Norske Skog kappet underskuddet

Norske Skog produserer mindre enn før, men klarte samtidig å redusere underskuddet kraftig. En lavere kronekurs hjelper trevarekonsernet på godt og vondt.

Norske Skog på Skogn i Nord-Trøndelag
Publisert:

Norske Skog satt igjen med et samlet tap på 457 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor. Det er en kraftig nedgang fra underskuddet på 1,9 milliarder kroner i samme periode i 2012.

I perioden falt omsetningen fra 3,69 til 3,53 milliarder kroner, mens selskapet økte produksjonen sin fra 87 til 89 prosent av kapasiteten.

Produksjonen til Norske Skog er samtidig på vei full fart nedover. I fjerde kvartal produserte selskapet 738.000 tonn.

Det bidrar til at produksjonen for 2013 falt med 516.000 tonn til 3,04 millioner tonn.

Driften (EBITDA) gikk med 298 millioner i pluss, en nedgang fra 332 millioner i fjerde kvartal 2012.

- Vi har levert i tråd med hva vi fortalte markedet i 2013. De faste kostnadene er kraftig redusert, lavere kapasitet i markedet har bedret marginbildet, investeringer og variable kostnader ble som forutsatt, redusert arbeidskapital i tillegg til de beste helse-, miljø- og sikkerhetsresultatene i selskapets historie viser at vi er på rett vei, sier Sven Ombudstvedt, konsernsjef i Norske Skog, i en pressemelding.

Aksjen til Norske Skog har hatt en kraftig oppgang det siste året. De siste 12 månedene har aksjen steget 41,01 prosent, og bare siden nyttår er aksjen opp 17,51 prosent.

Kronefall

Norsk industri, og da særlig eksportrettet industri, har det siste året kunnet glede seg over at den norske kronen har falt markant fra toppnivået i januar i fjor.

Det gleder også Norske Skog seg over, selv om kronefallet også har gjort at den langsiktige gjelden har økt med 800 millioner til 6,8 milliarder kroner.

«En svekkelse av den norske kronen bedret driftsmarginene, spesielt for de norske enhetene», skriver selskapet.

Driftsoverskuddet steg fra 176 millioner i tredje kvartal til 298 millioner i fjerde kvartal, mye takket være kronekursen, ifølge selskapet.

Utviklingen i kronekursen har også satt tydelige spor i driftsmarginen til Norske Skog.

I fjerde kvartal lå marginen på 9,0 prosent før den falt til 5,2 prosent i tredje kvartal i fjor. I de siste tre månedene i fjor var marginen oppe i 8,4 prosent igjen.

- Prisene har økt

Norske Skog spår at kostnadene til selskapet vil holdes i sjakk og kunne reduseres ytterligere i år, og de melder at prisene i markedet har begynt å på starten av året.

«De variable kostnadene for konsernet forventes å holde seg relativt stabile målt i lokal valuta. De faste kostnadene vil avta etter maskinnedleggelsen på Walsum og generelle kostnadsreduksjonsprogrammer».

Selskapet forventer at innenlandssalget i Australia vil øke fra andre kvartal ettersom selskapet konverterer en avispapirmaskin ved Boyer-anlegget til å lage magasinpapir. Konverteringen vil også føre til redusert produksjon i første kvartal.

Les også:

Norske Skog inngår svensk avtale i AsiaNorske Skog helt ute av Sør-AmerikaNorske Skog fornyer avtaler for ni mrd.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om