Dette er London-fondet som vil kjøpe Hurtigruten

Hvis det britiske oppkjøpsfondet TDR Capital får kjøpt Hurtigruten, blir de trolig ikke sittende med eierskapet så altfor lenge.

ETTERTRAKTET: Private equity-selskapet TDR Capital vil sammen med Trygve Hegnar og Petter Stordalen sikre full kontroll i Hurtigruten. Tilbudet er godt over den kursen aksjen har ligget på i det siste. Her er hurtigruteskipet Richard With avbildet i Tromsø.

Jan-morten Bjørnbakk
 • Jostein Nissen-Meyer
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Onsdag morgen ble det kjent at selskapet Silk Bidco AS ønsker å kjøpe alle de utestående aksjene i Hurtigruten for 2,9 milliarder kroner, tilsvarende 7,0 kroner aksjen.

Bak dette selskapet står det britiske private equity-fondet TDR Capital (oppkjøpsfond), Petter Stordalen (Home Invest AS) og Trygve Hegnar (Periscopus AS).

Dersom alt går slik planen ble tegnet ut onsdag, kommer Hegnar og Stordalen til å sitte igjen med 5 prosent hver av aksjene, mens TDR vil ha 90 prosent av eierandelen.

Private equity-fond opererer gjennom at de kjøper selskaper som man ser muligheter i, for eksempel ved at ledelsen er for dårlig, at selskapet ikke har utnyttet potensialet i markedet sitt eller at den finansielle situasjonen er for dårlig. Deretter sitter fondet på investeringen i noen år mens selskapet omstilles.

Etter å ha snudd virksomheten til å bli mer lønnsom pleier private equity-fond hovedsakelig å løse inn gevinsten sin ved å børsnotere selskapet eller selge det til noen andre.

Et godt eksempel på denne prosessen er sportskjeden XXL. Private equity-fondet EQT kom inn i 2010 og etter å ha styrt selskapet i fire år ble selskapet børsnotert i Oslo i høst. I denne perioden har XXL vokst kraftig og bedret resultatene.

Les også

Hurtigrutens aksjekurs steg 19 prosent før nyhet om salg

Starthjelp fra USA

TDR Capital ble startet i 2002 med støtte fra den kjente amerikanske hedgefondforvalteren Paul Tudor Jones, ifølge Bloomberg.

Fondet forvalter verdier for 4,8 milliarder euro (rundt 40 milliarder kroner) på vegne av investorene sine. Totalt har fondet gjennomført transaksjoner for over 15 milliarder euro.

Ifølge Businessweek pleier TDR å sitte på investeringene sine i over tre år, som er relativt lenge i private equity-sammenheng.Fondet fokuserer på investeringer i Vest-Europa på mellom 150 millioner og tre milliarder euro.

Alle de syv partnerne i TDR Capital har årevis med erfaring fra private equity-bransjen før de startet i selskapet.

TDR Capital har tidligere investert i transportsektoren gjennom oppkjøpet av Virgin Trains sammen med Virgin i 1997. Allerede ett år senere solgte TDR sin eierandel og selskapet skriver at de sikret seg avkastning (IRR) på 132 prosent. Selskapet er i dag Storbritannias nest største togselskap.

Andre eksempler på investeringer er restaurant- og matkjedene PizzaExpress og ASK Central som TDR Capital bidro til å ta av børs i 2003 og 2004. Disse ble senere slått sammen til Gondola Holdings som ble børsnotert i 2005. I 2007 ble selskapet kjøpt av en annen aktør som tok det av børs.

Se pressekonferansen om salget i reprise her.

– De ansatte har ingenting å frykte

– Vi tror vi primært kan hjelpe selskapet med å investere og å støtte Daniel, Trygve og Petter i planene de har startet. Vi tror vi kan hjelpe med kapital og kjennskap til hvordan å bedre kundeopplevelsen, sier John Rosen, partner i TDR Capital, til E24.

– Er dere villige til å investere i nye skip?

– Ja, men det blir opp til Daniel, Trygve og Petter å hjelpe oss til å best investere pengene våre, men våre planer er definitivt å investere i virksomheten.

– Hvorfor kjøpe akkurat Hurtigruten?

– Fordi det er en så unik eiendel. Vi tror dette er den mest unike eiendelen i reiselivssegmentet i Skandinavia og vi var på jakt etter et kjøp innen reiseliv i Skandinavia.

– Hva er satsingsområdene slik dere ser det?

– Explorer-siden i polare strøk, men også å forbedre opplevelsene av reisene langs Norskekysten, sier Rosen og fortsetter:

– Vi tror det er veldig viktig med sterke norske partnere, så vi ønsket at de (Stordalen og Hegnar, journ.anm.) skulle fortsette i sine styreposisjoner og fortsatt ha eierskapet i selskapet.

– Har de ansatte noe å frykte?

– Nei, dette handler om vekst og investeringer, ikke noe annet – vi er vekstinvestorer.

Les også:

Hurtigrutens aksjekurs steg 19 prosent før nyhet om salgHegnar og Stordalen gir briter eiermakten i HurtigrutenHurtigruten på vei tilbake til gamle høyder

Her kan du lese mer om

 1. Hurtigruten

Flere artikler

 1. Bloomberg: Hurtigruten kan få nye eiere

 2. Hegnar og Stordalen gir briter eiermakten i Hurtigruten

 3. Betalt innhold

  Hegnar og Stordalen vil kjøpe Hurtigruten

 4. Annonsørinnhold

 5. Oppkjøpsfondenes nordiske boom fortsetter: Rekordsterkt første halvår

 6. Flyanalytiker: – Kunne ikke fått bedre eiere