Tror Hydro-stenging koster to milliarder dette kvartalet: – Vil slå massivt ut

Hydros stenging av anleggene Alunorte og Paragominas vil koste selskapet rundt to milliarder kroner i fjerde kvartal, beregner analytiker.

STENGES NED: Alunorte er verdens største aluminaraffineri.
Publisert: Publisert:

Hydros nedstengning av flere anlegg i Brasil vil koste selskapet dyrt i form av tapt fortjeneste, ifølge analytikerestimater.

Onsdag varslet aluminiumsselskapet full stans ved aluminaraffineriet Alunorte, etter at det siden har kjørt for halv maskin siden mars.

Grunnen er at det gamle deponiet ved Alunorte snart er fullt, ifølge selskapet (se faktaboks).

Det fører også til at bauksittgruven Paragominas stenges, i tillegg til aluminiumsverket Albras som mister tilførselen av råvarer når Alunorte stenger.

Les mer: Brandtzæg avviser politisk spill bak Alunorte-stengingen

Mens inntektene forsvinner løper det fortsatt faste kostnader, noe som vil koste Hydro dyrt i inneværende kvartal, ifølge analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities.

– I det korte bildet har man 40–45 prosent reduksjon på estimatene. I hvert fall for fjerde kvartal vil det slå massivt ut, sier analytikeren til E24.

For alumina- og bauksittdivisjonen alene regner Sivertsen seg frem til at Hydros brutto driftsresultat vil gå fra pluss 1,1 milliarder kroner til minus 1 milliard kroner de neste tre månedene, altså et tap på rundt to milliarder kroner som følge av nedstengningen ved Alunorte-raffineriet og bauksittgruven Paragominas.

E24+: «Panikkmodus» etter Alunortes fall

På Oslo Børs fortsetter Hydro-aksjens nedtur. Etter fallet på 11,9 prosent onsdag er kursen ned nye 2 prosent torsdag morgen.

Les også: ABG: Hydro kan falle nye 35 prosent

Handelsbanken Capital Markets legger til grunn at volumene av alumina går til null i første halvår 2019, hvilket gir en direkte resultateffekt på fem milliarder kroner, ifølge hegnar.no.

De indirekte effektene for smelteverkene blir på to milliarder kroner, ifølge beregningene til meglerhuset.

Presser opp råvarepriser

I tillegg kan økte aluminapriser ramme lønnsomheten ved aluminiumsverkene, påpeker Sivertsen.

Alunorte er verdens største aluminaraffineri, og full nedstengning kan presse opp prisen på alumina, råvaren som brukes til produksjonen av aluminium.

Allerede har flere hendelser bidratt til at råvaren har gått opp i pris, deriblant USAs Rusal-sanksjoner og Hydros Brasil-konflikt.

Men også aluminiumsprisen stiger. På metallbørsen i London var den opp med hele 6,4 prosent onsdag.

Les også

Hydro fortsetter nedturen etter onsdagens børsslakt

– Da er spørsmålet hvor mye de blir kompensert ved at aluminiumsprisen skal opp, sier Sivertsen.

Les også: Hydro-stenging skaper globale bølger

Ser skvis i markedet

Råvarestrateg Warren Patterson i banken ING tror både markedene for alumina og aluminium vil påvirkes, sistnevnte på grunn av stigende kostnadspress for aluminiumsverkene.

– Det globale aluminamarkedet er allerede stramt, og det er mye usikkerhet også som et resultat av sanksjonene mot Rusal, så denne utviklingen gir bare et enda strammere marked, skriver han i en e-post.

Strategen påpeker at Kina har gått fra å være netto importør til netto eksportør av alumina, et tegn på at markedet er stramt utenfor Kina.

Også metallanalytiker Ami Shivkar i Wood Mackenzie ser globale følger av at Hydro må stenge ned.

Bortfall av alumina fra Alunorte vil innebære at markedet kommer i underskudd i 2018, noe som kan få konsekvenser for aluminiumsverk, ifølge Shivkar.

– Hvis tilbudsskvisen fortsetter kan ikke midlertidige nedstengninger av smelteverk utelukkes, skriver analytikeren i en e-post.

Les også: Norske smelteverk kan rammes

Les også

Full stans på verdens største aluminaraffineri: Hydro stenger Alunorte

Les også

Hydro undertegnet avtale med brasilianske myndigheter

Les også

Aluminiumsprisen stiger: Hydro-stenging skaper globale bølger

Publisert:

Her kan du lese mer om