Italia overleverer omstridt budsjettforslag: – Kan skape markedsuro

Mandag leverer Italia sitt omstridte budsjettforslag til EU. Unionen kan avslå budsjettforslaget, sier Danske Bank-strateg. Da kan det bli mer uro i finansmarkedet. 

MELLOM BARKEN OG VEDEN: Den italienske regjeringen, her ved industriminister Luigi Di Maio (t.v.), statsminister Giuseppe Conte og innenriksminister Matteo Salvini, vil skuffe enten EU eller sine egne velgere med budsjettforslaget som oversendes mandag.

Foto: Claudio Peri AP
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert: Publisert:

Mandag leverer alle landene i eurosonen sine budsjetter til EU-kommisjonen. Da leverer Italia sannsynligvis et budsjettforslag med underskudd på 2,4 prosent av BNP det neste året, i strid med EU-reglene.

– I utgangspunktet skal det italienske budsjettunderskuddet bli stadig mindre, og ende på 1,8 prosent i 2021, sier Christian Lie, seniorstrateg i Danske Bank.

Les også: (+) Derfor ble Italia-flukten ekstra smertefull

Han mener Italia ikke nødvendigvis klarer å opprettholde målet.

– Dette forutsetter en høyere økonomisk vekst i Italia i perioden enn det EU tror på, og det som er konsensus blant analytikerne, sier Lie til E24.

For å holde planen må Italia også ha et lavere rentenivå på statsobligasjoner enn det som er sannsynlig, tror Lie.

EU kan avvise forslaget

– Det som kan skje er at EU vender tommelen ned til budsjettforslaget. Det kan utløse en ny runde med konflikt mellom EU og den italienske regjeringen, sier Lie.

EU-kommisjonen kritiserte forrige uke Italias foreslåtte budsjett. Budsjettet var da ikke offisielt sendt inn til EU.

«Italias reviderte budsjettmål ser ut til å være et betydelig avvik fra den økonomiske linjen som EUs medlemsland er anbefalt å følge» står det i et brev til Roma forrige fredag, undertegnet av EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis og EUs budsjettkommissær Pierre Moscovici.

Etter leveringen av budsjettforslaget mandag, har EU-kommisjonen én uke på seg til å vurdere om Italias budsjett er i tråd med det Italia ble enige om tidligere i år.

KRITIKK: EUs budsjettkommissær Pierre Moscovici har kritisert Italias budsjettforslag. Nå kan EU straffe Italia hvis de ikke følger reglene.

Foto: Virginia Mayo AP

Hvis kommisjonen mener Italias budsjett ikke er i tråd med EU-reglene, vil de i første omgang be regjeringen revidere budsjettet.

– Etter det vil regjeringen ha tre uker på seg til å justere budsjettet, sier Lie.

– I ytterste konsekvens kan EU ilegge Italia sanksjoner, sier strategen, men understreker:

– Dette er trolig lite sannsynlig og har aldri skjedd tidligere.

Vanskelig for regjeringen å endre

Christian Lie tror den italienske regjeringen kan få til å lage et budsjett som følger EU-reglene og har et lavere underskudd enn det foreslåtte 2,4 prosent av BNP.

– Den forrige regjeringen som hadde makten ved inngangen til året, foreslo et budsjett med underskudd på 0,8 prosent. Så vi ser en betydelig økning i forhold til den forrige regjeringen.

Les også

Tror markedet kan teste Italias «kritiske» rentenivå

Den forrige regjeringen førte derimot en økonomisk politikk som var langt tøffere enn den nye regjeringen har gått til valg på.

– Regjeringen gikk til valg på å gå vekk fra den innstrammende finanspolitikken til den forrige regjeringen, sier Lie.

– Innstrammingene er også en av grunnene til den økte oppslutningen for populistiske partier. Så den nye regjeringen kan ikke stramme like mye inn hvis de skal holde valgløftene.

Det er altså vanskelig for regjeringen å holde løftene både til EU og velgerne, mener Lie.

– Utfordringen for regjeringen er at de er mellom barken og veden, der EU er barken og velgerne er veden.

Usikker økonomisk situasjon

Budsjettet er viktig for den italienske regjeringen som gjerne vil innfri valgløftene. Det høye budsjettunderskuddet er urovekkende for den Italienske økonomien.

KAN BLI URO: Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank mener Italias økonomi er såpass stor at det er potensial for ringvirkninger på andre europeiske land.

Foto: DANSKE BANK

– Grunnen til at dette er et følsomt tema er at Italia har den nest høyeste statsgjelden i EU etter Hellas, kombinert med den laveste vekstraten, sier Lie.

Seniorstrategen mener også at det som skaper usikkerhet i den italienske økonomien er at den italienske banksektoren eier 15–20 prosent av de italienske statsobligasjonene.

– Det betyr at hvis investorene og kredittratingbyråene skulle finne på å vende tommelen ned for statsbudsjettet, og rentene går opp, vil det gi utfordringer for banksektoren og deres mulighet til å stimulere den italienske økonomien ved å gi ut lån.

– Det er en «doom loop» der verdiutviklingen på italienske statsobligasjoner og bankenes soliditet henger sammen, sier Lie.

Statsobligasjonene er under press også fra europeisk side. Den europeiske sentralbanken har overgått alle andre i kjøpet av italienske statsobligasjoner de siste kvartalene, men har signalisert at de vil avslutte disse kjøpene ved utgangen av 2018, forklarer Lie.

– Hvis ingen tar over stafettpinnen på etterspørselssiden vil italienske statsrenter stige ytterligere og føre til høyere finansieringskostnader for den italienske staten.

Les også

EU-kommisjonen advarer Italia mot budsjettavvik

Kan skape uro


Hvis EU avviser budsjettforslaget kan man se en situasjon lik den man så forrige uke. Det var en uke med store svingninger i det italienske markedet.
– Våre forventninger er at dette er en situasjon som har potensial til å skape mer uro i finansmarkedet, spesielt det italienske, sier Lie.
Lie tror likevel ikke situasjonen i Italia har store konsekvenser for det globale markedet.
– Men vi vet at Italia er den tredje største økonomien i eurosonen. Uroen kan dempe investorers vilje til å investere også i andre europeiske markeder.
Italia er en mye større økonomi enn Hellas, som i sin tid skapte en krise for eurosonen. Lie mener vi ikke trenger å bekymre oss helt ennå.
– En formildende faktor i det som kan være starten av en krise, er at det er lite tegn til smitte over på andre søreuropeiske renter. Inntil videre ser dette ut til å være et problem som er begrenset til Italia.
Problemet kommer derimot hvis situasjonen forverrer seg, men hittil har Italia-situasjonen holdt seg innenfor de europeiske grensene.
– Så langt har vi ikke sett nevneverdige smitteeffekter fra Italia til amerikanske og asiatiske markeder. Dette er i hovedsak fortsatt et italiensk og europeisk problem.
– Det italienske markedet er likevel såpass stort, og man vil gradvis kunne se ringvirkninger til andre deler av Europa dersom situasjonen eskalerer.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Italia
  2. EU

Flere artikler

  1. EU-kommisjonen avviser Italias budsjettforslag

  2. Fire år siden renten på italienske statsobligasjoner var så høy

  3. – EUs politikk har gjort Italia fattigere

  4. Annonsørinnhold

  5. EU-kommisjonen advarer Italia mot budsjettavvik

  6. Reuters: Italia venter historisk EU-avslag