Gullkortet ga 5,8 mrd i rabatt

Da finanskrisen herjet i 2008, tro finansminister Kristin Halvorsen til og ga bankene gunstige lån. DnB Nor fikk 3 mrd kroner i lånerabatt med «gullkortet».

MÅ SVARE: Konsernsjef Rune Bjerke og DnB NOr må forklare seg for skattemyndighetene.
Publisert:

Den samlede lånerabatten beløper seg til 5,8 mrd kroner, viser beregninger DN har gjort.

Da bankene slet med å låne penger under finanskrisen i 2008, tro Norges Bank til og lot bankene få lån på gunstige betingelser mot sikkerhet i boliglån.

Slik kunne de refinansiere gjeld som forfalt og opprettholde sin utlånsaktivitet. Men da auksjonene startet i 2008, var DnB Nor eneste banken som hadde systemer tilpasset ordningen. Flere banker hadde betingelser på andre lån som gjorde at de ikke fritt kunne stille sikkerhet i boliglån.

Finansdepartementet startet opp ordningen etter fullmakt fra Stortinget 24. oktober 2008.

- Bytteordningen var definitivt ikke skreddersydd for oss. Vi måtte opprette et boligkredittselskap før vi kunne delta, sier Rune Sjøhelle, kommunikasjonsdirektør i Nordea til DN.

DnB Nor tok alt

I den første auksjonen i 2008 var DnB Nor den eneste budgiveren.

- Det er kjent i bransjen at DnB Nor tok det meste av auksjonene i 2008, sier Stian Helgøy, konserndirektør i for kapitalmarked i SR-Bank til DN.

Lånebetingelsene var ekstra gunstige da ordningen startet opp i 2008. Da lånte DnB Nor store beløp. De gunstige betingelsene ga en lånerabatt på 3 mrd kroner, sammenlignet med hva banken ville måttet betale for lånet i markedet i årene 2008 til 2014, viser DNs beregninger. I løpet av 2009 ble lånevilkårene noe skjerpet.

Ordningen ble faset mot slutten av 2009. Da hadde bankene lånt 230 mrd kroner gjennom "gullkortet". Over halvparten var lånt til DnB Nor.

Publisert:

Her kan du lese mer om