Oslo Børs varslet om Rollén-saken

Hexagon-sjef Ola Rollén er siktet for innsidehandel og risikerer seks år i fengsel. Det var Oslo Børs som oppdaget den mistenkelige handelen.

PÅGREPET: Ola Rollén la frem Hexagons kvartalsrapport over telefonkonferanse fredag uten at noen visste at han satt i varetekt. Bildet er fra 2005.

Foto: Siggi Bucher Reuters
 • Mathias Vedeler
Publisert:

Ola Rollén, administrerende direktør i det svenske teknologiselskapet Hexagon, ble pågrepet og siktet for innsidehandel onsdag i forrige uke.

Han sitter varetektsfengslet i Norge med brev-, besøks- og medieforbud, men blir sluppet ut senest lørdag.

Handelen som norske Økokrim mener kan ha vært ulovlig, foregikk ifølge Dagens Industri slik:

 • 6. og 7. oktober 2015 kjøpte Rolléns private investeringsselskap Greenbridge Partners 284.341 aksjer i det norsk selskapet Next Biometrics til en kurs på rundt 46 kroner.
 • Deretter offentliggjorde Next Biometrics den 9. oktober at Greenbridge Partners ville kjøpe to millioner aksjer til en kurs på 60 kroner i en emisjon.
 • Next-aksjen skjøt i været. Da Børsen stengte 12. oktober kostet aksjen 104,3 kroner.

Rollén mistenkes for å ha visst at Greenbridge ville delta i den kursdrivende emisjonen da aksjene ble kjøpt et par dager før.

Oslo Børs varslet

Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem på Oslo Børs opplyser til E24 at det var de som varslet om saken.

Han forteller at de rutinemessig undersøkte handelen som var gjort i forkant av 9. oktober fordi nyheten om emisjonen hadde en så sterk kursdrivende effekt.

– Vi gikk gjennom dagene i forkant og så handel som vi synes var mistenkelig. Da er det vår jobb å rapportere det til Finanstilsynet, sier Eikrem.

Det var Svenska Dagbladet som første meldte om dette.

Eikrem påpeker at de ikke har informasjon om hvem som kjøper aksjer og at de derfor meldte ifra om handelen uten å vite at det var Greenbridge Partners som kjøpt aksjene.

Nekter straffskyld

Ola Rollén nekter straffskyld og sier han ikke hadde innsideinformasjon da aksjene ble kjøpt 6. og 7. oktober.

Via advokatfirmaet Hjort som forsvarer Rollén i Norge, sendte Rollén ut følgende uttalelse torsdag:

«Den siste uken har jeg, i vitneavhør med politiet, i detalj gjennomgått hendelsesforløpet som ledet frem til aksjekjøp og senere rettet emisjon i Next Biometrics ASA. Jeg føler meg trygg på at jeg ikke har gjort meg skyldig i noen ulovlig innsidehandel. Fremover vil jeg fortsatt samarbeide tett med den norske påtalemyndigheten i deres etterforskning, og håper på en rask avklaring i saken. Jeg ser frem til å gjenoppta mine arbeidsoppgaver som CEO i Hexagon.»

Førsteadvokat Marianne Bender i Økokrim sier til E24 at mistanken mot Rollén «står seg» etter etterforskningen og avhørene den siste uken.

– Vi er fornøyd med at Lagmannsretten er enig i at det foreligger skjellig grunn til mistanke og at det er fare for at han vil forspille bevis hvis han ikke er fengslet denne uken, sier Bender til E24.

Lagmannsretten avviste Rolléns anke over varetektsfengslingen torsdag.

Les også

Det norske selskapet om innsidesiktelsen mot Rollén: – Det er ikke vår sak

Meldte ikke ifra

Ola Rollén ble pågrepet av svensk politi onsdag i forrige uke. Likevel meldte ikke Hexagon, der Rollén har vært toppsjef siden 2000, fra om pågripelsen før mandag denne uken.

Rollén la frem kvartalsrapport over telefonkonferanse på fredagen mens han satt i varetekt – uten at markedet ante at han var pågrepet.

Da nyheten ble kjent mandagen etter, stupte Hexagon på Stockholm-børsen. Fredag i forrige uke var kursen 350 svenske kroner mens den i dag er 311 svenske kroner. Selskapet har falt over 10 milliarder svenske kroner i verdi.

Svenske aviskommentatorer har antydet at investorer som kjøpte aksjer i Hexagon før helgen, er blitt snytt fordi pågripelsen av Rollén er meldepliktig informasjon.

Nye EU-regler

Magnus Sandström i Finansinspektionen, Sveriges svar på Finanstilsynet, forteller til E24 at nye EU-regler gjør at selskaper i Sverige har muligheten til å vente med å gå ut med informasjon som er meldepliktig.

Tre kriterier må imidlertid være oppfylt: Hensikten må være å unngå skade for selskapet, markedet må ikke villedes og selskapet må vite at informasjonen forblir konfidensiell, opplyser Sandström.

– Det finnes mange ulike situasjoner der dette blir aktuelt, sier Sandström, som ikke vil kommentere Rolléns og Hexagons sak.

Les også

Domstol: Det britiske parlamentet må stemme over brexit

Les også

Nedtur igjen for Petoro

Les også

Årsveksten i boligprisene i Oslo har for første gang bikket 20 prosent

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Next Biometrics
 2. Innsidehandel
 3. Finanstilsynet
 4. Sverige

Flere artikler

 1. Next-sjefen: – Det er ikke vår sak

 2. Ola Rollén frifunnet igjen i lagmannsretten – nok et nederlag for Økokrim

 3. Svensk toppleder etterforskes for innsidehandel i norsk biometriselskap

 4. Annonsørinnhold

 5. Økokrim anker ikke frifinnelsen av Hexagon-sjef Ola Rollén

 6. Økokrim anker Rollén-frifinnelse