oljeselskapene på Oslo Børs det siste halve året har stått i rødt.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea venter at dette vil endre seg i løpet av første og andre kvartal, men hun er usikker på når endringene vil komme.

- Når det er sagt tror jeg vi har hatt en bratt nedgang nå, og at oppgangen vil bli like bratt når den kommer, sier oljeanalytikeren.

Fredag avsluttet imidlertid både Norsk Hydro og Statoil opp med henholdsvis 0,27 prosent og 0,99 prosent, mens Seadrill var opp hele 1,46 prosent.

– Jeg tror det er tatt ut mye av pessimisme om oljemarkedet nå, så dersom du tror at prisene vil stige igjen, slik vår analytiker tror, så kan nå være et gunstig tidspunkt å gå inn på, sa DNB-sjef Rune Bjerke til E24 etter DNBs industrikonferanse.

Valutakaos

Torsdag kom nyheten om at Sveits hadde sluppet valutaen sin fri og senket styringsrenten fra minus 0,25 til minus 0,75 prosent. Kort tid etter dette ble kjent gikk sveitsisk franc rett i taket over hele verden.

Samtidig svekket euroen seg, til alle med lån i den sveitsiske valutaens skrekk. Fordi flere store selskap og banker har satt lånene sine i den populære valutaen betydde styrkelsen at lånene ble mye dyrere enn det de har vært tidligere. Samtidig bidro den overraskende nyheten til å sende et allerede spent marked til bristepunktet.

Fredag styrket også kronen seg etter at statsminister Erna Solberg hadde erklært at det ikke er noen krise i norsk økonomi. Dette er dårlige nyheter for norske eksportselskaper, som har levd godt med at deres varer er blitt billigere i utlandet.

For årets Aksje-NM deltagere betyr dette at markedet nå er svært følsomt og at små endringer kan gi store utslag.

– Nå er det turbulente tider og da er man skuddredde, sa valutaanalytiker Magne Østnor i DNB til E24 fredag.

Ligasystem

Liker du å være best? Vil du vinne over venner og kollegaer? I Aksje-NM har du muligheten til å etablere en egen liga, og etablere deltagere til å konkurrere.

Som tidligere år gjøres handlene mot kurser i realtid, og deltagerne kan handle så ofte de vil i Børsens åpningstid.

Kursene som vises på E24s sider er 15 minutter forsinket.

Deltagerne kan handle i norske aksjer, egenkapitalbevis og såkalte EFT-er med aksjeporteføljer, indekser, råvarer og lignende instrumenter som underliggende.

Så bli med du også! Meld deg på her.

Les også

Er du bedre på aksjehandel enn denne apen?

Les også

- Aksjekunnskap blir stadig viktigere

Les også

Studentlagenes mål er klare: - Vi skal bli best

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Aksje-NM 2016: Derfor er kursene 15 minutter forsinket

  2. Nå starter Aksje-NM opp igjen – nå med live aksjekurser

  3. I fjor vant Peder. Blir du Norges beste aksjeplukker i år?

  4. Nå kan du melde deg på Aksje-NM 2016:
    Kan du slå Stian fra Krokstadelva?

  5. Nå er påmeldingen til Aksje-NM 2018 åpnet