OSLO BØRS: Snudde brått ned

Oslo Børs rundet av tredje kvartal med berg- og dalbanetur.

Publisert:

Hovedindeksen endte torsdag ettermiddag på 381,43 poeng, hvilket var opp bare 0,18 poeng, eller 0,05 prosent, siden i går.

Da hadde tvetydige signaler fra amerikansk økonomi sendt Europas børser ut på en berg- og dalbanetur rett før stengetid.

Vanskelig jobbilde

Etter en nølende start steg børsen kraftig fra klokken 14.30 etter at den ukentlige "jobless claims"-statistikken fra USA viste nedgang i antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd.

Også hovedtallene i forretningsbarometeret fra det sentrale USA, Chicago-indeksen, overrasket på den positive siden. Nyhetene sendte både de amerikanske og europeiske børsene oppover til å begynne med.

Chicago-indeksens delkomponent for arbeidsmarkedet falt imidlertid fra måneden før, hvilket mot slutten av den europeiske børsdagen skapte ny usikkerhet i aksjemarkedet.

Ny bra oljedag

Som i går var Oslo Børs blant fåtallet av europeiske børser som til slutt endte i pluss. De store børsene på kontinentet fikk en svak start etter at ratingsbyrået Moody's senket kredittverdigheten til Spania. Også økt uro omkring Irlands skakkjørte banksektor bidro til å tvinge de viktigste børsindeksene ned.

Oslo holdt seg på sin side i pluss nesten hele dagen, drevet av fortsatt vekst i oljeprisen.

I går kom det ferske tall fra det amerikanske energidepartementet som viste synkende bensinlagerbeholdning i USA. Lenge var prisen på et fat nordsjøolje tett på 82 dollar, men mot slutten av dagen falt prisen til 81,4 dollar, hvilket var en oppgang på 0,8 prosent siden morgenkvisten.

De oljerelaterte virksomhetene var likevel vinnerne på OBX-listen over de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs.

Kanonkvartal

Torsdag er siste dag av både september og tredje kvartal, som har gitt en solid opptur for investorene på Oslo Børs. Mellom sluttkursen på 317,9 poeng 1. juli og 381,4 poeng i dag har verdien av Oslo Børs vokst med 20 prosent.

Fremgangen har kommet på tross av stor usikkerhet om retningen i Internasjonal økonomi.

Meglersjef Ole Bernhard Haugnes i Handelbankens Markets mener det makroøkonomiske bildet på langt nær er helsvart.

- De aller siste makroindikatorene i USA har vært på den bedre siden, mens signalene vi får fra Kina er jevnt over gode. Det har i tillegg kommet få negative resultatvarsler fra selskapene, sier Haugnes til E24.

Som en tredje hovedforklaring på børsoppgangen i tredje kvartal peker Haugnes på lave obligasjonsrenter.

- Rentenivået er eksepsjonelt lavt i både Norge, Europa ellers og USA. Det gjør at alternativavkastningen til aksjer er liten, sier Haugnes.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om